Układ zapłonowy do metalohalogenków
To ja się troszkę pochwalę. Zastały mnie ciemności w ostatni czwartek przy majsterkowaniu. A że potrzebowałem jeszcze na szybko polakierować obudowy kolumn (opisanych zresztą na tym forum) to zrobiłem sobie małe oświetlenie przed garażem.
W akcji po prawej OURJ 400W a po lewej CDM-T 942 150W w oprawie po 150W halogenie.
Fotka dość marna bo pod ręką miałem tylko telefon. Co do jakości światła to to z MH jest o niebo lepsze niż z "łyżki" ale za to OURJ bije na łeb MH po względem ilości światła i robi prawdziwy dzień w nocy
A kolega Amisiek wspominał coś o przeróbce tego cuda na MH 400W muszę chyba o tym pomyśleć bo nadchodzi zima i wraz z nią egipskie ciemności o wczesnej godzinie
W akcji po prawej OURJ 400W a po lewej CDM-T 942 150W w oprawie po 150W halogenie.
Fotka dość marna bo pod ręką miałem tylko telefon. Co do jakości światła to to z MH jest o niebo lepsze niż z "łyżki" ale za to OURJ bije na łeb MH po względem ilości światła i robi prawdziwy dzień w nocy
A kolega Amisiek wspominał coś o przeróbce tego cuda na MH 400W muszę chyba o tym pomyśleć bo nadchodzi zima i wraz z nią egipskie ciemności o wczesnej godzinie
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
- smokuxx1987
Witam.
Też kupiłem gotowy układ zapłonowy do MH na allegro za 29 zł i planuje zrobić z tego coś przenośnego na zasilanie z 12 V. Czy z takiej przetwornicy http://allegro.pl/przetwornica-napiecia ... 53232.html uda sie odpalić lampe?
Też kupiłem gotowy układ zapłonowy do MH na allegro za 29 zł i planuje zrobić z tego coś przenośnego na zasilanie z 12 V. Czy z takiej przetwornicy http://allegro.pl/przetwornica-napiecia ... 53232.html uda sie odpalić lampe?
Bo to tak jest, 400W czy w rtęci, czy w MH to nie w kij dmuchał.wkliw pisze: Co do jakości światła to to z MH jest o niebo lepsze niż z "łyżki" ale za to OURJ bije na łeb MH po względem ilości światła i robi prawdziwy dzień w nocy
Moja propozycja jest taka:
1) zdobyć lampę 400W (HQI-E 400/D, HQI-BT 400W/D), na przykład tu
2) zdobyć zapłonnik wysokonapięciowy na przykład tu.
3) podłączyć zapłonnik zgodnie ze schematem.
4) wkręcić nową lampę, załączyć zasilanie, odczekać i cieszyć się z dobrego światła.
To na pewno da radę, obie wymienione wyżej lampy będą dobrze działać na stateczniku o prądzie rtęciowym (a taki jest w OURJ), chociaż nie osiągną docelowej temperatury i ciśnienia w jarzniku, będą świecić zimniej. Niemniej i tak będą mieć Ra w okolic 90.
To można szybko i sprawnie zrobić. Polecam. Będzie prawie dwa razy tyle światła, co przy rtęci.
Nie wiem jak zareaguje ona na obciążenie o charakterze indukcyjnym - podczas startu układ jest nieco nieskompensowany. Tego nie wiemy, dopóki nie spróbujemy.Czy z takiej przetwornicy [tu link] uda sie odpalić lampe
Będzie jasnoha ja dziś kupiłem dwa układy, już niedługo szykuje się 3 x CDM-T 150W/942
Patrzcie jak szybko rozwija się pomysł dużej ilości dobrego światła.
Mam do Was Panowie jeszcze małą zagadkę:
Mój metehalogenik za każdym razem jak go włączam resetuje mi kompa. Robi to zawsze jeśli chodzi na tej samej fazie co komp. Dzieje się to pomimo że komputer stoi za UPSem. Da się to jakoś ogarnąć?
Mój metehalogenik za każdym razem jak go włączam resetuje mi kompa. Robi to zawsze jeśli chodzi na tej samej fazie co komp. Dzieje się to pomimo że komputer stoi za UPSem. Da się to jakoś ogarnąć?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
- Calineczka
- Kontakt:
Zastanawiam się czy to może być wina samego komputera. Przez założeniem UPSa resetował się od byle czego (pralka zmywarka) po załozeniu UPSa był spokój aż kupiłem MH.
chwilowe braki prądu to u mnie normalka (stara instalacja na osiedlu) i przy nich komp się nie resetuje w tej chwili próbuję wkładać i wyciągać wtyczkę z gniazdka i komp chodzi stabilnie. Jutro podmienię UPSa na inny pożyczony i zobaczymy.
chwilowe braki prądu to u mnie normalka (stara instalacja na osiedlu) i przy nich komp się nie resetuje w tej chwili próbuję wkładać i wyciągać wtyczkę z gniazdka i komp chodzi stabilnie. Jutro podmienię UPSa na inny pożyczony i zobaczymy.
Dziś poszły na ogród już dwa MH Panowie jest moc! jak trzeci dojdzie to będzie miazga kompletna muszę zdjęcia porobić ale trudno mi na razie aparat targać ze sobą tam. Jak się wprowadzę to poleci galeria
Piękna sprawa, ludzie z zaciekawieniem odwracali głowy i patrzyli niczym ze solarforcem na rowerze
Piękna sprawa, ludzie z zaciekawieniem odwracali głowy i patrzyli niczym ze solarforcem na rowerze
Ostatnio zmieniony piątek 28 wrz 2012, 20:20 przez bulwa11, łącznie zmieniany 1 raz.