Jaki MULTIMETR - MIERNIK do 100zł

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Falanis

Post autor: Falanis »

Może nie aż tak dokładnie :-)
Natężenie rzędu kilkudziesięciu mA, ot takie latarkowe pomiary.
Nie ukrywam, że zależy mi też na cenie.
Chyba, że coś z kraju optymalnego się znajdzie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jeśli jesteś w stanie dołożyć 10$ to polecę http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=103872
Jest znacznie dokładniejszy i w tej cenie raczej najlepszą opcją. Nawet do 500zł ciężko będzie znaleźć coś lepszego.
Na zakresie 22V błąd wskazania przy 2,5V w moim wynosił chyba 7-8mV, po kalibracji trzyma ustawienie idealnie.
macgap90

Post autor: macgap90 »

Ja mam uni-t ut61c i jestem zadowolony mierzy praktycznie wszystko co potrzebuje do tego moge go podłączyć do komputera i jak za te pieniądze jest bardzo dokładny (przy napięciu wzorcowym 2.5V pokazał 2.504V na wyższym zakresie 2.50V. Do tego ma pomiar pojemności który przy elementach smd często się przydaje.
Awatar użytkownika
Falanis

Post autor: Falanis »

Dzięki koledzy za podpowiedzi :)

Znalazłem pewną recenzję multimetru, który mnie interesuje.
Od 28:15 zaczyna się pomiar prądu, który na moje oko wypada znakomicie. Oceńcie, proszę czy się mylę :)

PS Miernika będę używał tylko do hobbystycznych pomiarów (głównie latarkowych), stąd niska cena.
dsk

Post autor: dsk »

Do hobbystycznych pomiarów wystarcza mi UniT M890C+, przy czym standardowe przewody pomiarowe z zestawu są w miarę OK jak na tę cenę, jednak do pomiaru prądu trzeba je koniecznie wymienić na coś z mniejszym oporem. Zaniżają wyniki.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

A ja zamówiłem dzisiaj z ciekawości:
http://www.aliexpress.com/item/Vichy-VC ... 18118.html
Aktualnie (dziś) przy płatności MasterCard wychodzi ciut mniej niż 100zł z wysyłką.
Sometimes darkness can show you the light
Mieciu

Post autor: Mieciu »

DT9208A\DT9205A + od razu wymiana przewodów na dobre.
- tani
- w moim przypadku pokrywał się co do 0,01V(przy 8V)/0,01A(przy 3A) z markowym drogim miernikiem
- auto power off (nie rozładuje za szybko baterii)
- 20A(po wymianie przewodów, oryginały to na więcej jak 1-2A się nie nadają)
- duży czytelny odchylany wyświetlacz

Jak narazie po roku pracy jestem b.zadowolony. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
dsk

Post autor: dsk »

Ktoś tu kiedyś rzucił pomysł podawania rezystancji swoich przewodów pomiarowych. [EDIT] To był Bocian na pierwszej stronie wątku, 5 i pół roku temu. :mrgreen:

Zmierzyłem spadek napięcia na każdym przewodzie przy prądzie 1A:
1) Kable silikonowe Uni-T za ok. 25 zł, oznaczone AWG18: 42 i 44 miliomy
2) Kable Uni-T dołączone do M890C+: 105 i 113 miliomów
3) Kable dołączone do taniutkiego (ok. 14 zł) miernika DT-830B: 244 i 256 miliomów :-|

Te ostatnie są bardzo krótkie i mają duży opór, chyba włos przewodnika jest w środku. :twisted: Ogólnie taniutki miernik daje radę z prostymi pomiarami napięcia, ale kable trzeba raczej wymienić.

Wniosek: nawet z kablami AWG18 po 1m każdy można jedynie orientacyjnie zmierzyć prąd w latarce. Kable te łącznie z multimetrem powodują przy 3,63A spadek napięcia 0,35V, co skutecznie zaniża pomiar prądu, jeśli napięcie na diodzie spadnie poniżej napięcia przewodzenia diody (latarka wypada z regulacji dużo wcześniej niż by wypadła bez udziału amperomierza z kablami pomiarowymi w obwodzie).

Pytanie do Was: czego używacie do miarodajnych pomiarów prądu na dupce latarki? :mrgreen:

[EDIT] A może zamiast robić grube kable pomiarowe do amperomierza, lepiej znaleźć dokładny niskooporowy rezystor i mierzyć na nim spadek napięcia?
Ostatnio zmieniony piątek 20 gru 2013, 15:30 przez dsk, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

dsk pisze:Pytanie do Was: czego używacie do miarodajnych pomiarów prądu na dupce latarki? :mrgreen:
Ja biorę długi, odpowiednio gruby przewód i nawijam 10 razy, dla zwiększenia dokładności, na cęgi pomiarowe. Później tylko dzielę wynik przez 10 i jest dość dokładnie. Mierzyłem też bez robienia 10 zwojów i pomiar nadal był wystarczająco dobry.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Ja używam ok 30cm kable 2,5mm2 i jakieś chyba lepsze niż gorsze wsuwki (bananki). Dla mnie pomiar jest wystarczająco dokładny i bez zmiany miernika na lepszy leprzego wyniku nie uzyskam. Aaaa i przewody do pomiarów lutuję.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Kyle

