Jakby ktoś zamawiał, albo miał jedną do odstąpienia w atrakcyjnej cenie jakby z Chin to rzućcie info na PW, rozchodzi mi się o najnowszy model Xiaomi Yi z poprawioną optyką czy jakoś tak
Dostałem zamówiony z FastTech adapter z filtrem 37mm do kamery Xiaomi Yi SKU: 2464300GP-Y37 37mm CPL Filter Lens Set for Xiaomi Yi Sports Camera . Niestety zawiodłem się, po zamontowaniu filtr wchodzi w kadr obrazu robiąc czarną winietę. Założyłem Ticketa że produkt różni się od opisu bo tam nie jest napisane, że tak się dzieje. W znaczącym stopniu wpływa to na nagrywany materiał.
Bez filtra
Z filtrem
Dodatkowo filtr zabiera dosyć dużo światła ale polaryzacja chociaż jest i można kręcić szkłem zamontowanym na adapterze.
Odpisali z FastTech, że ogólnie rzecz biorąc to filtr działa sam w sobie dobrze i nie oddadzą pieniędzy. W związku z tym będę przetaczać mocowanie filtra, żeby sam filtr był jak najbliżej obiektywu i zmniejszyła się winieta.
Fluxor pisałem o tym, że te filtry winietuja na drugiej stronie. Widziałem, że sprzedają 52mm i pewnie te są ok ale jak z takim wielkim filtrem wygląda