Wymiana akumulatorków we wkrętarce.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
oko

Post autor: oko »

Potrzebuję 44 ogniw, i pozostanę przy Ni-Cd. BYD SC1900P mają wymiar cylindra który pozwoli mi na bezproblemową wymianę. Tylko czy jakość tych ogniw jest ok? Zamówię chyba najpierw 12 szt, i się zobaczy. A potem reszta, w przypadku zaliczenia pozytywnych testów.
lechowiec

Post autor: lechowiec »

Jakie w tej chwili ogniwa SC NiMH do wkrętarki polecacie?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Trwałość Ni-Cd zależy chyba bardzo mocno od jakości. Nie dawno słabo zaczęła świecić latarka w samochodzie teścia, jakiś zmodowany na XP-G chińczyk AA. Ponad rok jeździła z nim w samochodzie i kilka razy była użyta, ale wziąłem ją w łapki i jakoś lichawo świeci. Byłem święcie przekonany, że w środku jest zwykły paluszek AA, a tam akumulator Ni-Cd, który zresztą został wyłuskany z bezprzewodowej golarki philipsa, która też sporo czasu leżała nie używana. Po naładowaniu okazało się że akus świetnie sobie radzi i po teście Imaxem B6 0,5A do 0,8V wyszło że ma 1280mAh pojemności. Nie wiem ile miał oryginalnie bo na nim nie pisze, ale wynik wydaje się nie zły jak na 10-cio letni Ni-Cd, bo tyle czasu minęło od zakupu wspomnianej golarki.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Zbychur pisze:(...)akumulator Ni-Cd, który zresztą został wyłuskany z bezprzewodowej golarki philipsa(...)
Jeżeli cały biały bez opisów, to były zazwyczaj 1200-1600 mAh.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

PawelG. pisze:
Zbychur pisze:(...)akumulator Ni-Cd, który zresztą został wyłuskany z bezprzewodowej golarki philipsa(...)
Jeżeli cały biały bez opisów, to były zazwyczaj 1200-1600 mAh.
Nie, fioletowy
Obrazek
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Jest bardzo podobny do tych 1600 mAh, tylko ma większe piktogramy i nie jest biały.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

lechowiec pisze:Jakie w tej chwili ogniwa SC NiMH do wkrętarki polecacie?
W sumie polecić, to nic nie mogę, bo doświadczenia z takimi nie mam, ale omijałbym allegro szerokim łukiem i kupowałbym w firmach, które się w akumulatorach specjalizują, np. bto.pl nawet kilka modeli SC NiMH mają z tego, co pamiętam.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
lechowiec

Post autor: lechowiec »

BTO to nasz "partner" i w pierwszej kolejności sprawdziłem co mają w ofercie. Brałem ładowarkę u nich i jestem zadowolony ogólnie całościowo - towar+obsługa.

Ale zanim kupię chciałbym się jednak zorientować w temacie, bo zupełnie nie mam pojęcia kto robi te ogniwa najlepsze i jakie są ich parametry. Dla porównania temat litówek mam rozpykany i tu dylematów bym nie miał. W kwestii tych ogniw SC wiem na razie jaki ma być wymiar i że mają być wysokoprądowe:) Ale kto to produkuje i z jakim wynikiem nie mam pojęcia.
majster
Kontakt:

Post autor: majster »