Post autor: Kyle »

Mieciu pisze:DT9208A\DT9205A + od razu wymiana przewodów na dobre.
- w moim przypadku pokrywał się co do 0,01V(przy 8V)/0,01A(przy 3A) z markowym drogim miernikiem
Jakim modelem miernika?
Mieciu pisze: - auto power off (nie rozładuje za szybko baterii)
Jednak mimo wszystko, osobiście wolałbym coś, co dobrze działa na akumulatorkach AAA lub AA (tańsza eksploatacja, szczególnie jak ktoś dużo multimetru używa ... no chyba, że już masz dobrą ładowarkę do 9V Ni-Mh i odpowiedni akumulator).
Swoją drogą, widzę, że ten miernik ma diodkę "power" ... jestem ciekaw ile bierze energii ten cały miernik, jak jest włączony.

Kolejna sprawa to brak autozakresu - intensywnie używane pokrętło szybciej będzie powodem przekłamanych pomiarów (np. ustawiasz zakres 20V, dostajesz wskazanie 2,22V, zmieniasz na inny zakres i wracasz na 20V/wyłączasz i wracasz na 20V/ poruszasz pokrętłem, następnie znowu mierzysz to samo, stabilne źródło i dostajesz 2,38V bo pokrętło jest mechanicznie zużyte).
Mieciu pisze:Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
... wg. specyfikacji, buzzer ma aż 0,5s LAG ... faktycznie działa w tym modelu z tak dużym opóźnieniem?

Jeszcze widzę po fotce z aukcji na alledrogo, że sondy to największe dziadostwo (ukręcają się, nawet przy ostrożnym traktowaniu - wiem, bo miałem/mam sondy tego typu). ... a niestety z takim wtykiem dobrych sond nie ma.
Ostatnio zmieniony czwartek 02 sty 2014, 08:13 przez Kyle, łącznie zmieniany 1 raz.
michals

Post autor: michals »

Witajcie!

Zarażony od pewnego czasu latarkami na LED-ach i jednocześnie jako osoba, która zawsze od prądu stroniła i nic na jego temat nie wiedziała, postanowiłem powoli zgłębiać temat. Wiąże się to z tym, że chciałbym mieć możliwość samodzielnie coś od czasu do czasu pomierzyć i zainteresowałem się zakupem multimetru. Potrzeba mi tego do podstawowych pomiarów, jak np. zbadanie napięcia posiadanych ogniw. Czy produkt: http://allegro.pl/miernik-cyfrowy-z-buz ... 39042.html na absolutny początek przygody z prądem zda egzamin?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

michals pisze:Czy produkt: http://allegro.pl/miernik...3824039042.html na absolutny początek przygody z prądem zda egzamin?
Zobacz jak bardzo podobny do http://allegro.pl/uniwersalny-miernik-i ... 64202.html
Nie łudź się, że dzięki logo YATO jest lepszy. Wg mnie na miernik nawet ten 1wszy ale z nastawieniem na pomiar napięcia ogniw, trzeba kupić coś lepszego. Można by powiedzieć, że http://allegro.pl/miernik-multimetr-uni ... 46117.html po kalibracji będzie w miarę dobry (mam taki skalibrowany i często jeździ ze mną autem itp) ale fabrycznie "skalibrowany" może pokazywać głupoty. Trzeba by więc wyłożyć jeszcze kilka zł na np Uni-T UT70x ale to już kwota >100zł.
Kyle

Post autor: Kyle »

ElSor pisze:Trzeba by więc wyłożyć jeszcze kilka zł na np Uni-T UT70x ale to już kwota >100zł.
Choć to też jest dosyć przeciętny miernik (dla DC od kilku, do kilkunastu V ma dokładność +- 0,5% + 1 cyfra i 2000 zliczeń ... tak, że jak tam mierzysz ~4V to dokładność jego będzie bardzo przeciętna). Z drugiej strony widzę teraz wysyp multimetrów z naprawdę podłą dokładnością, pokroju 0,7-0,8-0,9% dla tych zakresów ... i to kosztujących całkiem sporo. ... regres? ... mój stary, tani Uni-T M838, którego chcę wymienić, ma +-0,5% +2 cyfry i 2000 zliczeń - jak na wiek i cenę to pozytywny kosmos.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

michals pisze:Czy produkt: http://allegro.pl/miernik...3824039042.html na absolutny początek przygody z prądem zda egzamin?
Cześć. Na początek każdy zda egzamin - a czym tańszy, tym lepszy, bo mniejsza strata, gdy się go przypadkiem (co na początku bardziej prawdopodobne) spali.

Do mierzenia wyższych prądów (np. przy pomiarach prądów płynących przez LED) i tak trzeba wymienić kable, bo te standardowe się do tego zwyczajnie nie nadają. i dobre wtyki też pomogą. W tym:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=131824#131824
wątku można poczytać, co będzie dobre jako przewody i wtyki. Można się też tam dowiedzieć, jakie znaczenie przy pomiarach prądu mają grube kable.

Piszę, że każdy miernik się nada, bo wątpię byś na początku potrzebował jakąś dużą dokładność, mi na przykład nie jest potrzebna. Dalej wystarczają mi zwykłe najtańsze mierniki (choć nieraz więcej sztuk ;) )

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