ATtiny sztuki i sztuczki
Witam
A ja na złość się nie przesiądę na "C"
Starego psa, ciężko nauczyć nowych sztuczek, Przy moim zapotrzebowaniu na programy, Bascom wystarcza, a sądzę, że i kilku osobom taki temat pomoże.
Jest jeszcze w dokumentacji AC(12) - Vbg (MUX - 1100) czy ktoś wie co to jest?
Pomiar temperatury jest dość stabilny, dokładność mi niepotrzebna, chodzi o zabezpieczenie termiczne więc te kilka stopni "wte lub wewte"... Zrobiłem program który mi "wymruguje" wartość napięcia, ale to strasznie upierdliwe
Pozdrawiam
A ja na złość się nie przesiądę na "C"
Starego psa, ciężko nauczyć nowych sztuczek, Przy moim zapotrzebowaniu na programy, Bascom wystarcza, a sądzę, że i kilku osobom taki temat pomoże.
Jest jeszcze w dokumentacji AC(12) - Vbg (MUX - 1100) czy ktoś wie co to jest?
Pomiar temperatury jest dość stabilny, dokładność mi niepotrzebna, chodzi o zabezpieczenie termiczne więc te kilka stopni "wte lub wewte"... Zrobiłem program który mi "wymruguje" wartość napięcia, ale to strasznie upierdliwe
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Vbg czyli wewnętrzne napięcie odniesienia 1.1V. I tu mamy piękny "myk". Możesz sobie ustawić Vcc jako "reference", a mierzyć Vbg. Co to oznacza? Ano, bezpośredni pomiar napięcia zasilania procesora bez żadnych dzielników napięcia
Chodzi o to, że napięcie odniesienia zawsze mówi być wyższe od napięcia mierzonego.
Chodzi o to, że napięcie odniesienia zawsze mówi być wyższe od napięcia mierzonego.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Witam
Pozdrawiam
No właśnie coś takiego podejrzewałem... choć będzie potrzebne trochę więcej przeliczania.greg pisze:Vbg czyli wewnętrzne napięcie odniesienia 1.1V. I tu mamy piękny "myk". Możesz sobie ustawić Vcc jako "reference", a mierzyć Vbg. Co to oznacza? Ano, bezpośredni pomiar napięcia zasilania procesora bez żadnych dzielników napięcia
Pozdrawiam
Witam
Pobawiłem się trochę pomiarem temperatury i napięcia zasilania przy pomocy wbudowanych możliwości procesorka ATtiny25 (oraz reszty tej serii 45, 85).
Dla prób napisałem małe programiki w Bascomie których zadaniem jest odczyt i "wymrugiwanie" wartości.
Oto przykład pomiaru napięcia.
W związku z tym, że mamy do czynienia z 10-bitowym ADC wzór na napięcie zasilania przyjmuje postać:
Vcc = Vref * 1023/Vadc
Vadc - napięcie otrzymane z przetwornika.
W związku z tym, że Vref jest znane i stałe (no powiedzmy... w moim przypadku Vref = 1,12V) otrzymujemy stałą
1,1 * 1023
Aby pozbyć się przecinka..
11 * 1023 = 11253.
tak więc:
10*Vcc = 11253 / Vadc
Wtedy otrzymujemy wartość napięcia zasilania * 10, czyli 5,0V ma postać 50, co jest bardziej przyjazne do dalszych obliczeń i porównań.
Dim A As Byte
Dim B As Byte
Dim C As Byte
Dim D As Byte
Dim E As Byte
Dim U1 As Word
Dim U As Word
Config Portb.0 = Output 'setki
Config Portb.1 = Output 'dziesiątki
Config Portb.2 = Output 'jedności
Config Portb.3 = Input
Config Portb.4 = Input
Config Adc = Single , Prescaler = 8 , Reference = Avcc
Do
U1 = Getadc(12)
U1 = 11372 / U1
U = U1
U = U / 10
U = U * 10
A = U1 - U
U1 = U1 / 10
B = U1 Mod 10
U1 = U1 / 10
C = U1 Mod 10
E = 0
For D = 1 To C
Gosub Mryg
Next D
Waitms 200
E = 1
For D = 1 To B
Gosub Mryg
Next D
Waitms 200
E = 2
For D = 1 To A
Gosub Mryg
Next D
Waitms 500
Loop
Mryg:
Set Portb.e
Waitms 60
Reset Portb.e
Waitms 60
Return
End
Jeśli chodzi o pomiar temperatury, to tutaj według noty katalogowej wartość ADC 300 odpowiada temperaturze 25°C. Niestety odchyłka bywa spora, ale do użycia tego jako zabezpieczenie termiczne, jest aż nadto wystarczające.
