Mój projekt latarki

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Co byście nie myśleli że prace nie postępują wrzucam kilka zdjęć jednego z body przygotowanego do gwintowania, ta górna część latarki po gwintowaniu zostanie odcięta.
W sumie brakuje tylko zakrętek i cztery nowe latarki będą powołane do życia :wink: .

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 944515.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 818061.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... a06106.jpg
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Normalnie kojarzy mi się ze zniczem sportowym :mrgreen:
Podziw dla tempa prac!!!Dla samych prac to juz słów brak....piękne cacka tworzysz!
Ja kcem tokaaarke;D
Przydał by Ci się naprawdę dobry driverek z ciekawymi trybami, hehe.... :wink:
Awatar użytkownika
midi

Calineczka Ty tam swoje wiesz :wink: a dodam że może coś z tego będzie :???: . Driverek to podstawa a ja mam super pomysł na sterowanie driverkiem Edima, dodam że jest to bardzo nowatorski sposób jak wyjdzie to się podzielę tym pomysłem z innymi. Nijako pomysł ten podsunął mi EdiM a ja go sobie troszkę zmieniłem. Teraz czekam niecierpliwie na przesyłkę z DX by móc skończyć to co zacząłem.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Midi, potrafisz lutować, prawda?
To zastanów się nad driverkiem w oparciu o funkcjonalność stąd:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=260
Czytałeś to wogóle?
Zasada prosta jak budowa cepa, wszystko robi kontrolera co nim wysterujesz to już kwestia fantazji, moze to byc tranzystor kluczujacy mosfet, moze byc AMC7135...albo klika AMC...
:mrgreen:
Awatar użytkownika
midi

Lutować potrafię, złożyłem kilka rzeczy w swoim życiu, wzmacniacze, alarmy domowe i jeszcze 100 kilo innych wynalazków. Z reguły zawsze budowałem coś ze schematu więc stworzyć coś sam od siebie to bym musiał troszkę tego i owego postudiować. Powiem tak Calineczka daj mi schemacik a ja to zrobię ale żebym to zrozumiał to troszkę bym się musiał po zastanawiać. A może by jakiś temacik stworzyć dla początkujących, co jak działa że tranzystor to jest coś takiego co ma baze, emiter i kolektor itp. w sumie to bym sobie troszkę przypomniał ale pewnie takie wiadomości to tylko w Erze :grin: ( czytać elektrodzie ) .
Reasumując mam zamiar troszkę z tymi driverkami posiedzieć i zrozumieć to i owo, nawet za hotairem zacząłem się rozglądać :???: . Może dział z samymi schematami by stworzyć co by jasno rozrysowane było i wybrać kilka naprawdę dobrych driverków które warto stosować.
A tak w ogóle to tokarkę mam jakieś 4 miesiące i cały czas się uczę z nią pracować i naprawdę to mnie wciąga bo ma się tyle możliwości a pomysłów mam jeszcze więcej :grin: i czasu na inne rzeczy brakuje.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...i bardzo mnie to cieszy ;-)
Nie odpowiedziałeś, czy czytałes tego topica z tym driverkiem...bo jezeli potrafisz polutować kontrolerek w smd(masz tam zdjęcia) to może warto się zastanowić?
teraz w latarkach nie ma zazwyczaj elektroniki skladajacej sie z mnostwa elementow, siła latarek jest czesto mikrokontroler, a takowy ma np. 8 nóżek, do tego klucz(tranzystor mosfet), kondensator, ew. rezystor i juz masz driver, oczywiście najwazniejsze jest serce-program mikrokontrolera.
Moze i rzeczywiście zgrupujemy kiedys schematy driverkow w jednym miejscu...ale poki co forum nie jest takie wielkie-jak ktos ma czas to jest w stanie przeczytac chyba wszystkie projekty w dosc krotkim czasie ;-)
toosh
Kontakt:

