Cree XP-G

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

O, tutaj sobie teraz jedna z nich mieszka:

Obrazek

a tak świeci @60 mA:

Obrazek
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

greg, wiecej wiecej... :twisted:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Będzie, będze... więcej późnym wieczorem :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
po100

Post autor: po100 »

Właśnie wruciłem z pracy i jest przesyłka :mrgreen:

Dziękuje!!
bartex

Post autor: bartex »

mógłby ktoś wrzucić fotki ze skupieniem w refie pod xr-e :wink:
czarny_kruk

po100 pisze:Właśnie wruciłem z pracy i jest przesyłka :mrgreen:
Nie ma to jak taka wiadomosc po robocie. :grin:
bartex pisze:mógłby ktoś wrzucić fotki ze skupieniem w refie pod xr-e :wink:
Jak szukasz skupienia to z XP-G go nie znajdziesz. Tu jest chip 2mm! Wieksza powierzchnia swiecenia, wiecej swiatla, ale gorsze skupienie. Lepiej juz XR-E krecic na 1,2-1,5A.
No ale czekamy na fotki Grega z throwera @XPG.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Zatem wrzucam fotki UltraFire SG-900 mod XP-G R4.
Proszę się nie śmiać, wykonane są aparatem Sony Cyber-shot DSC-F505 matryca 2Mpix z roku 2001. Trzeba wybaczyć mu "drobne" niedoskonałości ekspozycji :mrgreen:
Czerwona łuna na niebie zwyczajnie jest, w końcu to fotka z centrum miasta, nie poradzę.

referencyjne:
Obrazek

świecimy w miarę blisko:
Obrazek

i trochę dalej:
Obrazek

Podsumowując, zasięg nie jest najgorszy. Może po weekendzie postaram się o jakąś lustrzankę Nikona i cyknę porównanie z innymi latarkami. Na tym sprzęcie zabawa w nocne fotki nie ma jednak głębszego sensu.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Ultrafire SG 900 - mniemam że to jedna z tych latarek z mega głębokim refem co to hot spot z metra ma wielkość pięciozłotówki, i tu jest błąd ten ref nie ma potencjału mimo że tak mocno skupia to niestety nie idzie za tym zasięg. Miałem ten ref w domu i pomiary luxometrem potwierdziły że mimo mocnego skupienia wynik nie był zbyt powalający. Teraz sprawa druga XP-G według mnie będzie lepiej się czuło w szerszym refie SMO niż w tym od SG 900, chyba nawet V65C powinno sobie nieźle z nią poradzić. Jak tylko dotrą moje XP-G postaram się je potestować z różnymi refami.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
czarny_kruk

Zamieszczam pomiary diody Cree XP-G w wykonaniu jtr1962.
Zmierzone maks 546,57 lumenow @2500mA; 145lm@350mA i rewelacyjne wydajnosci maks. 158lm/W@80mA, 138lm/W@350mA i >100lm/W@1200mA!

A wyzej jest jeszcze jeden bin - S2, ktory znajdzie sie w moim projekcie rowerowym nowy Raven. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

i porownanie uwaga do DWOCH diod razem XR-E R2. XP-G bezsprzecznie wygrywa.
Interesujace jest takze, ze nawet przy 1500mA XP-G wygrywa jasnoscia i wydajnoscia z czterochipowa dioda MC-E, a przy 2000mA jest niemal identycznie jasna.

Obrazek

LINK do oryginalnego posta.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

czarny_kruk pisze: Interesujace jest takze, ze nawet przy 1500mA XP-G wygrywa jasnoscia i wydajnoscia z czterochipowa dioda MC-E, a przy 2000mA jest niemal identycznie jasna.
Ładne.
Ale w tym ustępie naciągnął lekko fakty. Przecież podał parametry dla niższego binu MC-E, czyli K. Powszechnie dostępny jest bin M o znamionowej wydajności 430lm, w przeciwieństwie do binu K o katalogowej wydajności 370 lm @350mA (w strukturę). Przy 1500mA XP-G zrównuje się strumieniem świetlnym z MC-E bin M. Przy 2000mA mamy: MC-E 580lm do XP-G 460lm.
Kurka, lubię tą MC-E i proszę mi tu nie zaniżać parametrów przez niesprawiedliwe porównania binów o niższych wydajnościach z topowymi :) To tak pół żartem było, Maćku :mrgreen:

Ach, mierzyłem dziś jedną z MC-E bin M @2800mA, Fv=3,31V. Nieźle.
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

A 441lm przy 1,4A to niemal identyczny wynik jak SSC P7 bin C przy tym samym prądzie :wink:
czarny_kruk

greg pisze:
czarny_kruk pisze: Interesujace jest takze, ze nawet przy 1500mA XP-G wygrywa jasnoscia i wydajnoscia z czterochipowa dioda MC-E, a przy 2000mA jest niemal identycznie jasna.
Ładne.
Ale w tym ustępie naciągnął lekko fakty. Przecież podał parametry dla niższego binu MC-E, czyli K.
ach.. racja, racja. Porownal z Kbinem. MC-E wypadnie zatem zdziebko lepiej od XP-G, jednak trzy MC-E upchac w 20mm optyce nie da rady, a z XP-G no problem. :mrgreen:
kodi

Post autor: kodi »

true, true...

Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

o, widzę, że tajemnicze CUŚ doszło ;-). A ja to obmacam niebawem ;-). Kodi-sterowniczek for You czeka ;-)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

No i mamy uaktualniony o XP-G kalkulator wydajności LED-ów na stronie Cree:
http://pct.cree.com/
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ODPOWIEDZ