Grega modyfikacja Solarforce L2P, moduł XM-L U2 1C, T5 4B

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
sirgregs

Post autor: sirgregs »

Greg, właśnie Twoja latarka zaistniała na bron.iweb.pl
Nie tylko latarka, w sumie swiatelka.pl również.
Pozdrawiam
Gloter

Post autor: Gloter »

Witam Wszystkich serdecznie tak się miło składa że jestem kolejnym posiadaczem rewelacyjnej latarki od Grega .

Mam takie pytanie w necie znalazłem coś takiego jak Tuba na baterię Solarforce

http://hotspray.pl/p145,tuba-na-baterie ... 2-e18.html

używał ktoś moze czegoś takiego ?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Masz zamiar włożyć 2x18650 do Gregowej latarki? Spalisz driver....

Na pierwszej stronie wątku przeczytasz: "zasilanie: wyłącznie 1x ogniwo Li-ion 18650, preferowane markowe, bez zabezpieczenia (ogniwo nie jest w komplecie)"
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Gloter to przedłużka na drugie ogniwo , mamy wtedy szeregowo 2x18650.

Przedłużki tej nie możesz jednak używać razem z L2P od Grega , driver na AMC nie akceptuje większego napięcia niż 6V , usmażył byś go.

EDIT > Pikom byłeś szybszy :)
elektroda.pl
Gloter

Post autor: Gloter »

Tak oglądałem gadżety do tej latarki i tak trafiłem na to a że jestem laikiem odnośnie przerabiania latarek to wolę się dopytać więc dzięki za ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony sobota 01 gru 2012, 20:18 przez Gloter, łącznie zmieniany 1 raz.
xar

Post autor: xar »

Latareczka naprawiona, winowajcą okazał się wadliwy rezystor. Dzięki greg za profesjonalizm, wszystko momentalnie załatwione.
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Być może te pytania już padły na wcześniejszych pięćdziesięciu stronach, jeżeli tak - to przepraszam.
Otóż:
1. czy można sobie zażyczyć dowolne wymyślone tryby? Np. błysk mocą 0,25% o długości 100ms co 5s?
2. ile ukrytych trybów można w praktyce zmieścić w latarce? Zmieści się np. 8 (+ 4 podstawowe)? :mrgreen:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Padły i były na nie odpowiedzi :)
Tryby mogą być dowolne, kwestia pojemności pamięci procesora - dziwadła to dodatkowy specjalny kod dla nich. Trybów zmieści się i 10 sztuk. Pytanie, po co tyle?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Odpowiedź na skasowane pytanie :mrgreen:

Obrazek

Taki dyfuzor niestety "marnuje" ponad 20% światła, to po prostu jest mechanicznie zmatowione szkło. Można go zakupić u dystrybutora w HK lub mogę go sprowadzić na zamówienie.

Dwuklik jest związany z pamięcią trybów. To, o czym piszesz w temacie trybów jest stosowaną przeze mnie opcją bez pamięci trybów. Opis dostępnych rodzajów sterowania umieściłem tutaj.

Stosowana przeze mnie od ponad półtora roku gruba sprężyna eliminuje w 100% przypadkową zmianę trybów przy dowolnych wstrząsach. Nie masz się czego obawiać w tej materii.
Ostatnio zmieniony wtorek 18 gru 2012, 15:43 przez greg, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

W pierwszym zamówieniu do Grega też tak chciałem(tryby), ale po odpowiedzi, że takiej opcji nie ma normalnie, to wziąłem normalne z pamięcią plus ukryte. Jak Greg powyżej stwierdził - sprężyna jest gruba i z ukrytych trybów latarka mi jeszcze nie zeskoczyła mimo braku zabezpieczenia dwuklikiem onych.

Co do dyfuzora to ja wyciąłem sobie krążek z folii dyfuzyjnej z ekranu LCD. Rozprasza fajnie i miło się z tym funkcjonuje w pomieszczeniach czy przy pracach w garażu itp. Jako że szkoda w kółko zakręcać i odkręcać koronkę, gdyż gwint jest krótki - zrobiłem sobie nakładkę wykorzystując część pudełka po sanostolu(ścięta część z gwintem) i małą wkładkę z cienkiego plastiku i na to naklejona owa folia. To mi się sprawdza od jakiegoś czasu. Tak jak Greg pisał traci się na tym jasność ale jest użyteczne według mnie.

Na rower odpada chyba że jako światła bliskie obok drugiej skupionej lampy. Nie widać nic daleko ale zakręty ładnie oświetla. Rozproszony SF plus np C2 Upka mogłoby być fajne :wink:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Obrazek Obrazek
Efekt działania takiego dyfuzorka widać powyżej. Wg mnie światło jest bardzo miłe dla oka no ale na zasięgu sporo się traci, zyskując lepiej oświetlone boki. Na rowerze jeszcze nie testowałem ale do spokojniejszych przejażdżek po bezdrożach powinno być nawet lepsze.
Awatar użytkownika
Kubaki

Post autor: Kubaki »

Dzięki za pomoc panowie... szkoda, że mi post wcięło, ale moja wina, bo wpakowałem się na forum jak nie przymierzając zwierzę, bez przywitania.

Błąd naprawiam tutaj: Dzień Dobry!

Tylko o czym to ja... A tak, pytałem o dyfuzorek, o taki. Po waszych odpowiedziach chyba na początek wypróbuję jakiś domowy wynalazek z matowym materiałem i zobaczę, jak będzie zdawać egzamin. Albo spróbuję od ElSora wycyganić :) Ponieważ jeżdżę raczej szybko, to długość strumienia też jest dla mnie ważna.

Najpierw skupię się jednak na zakupie latarki... Co tam dalej było? Generalnie pytałem o program. Chciałbym opcję z pamięcią trybów z jedną ważną różnicą: dwuklik zamiast kontynuacji cyklu powodowałby powrót do trybu pierwszego. Dlaczego? Po pierwsze chciałbym zabezpieczenie przed wstrząsami jakie oferuje pamięć trybów. Po drugie chciałbym mieć możliwość szybkiego powrotu do trybu domyślnego, ponieważ tryby na początku cyklu będą najczęściej używane. Jeśli się jednak nie da, to trudno, będę szył z tego co się da.

Jeszcze raz dzięki za szybkie odpowiedzi.

-

EDIT: OK, widzę, że Greg też się wypowiedział. Do jutra podejmę decyzję i odezwę się na PW. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Jeżeli jeździsz w miarę żwawo to o dyfuzorze nie myśl, chyba że jako wspomaganie do zakrętów albo w parze z np mocną i skupioną czołówką.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
xar

Post autor: xar »

Czy przewidywane w przyszłości samo-ustawialne oprogramowanie będzie obejmować stroboskopy oraz opcje pamięciowe trybów?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Zastanawiam się nad tym, być może, choć stroboskop to zło ;)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ODPOWIEDZ