Taki oto krótki programik, umożliwia prosty odczyt zmierzonej wartości odpowiadającej aktualnej temperaturze procesora.
Dim A As Byte
Dim B As Byte
Dim C As Byte
Dim D As Byte
Dim E As Byte
Dim U1 As Word
Dim U As Word
Config Adc = Single , Prescaler = 8 , Reference = Internal_1.1
Do
U1 = Getadc(15)
U = U1
U = U / 10
U = U * 10
A = U1 - U
U1 = U1 / 10
B = U1 Mod 10
U1 = U1 / 10
C = U1 Mod 10
E = 0
For D = 1 To C
Gosub Mryg
Next D
Waitms 200
E = 1
For D = 1 To B
Gosub Mryg
Next D
Waitms 200
E = 2
For D = 1 To A
Gosub Mryg
Next D
Waitms 500
Loop
Mryg:
Set Portb.e
Waitms 60
Reset Portb.e
Waitms 60
Return
End
Zmieniając parametr "e" na numer konkretnego portu we fragmencie:
Mryg:
Set Portb.e
Waitms 60
Reset Portb.e
Waitms 60
Return
Otrzymamy możliwość błyskania jednym LEDem w sekwencji setki, przerwa, dziesiątki, przerwa, jedności.
Pozdrawiam
Pobawiłem się trochę pomiarem temperatury i napięcia zasilania przy pomocy wbudowanych możliwości procesorka ATtiny25 (oraz reszty tej serii 45, 85).
Dla prób napisałem małe programiki w Bascomie których zadaniem jest odczyt i "wymrugiwanie" wartości.
Oto przykład pomiaru napięcia.
W związku z tym, że mamy do czynienia z 10-bitowym ADC wzór na napięcie zasilania przyjmuje postać:
Vcc = Vref * 1023/Vadc
Vadc - napięcie otrzymane z przetwornika.
W związku z tym, że Vref jest znane i stałe (no powiedzmy... w moim przypadku Vref = 1,12V) otrzymujemy stałą
1,1 * 1023
Aby pozbyć się przecinka..
11 * 1023 = 11253.
tak więc:
10*Vcc = 11253 / Vadc
Wtedy otrzymujemy wartość napięcia zasilania * 10, czyli 5,0V ma postać 50, co jest bardziej przyjazne do dalszych obliczeń i porównań.
Dim A As Byte
Dim B As Byte
Dim C As Byte
Dim D As Byte
Dim E As Byte
Dim U1 As Word
Dim U As Word
Config Portb.3 = Input
Config Portb.4 = Input
Config Adc = Single , Prescaler = 8 , Reference = Avcc
Do
U1 = Getadc(12)
U1 = 11372 / U1
U = U1
U = U / 10
U = U * 10
A = U1 - U
U1 = U1 / 10
B = U1 Mod 10
U1 = U1 / 10
C = U1 Mod 10
E = 0
For D = 1 To C
Gosub Mryg
Next D
Waitms 200
E = 1
For D = 1 To B
Gosub Mryg
Next D
Waitms 200
E = 2
For D = 1 To A
Gosub Mryg
Next D
Waitms 500
Loop
Mryg:
Set Portb.e
Waitms 60
Reset Portb.e
Waitms 60
Return
End
Jeśli chodzi o pomiar temperatury, to tutaj według noty katalogowej wartość ADC 300 odpowiada temperaturze 25°C. Niestety odchyłka bywa spora, ale do użycia tego jako zabezpieczenie termiczne, jest aż nadto wystarczające.
Taki oto krótki programik, umożliwia prosty odczyt zmierzonej wartości odpowiadającej aktualnej temperaturze procesora.
Dim A As Byte
Dim B As Byte
Dim C As Byte
Dim D As Byte
Dim E As Byte
Dim U1 As Word
Dim U As Word
Config Adc = Single , Prescaler = 8 , Reference = Internal_1.1
Do
U1 = Getadc(15)
U = U1
U = U / 10
U = U * 10
A = U1 - U
U1 = U1 / 10
B = U1 Mod 10
U1 = U1 / 10
C = U1 Mod 10
E = 0
For D = 1 To C
Gosub Mryg
Next D
Waitms 200
E = 1
For D = 1 To B
Gosub Mryg
Next D
Waitms 200
E = 2
For D = 1 To A
Gosub Mryg
Next D
Waitms 500
Loop
Mryg:
Set Portb.e
Waitms 60
Reset Portb.e
Waitms 60
Return
End
Zmieniając parametr "e" na numer konkretnego portu we fragmencie:
Mryg:
Set Portb.e
Waitms 60
Reset Portb.e
Waitms 60
Return
Otrzymamy możliwość błyskania jednym LEDem w sekwencji setki, przerwa, dziesiątki, przerwa, jedności.