Witam. Już pisałem w innym temacie na forum swiatelkowym i tu tez napiszę. W całym wątku przewija się koncepcja przerabiania akumulatorów nich i nicd na lion. Lion z odzysku z laptopowych baterii maja małe prądy rozładowania i trzeba je łączyć w np 2p2s, żeby sytuacje trochę polepszyć. Według mnie jeśli już decydujemy się na lion to lepiej już zastosować lipol. Duże prądy rozładowania, które spokojnie podołają nawet najbardziej wymagającym narzędziom. Cena może wyższa niż lion z odzysku, ale porównywalna (zakup pakietu np. 2200 Mah 3s plus prosta ładowarka z balanserem) z zakupem ogniw nicd czy nimh, które pomimo swoich zalet maja tez wady, jak choćby najważniejsza według mnie czyli samorozładowanie. Regenerujemy padnięty pakiet na jakiś większy remont potem wkrętarka idzie w kąt po dłuższym czasie kiedy pilnie potrzebujemy coś dokręcić bierzemy do ręki, a tam zero napięcia i historia sie powtarza. Mowię o tym z własnego doświadczenia :) zregenerowałem akumulator wymieniając nicd nowymi i po jakimś czasie znów padły. Choć może to była wina ich złej jakości bo nie zapłaciłem za nie dużo z tego co pamietam. W tym momencie we,wkretarce siedzi lipol. I kiedy bym nie chciał jej użyć zawsze jest czym pokręcić :mrgreen:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

W ramach pokazania mojego niedzielnego dłubania niniejszym odkopuję temat :) Wcisnąłem do mojej marketowej wkrętarki (która radzi sobie zadziwiająco dobrze) dodatkowe 3 ogniwa wysokoprądowe, i teraz ma pakiet 3S2P. To dziwactwo i tak ładuje się wbudowanym układem i wtyczką 5mm, więc wyjmowanie baterii zrobiono chyba tylko dla picu. Dodatkowo nalutowałem trochę cyny na bocznik prądowy tak że się nie wyłącza przy większym obciążeniu - zabezpieczenie odpuszczało zdecydowanie zbyt wcześnie, teraz może łapy nie wykręca, ale jest dużo silniejsza. Mam tylko nadzieję że nie spalę silnika :D

Obrazek Obrazek
ww296

Post autor: ww296 »

Tz co tam było w tej wkrętarce ?
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Planuje wymienić na Li-ion wysokoprądowe już i tak nieoryginalne zasilenie we wkrętarce Boscha w której oryginalnie był akumulator 12V. W związku z tym mam, może laickie :) pytanko, czy pakiet 3S będzie wystarczający czy można zastosować pakiet 4S ale czy też nie będzie już zbyt wysokie napięcie?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

ww296 pisze:Tz co tam było w tej wkrętarce ?
Była wyjmowalna bateria z takim cyckiem co wchodzi w rękojeść, ale nie potrzebnie, bo ładowanie i tak się odbywało ładowarką na kabelku. I był pakiet 3S1P tych brązowych ogniw (jakieś chińczyki TMK 1350mAh 18650) który nie wystarczał na zbyt długo. Po modyfikacji nie czuć tej dodatkowej wagi (raptem 150g więcej) a jak się sprawdzi to się dopiero okaże :)
Planuje wymienić na Li-ion wysokoprądowe już i tak nieoryginalne zasilenie we wkrętarce Boscha w której oryginalnie był akumulator 12V. W związku z tym mam, może laickie pytanko, czy pakiet 3S będzie wystarczający czy można zastosować pakiet 4S ale czy też nie będzie już zbyt wysokie napięcie?
3S da od 9V do 12.6V ze średnim roboczym napięciem 11.1V. Rozładowane ni-cd mają również 9V, a naładowane około 12-13V, tak więc będą bardzo podobne napięcia. Tylko może być problem z pomieszczeniem li-ion w starej baterii, a dobrze będzie dać pakiet 3S2P bo pojedynczy może sobie nie poradzić.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Planuję wrzucić coś z prądem rozładowania 15 - 20A albo nawet coś takiego bo cena jeszcze w granicach rozsądku http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=54900 więc powinno wystarczyć do drobnego domowego majsterkowania. Obecnie mam żelka 1,2AH (faktyczne około 0,4Ah) i też coś tam da się podziałać.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

4S jest przetestowane i wymiata. Silnika się nie da spalić bo większość z tych na 12V ma zakres pracy 8-16V (przeglądałem sporo kart katalogowych) Do tego przy niższym napięciu roboczym te silniki żrą prąd i komutatory są masakrowane. Zdecydowanie lepiej jest zasilić wyższym napięciem.
pozdrav
ODPOWIEDZ