tisher pisze:rower przy spokojnej jeździe zużywa około 10wh na każdy kilometr jazdy.
Wychodzą więc okolice 20-25km/h czyli docelowe jak dla mnie (wg symulatora).
tisher pisze:Z tego oczywistego faktu wynika, że nieważne czy będziesz mieć 36V 20Ah czy 48V 15Ah czy 60V 10Ah dystans możliwy do przejechania będzie prawie identyczny w każdym z przypadków.
Bardziej chodziło mi o uzyskanie informacji, czy 50V na max nie spali tego sterownika na 36V nominalnego napięcia
tisher pisze:Ty masz w nogach 250W, jeśli dodasz drugie tyle z silnika - cudów nie będzie.
No właśnie dłuższe odcinki pokonuję z prędkościami 16-18km/h a wg wspomnianego symulatora wychodzi ~150W, więc takie 250W dodatkowe (pomniejszone o sprawność) to wg mnie dużo.
tisher pisze:Idź do sklepu z e-rowerami i zrób jazdę testową i poczuj ile to jest 250W pomocy.
Będzie zatem trzeba poszukać gdzieś takowego, chyba, że znajdę jakiegoś użytkownika w okolicy, który zgodzi się na "karniaka" a to chyba łatwiejsze będzie w mojej okolicy.
tisher pisze:Ale zawsze możesz kupić na forum trochę 18650, zlutować sobie elegancką baterię za przysłowiowe grosze i cieszyć się jazdą

Na początek to mam w razie czego 3 żelówki 7,2Ah

(pozostałości zasilania HIDa). A 18650 jakoś nie widzę tutaj, bo wychodzi, że potrzebował bym ze 100szt aby uzyskać 20Ah, do tego dochodzi odpowiednie segregowanie ich, żeby w każdej gałęzi była podobna pojemność no i kupa roboty i druciarstwa

Niby cenowo wyjdzie nieznacznie taniej ale ...