Pomiar jasności reflektorów w Dodge Grand Caravan '97r.
Ciekawi mnie jak wypadnie Tungsram Sportlight +50%.
Używałem tych żarówek w starszym aucie (H4) i teraz w obecnym (H7).
W przypadku H4 świeciły wyraźnie lepiej od Philipsów i Osramów +30%.
Żeby było śmieszniej, to kosztowały tyle samo, albo mniej niż Philipsy i Osramy.
Obecne Tungsramy H7 na pewno świecą lepiej niż standardowe żarówki.
Używałem tych żarówek w starszym aucie (H4) i teraz w obecnym (H7).
W przypadku H4 świeciły wyraźnie lepiej od Philipsów i Osramów +30%.
Żeby było śmieszniej, to kosztowały tyle samo, albo mniej niż Philipsy i Osramy.
Obecne Tungsramy H7 na pewno świecą lepiej niż standardowe żarówki.
Ja też ich używam od dłuższego czasu, dlatego ciekawią mnie ich wyniki
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Chopaki, mylicie fotkiPawelG. pisze: Zaskoczyło mnie, że Osram Cool Blue daje bardzo mało światła, a wcale tani nie jest.
Bardzo mało światła daje Cool Blue Hyper o silnie niebieskiej bańce i barwie "5000K". Nie posiadają one homologacji bo ich strumień światła jest bardzo niski. Koszt zakupu dwóch żarówek z wysyłką to około 50 zł.
Co innego Cool Blue Intense - są to żarówki z homologacją, barwą według producenta określoną na 4200K. Świecą światłem nieco zimniejszym niż zwykły halogen. Koszt zakupu z wysyłką to niecałe 40 zł, więc dużo taniej niż Hyper. Osobiście takie używam i nie można narzekać.
Ogólnie na foto widać przekłamania, szczególnie na 2 pierwszych fotkach. Widać na nich Narvę oraz Night Breaker Unlimited +110%. Posiadam Unlimited i włókno od świateł mijania nie ma zabarwionej bańki, więc świeci typowym "halogenowym" światłem. Niestety na fotce wygląda to jak by światło było zimne a takie wcale nie jest. Barwa pewnie oscyluje w okolicach 3600 - 3700K.
Kaszel - jakich aparatów używasz ? Tutaj przydała by się lustrzanka + jakiś wzornik bieli. Pobrać dzięki niemu ustawienia lub wybrać te zapisane z aparatu i ustawić balans na zwykłej żarówce, tak aby foto najbardziej odpowiadało warunkom i na tej podstawie robić kolejne fotki.
ILPT
- pegasus_sis
niekoniecznie, niektóre żarówki +cośtam mają inną barwę niż te zwykłe, bardziej zimną to chyba nie wynika z zabarwienia bańki, ale z innej temperatury żarnika i gazu w środku. I to nawet jest widoczna różnica pomiędzy najzwyklejszym Tungsramem a Philipsem +30%. Wiadomo, nie będą to takie róznice jak w przypadku bańki przeźroczystej a barwionej, lecz różnica jest widzialna.nie ma zabarwionej bańki, więc świeci typowym "halogenowym" światłem.
Dokładnie tą samą sytuację zaobserwowałem pomiędzy zwykłymi halogenami G9 a G9 Eko, mimo braku zabarwienia bańki i mniejszej mocy Eko świecą bardziej na biało.
Racja Jednak co innego zmiana barwy spowodowana wyższą temperaturą żarnika a co innego inna barwa spowodowana malowaniem bańki. Halogeny podkręcone faktycznie świecą inną barwą - jaśniejszą (mniej ciepłą). Osram w danych katalogowych podaje typową temperaturę barwową dla swoich "zwykłych" żarówek na poziomie 3400K. W przypadku Night Breaker temperatura barwowa wzrasta do 3900K. Dla Blue Intense podaje barwę 4100K. Co ciekawe, Night Breaker i Cool Blue Intense mają podane te same wartości jeśli chodzi o ilość światła tj. 1650 (długie) i 1000 (mijania). Dane w lumenach.
Jest też różnica w zabarwieniu bańki w przypadku Cool Blue Intense Limited Edition.
W przypadku Cool Blue Hyper jasność podawana wynosi odpowiednio 850 i 550 lumenów (długie / mijania). Tutaj widać że spadek strumienia jest o 50%.
[ Dodano: 2 Grudzień 2014, 14:46 ]
I jak tam, wyjdzie coś z tych pomiarów ?
[ Dodano: 7 Styczeń 2015, 16:25 ]
Temat porzucony a szkoda
Jest też różnica w zabarwieniu bańki w przypadku Cool Blue Intense Limited Edition.
W przypadku Cool Blue Hyper jasność podawana wynosi odpowiednio 850 i 550 lumenów (długie / mijania). Tutaj widać że spadek strumienia jest o 50%.
[ Dodano: 2 Grudzień 2014, 14:46 ]
I jak tam, wyjdzie coś z tych pomiarów ?
[ Dodano: 7 Styczeń 2015, 16:25 ]
Temat porzucony a szkoda
ILPT