Post autor: toosh »

cali> jaki jest koszt tego uC, bo chyba on będzie najdroższy w tym układzie?
dał byś radę wrzucić takie 'semi idiotic how to'? można go programować z tego taniego programatora, który składa sie z kilku rezystorów?
przerobić program, żeby działał z 2x18650, był sterowany z jednego przycisku chwilowego, tryby hi-semi-low-strobo :>
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Toosh, dyskusje odnosnie samego driverka proponuje prowadzic tutaj:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=260
:wink:
TAm pytaj prosze;-)
Awatar użytkownika
midi

Witam
Piszę bo nie miałem pojęcia co potrafi soczewka ( taka mocno wypukła w moim przypadku od halogenów soczewkowych punto 2 )w połączeniu z diodą, a potrafi, oj potrafi. Przed chwilą zakończyłem testy takiego zestawu i wyniki są powalające zasięg światła pozwala mocno oświetlić przedmioty znajdujące się w odległości 300 metrów i to nie ledwo co tylko naprawdę konkretnie. Jedynym mankamentem co dla niektórych może być fakt że światło padające na jakiś przedmiot ma kształt kwadratu ( mnie to w ogóle nie przeszkadza ).
Przypuszczam że zasięg całkowity to pewnie będzie coś koło 1000 metrów, już wiem w co uzbroję jedną z moich latareczek :grin: Podczas testów oświetlałem dom mojego dalszego sąsiada ( takiego 300 metrów dalszego :twisted: ) , podczas próby w domu było całkowicie ciemno nagle po około 5 minutach mojego świecenia widzę że w domu zaczęły zapalać się światła, nic wyłączyłem sprzęt i patrze dalej, za chwilę na podwórko wychodzą jacyś ludzie z latarkami i biegają do okoła domu, kurcze niezłego stracha im napędziłem :mrgreen:. No nic zdarza się w imię nauki, ale przyznać to się nie przyznam :???:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

No to ładny efekt i zasięg również, rzuciłeś obraz diody, powiększyłeś pólprzewodnik rzędu około x2000, wynik imponujący, soczewki dedykowane diodom maja jakieś wewnętrzne odbicie i wychodzi okrąg
Awatar użytkownika
midi

Czyli w przypadku zamówienia soczewki z DX powinna dawać świetlny krąg nie kwadrat ?.
Jeżeli tak to super, jedna z latarek będzie właśnie takim projektorem.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Ciekawy efekt Midi, hehe.Przypomnialo mi sie jak swiecilem z balkonu reflektorem wymontowanym z MIG-a...przyjechala Milicja(tak, Milicja)...ja z kolega szybko padnij(na balkonie, w wiezowcu), zaczela swiecic szperaczem po bakonach ale widac mocno przylegalismy do podlogi...hehe...A swiecilismy po oknach w wiezowcu po drugiej stronie ulicy ;-)
Bylo jasno i goraco ;-)
DNF

Post autor: DNF »

Midi, ja wlasnie wczoraj dostalem soczewke z DX. Malo sie postarali bo ma kilka rysek ale jakos przezyje:) Wczoraj troche skupialem swiatelko z bociolarki i wyniki sa obiecujace. W przyszlym tygodniu bede miec diodke to wtedy sprawdze jak swieci przy reflektorku + soczewka, a nie kolimator + soczewka.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
midi

DNF nie stosuj soczewki z reflektorkiem ani kolimatorem, to niepotrzebne, sama dioda i soczewka to wystarcza. Jeżeli będziesz robił testy to nie w domu tylko na otwartej przestrzeni, dopiero tak widać konkretną różnicę.
Pozdrawiam.
DNF

Post autor: DNF »

Witam.
Testuje sobie przez balkon i swiece na drugi blok:) Jesli sama soczewka, to ja czegos nie rozumiem. Jesli cree ma kat rozsylu swiatla ok 120* to jakim cudem ma sie to wszystko skupic na soczewce? Nie powinno byc najpierw skupione na jakims reflektorku?
Skupialem razem z kolimatorem bo nie chce odklejac go z Bociolarki:)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