Wybór power banku

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Jak podłączę do powerbanku telefon/iPada/cokolwiek to urządzenie jest ładowane, ale niebieska dioda równomiernie mruga. Jak próbuję ładować powerbank to czerwona dioda mruga. :-|
Ogniwo miało 3,45V. Jak włożyłem inne, które ma 4,11V to niebieska dioda nie mruga przy ładowaniu, tylko świeci ciągłym światłem, ale przy próbie ładowania lepszego ogniwa i tak mruga na czerwono. :|
Moje watpliwości rozwiała by pewnie instrukcja ale €Ž$%# żółtki nie dały. :evil:

PS Jak ładuję- mruga na niebieskio, jak odłącze kabel od telefonu- świeci jeszcze przez 3-4s światłem ciągłym(niebieskim) po czym dopiero gaśnie.
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Urządzenie, które mam teraz, dobrze się sprawuje jako ładowarka. W ogniwo idzie na początku 800 mA, wiadomo z czasem spada, na końcu idzie 100 mA. Ładuje ogniwo do 4.2 - 4.22 V i przestaje, zapala się zielona dioda i urządzenie nie pobiera prądu z USB.
piciex, może sprzedają teraz inną wersję, jakąś taką migającą. Wkładałeś w pełni naładowane ogniwo? Może działa jakoś tak, że chcesz ładować coś power bankiem z dużą ilością energii to świeci światłem ciągłym, gdy spadnie napięcie na ogniwie poniżej jakiegoś poziomu zaczyna migać (taka niby sygnalizacja stanu naładowania), a gdy ładujesz power bank będzie migać póki się nie naładuje. Tak sobie gdybam, jak dostanę swoje to je posprawdzam dokładnie.
Aha, ten który mam od razu się wyłącza po odpięciu kabla.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Ten powerbank z BG początkowo świeci ciągle na niebiesko, potem jak akku jest już nieco rozładowany zaczyna migać, miałem kilka i tak się zachowywały. Xperię neo ładowały poprawnie, prądem porównywalnym z oryginalnym zasilaczem 5V.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
piciex

madkeinam, też tak to sobie tłumaczę, ale dziwna sprawa. :roll:
Poczekamy, aż dostaniesz następną partię z Banggooda i porównamy- najwyżej będę reklamował.
Na razie ładuję go (cały czas sobie miga na czerwono) i zobaczę co się stanie na końcu i jakie będzie napięcie.

[ Dodano: 3 Luty 2015, 22:19 ]
maciex93, a przy ładowaniu migał, czy świecił ciągle na czerwono?
Awatar użytkownika
maciex93

Przy ładowaniu miga na czerwono, jak ogniwo jest full świeci ciągle na czerwono.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
piciex

Czyli wygląda na to, że wszystko OK i to Ty masz mojego bratniego powerbanka, a madkeinama jest od innej matki. :mrgreen:
Pewnie jedna obudowa, a bebechy różne dają.
Awatar użytkownika
maciex93

Racja, bebechy bywają inne, miałem 2 wersje.
madkeinam

Zobaczymy z jakiej matki będą nowe, jakie by nie były pokocham jak swoje :-P Trochę w sumie nieładnie tak sprzedawać różne towary pod tym samym numerem katalogowym. Miałem coś podobnego w pracy to się 2 miesiące móżdżyłem co jest nie tak zanim doszedłem, że producent zmienił jeden składnik mieszaniny z którą pracowałem.
Awatar użytkownika
piciex

PawelG., tak na szybko sprawdziłem jak wygląda ładowanie w tym wynalazku i szału nie ma. Na koniec czerwona dioda przestała mrugać i zaczęła świecić ciągłym światłem, ale napięcie na jednym ogniwie wyniosło 4,11V, na innym 4,14V. :-|
Napięcia sprawdzałem w Opusie, więc dokładniść wyników daleka od ideału, ale w weekend wezmę miernik i zrobię to jak należy.
lucky

Post autor: lucky »

Ja mam PB m-life 10000mAh pojemności deklarowanej i "na oko" pewnie tyle jest. W kategorii cena/jakość trudno o konkurenta ale rozmiary są dość spore niestety.
Mam też te PowerBangii z BG podane wyżej. Nie sprawdzałem jak wypadają w roli ładowarki ale do ładowania urządzeń nie mam zastrzeżeń. Za tą cenę polecam.
Awatar użytkownika
piciex

A masz wersję z mrugającą diodą czerwoną i niebieską, czy stałą czerwoną/niebieską/zieloną?
Co do rozmiarów to liczyłem, że powerbank na jedno ogniwo będzie nieco mniejszy, a jednak kawał rurki jest.
madkeinam

piciex, jak zaczyna czerwona dioda świecić światłem ciągłym to power bank pobiera prąd z USB? Może trzeba poczekać aż zapali się zielona. Włóż jakieś ogniwo naładowane do 4.2 V i poczekaj chwilę, zobacz co się stanie.
Miałem Millera M-102 i też kończył ładowanie na 4,14 V, z jednej strony denerwowało mnie to ale z drugiej to nie tragedia, gorzej by było jak by ładował do 4.25 V.
Awatar użytkownika
piciex

Nie wiem czy pobiera, bo tak jak pisałem sprawdzałem tylko na szybko napięcia w ladowarce BT-C3100.
Nie chciało mi się iść do garażu po miernik. :oops:
W weekend przysiądę do tego od serca i posprawdzam co i jak.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

piciex pisze:PawelG., tak na szybko sprawdziłem jak wygląda ładowanie w tym wynalazku i szału nie ma. Na koniec czerwona dioda przestała mrugać i zaczęła świecić ciągłym światłem, ale napięcie na jednym ogniwie wyniosło 4,11V, na innym 4,14V. :-|
Rozrzut ma, ale przynajmniej bezpiecznie ładuje.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Robicie podstawowy błąd - ładowarka zapewne zakańcza ładowanie przy 4,2V i w tym momencie ODCINA ładowanie, co powoduje spadek napięcia do 4,11V i jest to normalne. Mam trochę ogniw i kilka powerbanków i praktycznie w każdym po wyjęciu ogniwa po chwili napięcie powoli spada i zatrzymuje się przy 4,15V a u innych przy 4,09.
ILPT
ODPOWIEDZ