Pozdrawiam
Witam
Do tego potrzebny był drugi pin do załączania zasilania na układ pomiarowy, bo zalecany prąd diody to 1mA.
Jednak w przypadku ATtiny13 i małych wymagań co do dokładności, to dobre wyjście.
Pozdrawiam
Właśnie nad takim rozwiązaniem spędziłem trochę czasu, niestety stabilność tego układu nie była zadowalająca, zależność jednej wartości od drugiej. Zmiana napięcia powodowała zmianę odczytu temperatury i odwrotnie...ElSor pisze:Idąc podobnym tropem można do 1 pinu attiny13 podpiąć diodę np 1N4148 i mierzyć na niej w podobny sposób temperaturę i napięcie zasilania
Do tego potrzebny był drugi pin do załączania zasilania na układ pomiarowy, bo zalecany prąd diody to 1mA.
Jednak w przypadku ATtiny13 i małych wymagań co do dokładności, to dobre wyjście.
Pozdrawiam
Witam
No tak... A ja od kilku lat nosze się z zamiarem zrobienia odtwarzacza plików muzycznych zapisanych na SD (najprostszych vaw), chodzi mi o stworzenie modułu dźwiękowego ze sterowaniem LEDem do miecza świetlnego. Niestety podchodzę do tego jak pies do jeża bo trochę boję się ilości pracy z tym związanej.
Istniejące konstrukcje mają jakieś kosmiczne ceny.
Pozdrawiam
No tak... A ja od kilku lat nosze się z zamiarem zrobienia odtwarzacza plików muzycznych zapisanych na SD (najprostszych vaw), chodzi mi o stworzenie modułu dźwiękowego ze sterowaniem LEDem do miecza świetlnego. Niestety podchodzę do tego jak pies do jeża bo trochę boję się ilości pracy z tym związanej.
Istniejące konstrukcje mają jakieś kosmiczne ceny.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 03 mar 2013, 13:18 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
$15,50 to chyba mniej niż "kosmicznie"Pyra pisze:/.../chodzi mi o stworzenie modułu dźwiękowego ze sterowaniem LEDem do miecza świetlnego/.../
Istniejące konstrukcje maja jakieś kosmiczne ceny.
http://dx.com/p/d1205-vs1003b-mp3-audio-decoding-evaluation-module-blue-yellow-179339
Wrzuć "mp3" w wyszukiwarkę np. DX, ogranicz do działu "DIY" i masz już płytki od niecałych $6 (ale nie wiem, czy sterowanie da się łatwo wykorzystać).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
WItam
He he, żeby to było takie proste...
1. dźwięk startu, połączony z rozjaśnianiem LEDa
2. dodatkowy efekt powiązany z sygnałem czujnika ruchu.
3. sygnał uderzenia połączony z rozjaśnieniem LEDa na max wyzwalany sygnałem z czujnika uderzeniowego.
4. Wyłączenie miecza, ściemnienie LEda połączone z odpowiednim dźwiękiem.
Pozdrawiam
He he, żeby to było takie proste...
1. dźwięk startu, połączony z rozjaśnianiem LEDa
2. dodatkowy efekt powiązany z sygnałem czujnika ruchu.
3. sygnał uderzenia połączony z rozjaśnieniem LEDa na max wyzwalany sygnałem z czujnika uderzeniowego.
4. Wyłączenie miecza, ściemnienie LEda połączone z odpowiednim dźwiękiem.
Pozdrawiam
no to jakiś AVR do programatora, Atmel Studio na ekran, modulik MP3, parę kabelków i do roboty
To, co podałeś, to żadne "rocket science"...
Ja właśnie zamówiłem ATTiny13A i zaczynam eksperymentować z oprogramowaniem driverów LED (pod kątem podwodnego oświetlenia, a więc mało trybów i sterowanie kontaktronem).
To, co podałeś, to żadne "rocket science"...
Ja właśnie zamówiłem ATTiny13A i zaczynam eksperymentować z oprogramowaniem driverów LED (pod kątem podwodnego oświetlenia, a więc mało trybów i sterowanie kontaktronem).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski