Konto bankowe - jaki bank ?

....nie pasujące gdzie indziej...
lumi3

Post autor: lumi3 »

Ja mam w WBK Konto Godne polecenia z kartą VISA wszystko jest darmowe Tylko trzeba zrobić 5 transakcji kartą w miesiącu w innym przypadku trzeba zapłacić ale 5 zrobię szybko
Dodatkowo mam ekonto mobilne w mbanku wszystko za darmo i 4% do 3000zł oprocentowane.
max4max

Post autor: max4max »

Ja mam w mBanku kilka ładnych lat i nie mam szans na 4% , choć to i tak "chłyt malketingowy" , bo do 3000 to i tak nie ma praktycznie znaczenia, dopiero przy większych kwotach, ale to pokazuje politykę banku - starych i wiernych klientów ma tam gdzie słońce nie zagląda.

Po drugie to o czym piszę dzieję się stopniowo - tzn. prowizje rosną i będą rosnąć a teraz to tylko przyspieszy, zresztą sam zobaczysz nawet w tym WBK za 2-3 miesiące.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

BZ WBK zmienił regulaminy, mam konto Godne Polecenia z kartą MasterCard i pobrali mi opłatę 7zł za kartę :mad: Chyba czas zacząć rozglądać się za innym bankiem.
max4max

Napiszę tylko - "a nie mówiłem"?
lumi3

max4max pisze:Napiszę tylko - "a nie mówiłem"?
Na razie nic nie biorą!!!
Wojto pisze:am konto Godne Polecenia z kartą MasterCard i pobrali mi opłatę 7zł za kartę

Bo trzeba było zmienić z karty mastercard na visa i by nie było opłat.Ja tak zrobiłem

Idz do banku i powiedz że mają ci dać kartę visa soul a tą oddaj i wtedy tylko 5 transakcji w miesiącu i bez opłat.

Ale kto wie czy i tego nie zmienią
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Tutaj lin do nowej taryfy opłat w BZ WBK
http://indywidualni.bzwbk.pl/_items/out ... 150330.pdf
Kartę wymieniają za darmo? jeśli nie to wolę odejść od nich do innego banku, taniej wyjdzie :razz:
lumi3

Wojto pisze:Kartę wymieniają za darmo
Kartę wymieniają za darmo zdajesz mastercard a przyślą ci do domu visa soul.5 transakcji w miesiącu albo pobiorą 4zł.Ale i tak jest lepiej niż w innych bankach bo w niektórych jest jakaś kwota np 300-500zł.a tu 5 transakcji

Chyba już w grudniu informowali że będą zmiany w opłatach
lumi3

Mała pomyłka nie visa soul tylko visa sol

http://www.bzwbk.pl/karty-platnicze/kar ... banku.html
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Według opisu, ta karta przysługuje tylko użytkownikom dawnych kont Kredyt Banku.
Tobie pewnie chodziło o taką samą, ale do kont WBK.
Ja na razie mam konto <30, ale wiek ten już przekroczyłem i się zastanawiam kiedy mi konto zmienią.
Koledze zmienili konto dopiero, jak skończył 35 lat :D
Do swojego konta dostałem już właśnie Visa Sol, a nie Visa <30.
http://www.bzwbk.pl/karty-platnicze/kar ... a-sol.html
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ja mam konto w banku spółdzielczym. Prowadzenie konta darmowe, karta płatnicza opłata miesięczna 1,5zł, albo zakupy za 150zł dokonane kartą (trudno nie spełnić warunku). Do tego karta kredytowa, opłata 1,5zł, chyba, że dokonam 5 transakcji za dowolną kwotę.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
dr.w

Post autor: dr.w »

Koledzy, pytanie teoretyczne bo w tych tematach jestem lajkonikiem :)

Jesteśmy w UE
Czy można sobie założyć (bez problemów) konto w inny m kraju UE??
W końcu wypłata może chyba być przelewana na konto w innym kraju?

Może w innych krajach mają lepsze warunki?
Pozdrawiam
Wojtek
max4max

Pyra,
Ten Twój bank jest na liście - https://www.bfg.pl/banki-objete-gwarancjami ?

BTW.
Za upadłość Skoku Wołomin zapłacą wszyscy klienci banków i tfu tfu oby następne nie padały, bo BFG około 30% wszystkich swoich środków przeznaczył na wypłatę świadczeń tylko z tego jednego Skoku.
Gdyby tak zrobił się łańcuszek to byłby duuuży kłopot.

dr.w,

Nie znam dokładnie jak jest z zakładaniem i obsługa kont za granicą, ale widzę kilka problemów.
Konto na pewno możesz założyć, czy bezproblemowo przez internet to trzeba by poszukać.
Ale...
- przelewy zagraniczne chyba we wszystkich bankach nawet online są płatne
- konto będzie prowadzone w walucie Eur co oznacza konieczność przewalutowania i na tym tylko stracisz więcej niż pozostałe opłaty w polskich bankach.

Pozdrawiam
PawelG.

Post autor: PawelG. »

dr.w pisze:Jesteśmy w UE
Czy można sobie założyć (bez problemów) konto w inny m kraju UE??
W końcu wypłata może chyba być przelewana na konto w innym kraju?

Może w innych krajach mają lepsze warunki?
Opłaca się, jeśli zarabiasz w &#8364; i przelew przychodzi z kraju, w którym założone jest konto.
Kolega dostaje rentę z Niemiec i ma założone specjalnie tylko do tego konto w Niemczech.
Jak miał przesyłane na polskie konto, to potrącali mu za przelew międzynarodowy, płacił też za utrzymanie konta i kartę w Polsce.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
lumi3

PawelG. pisze:Tobie pewnie chodziło o taką samą, ale do kont WBK.
Tak mi chodziło o klientów BZWBK Można wżiąść visa soul zamiast mastercard karta tak samo funkcjonalna jak dla mnie a opłat nie ma

Zastanawiam się tylko do kiedy bo patrząc na sytuację w polskiej bankowości to widzę że coraz więcej banków wprowadza opłaty o mizernych lokatach nie wspomnę.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Panowie, przecie z kontem bankowym nie wiążecie się na całe życie. Ja nie widzę problemów ze zmianą konta, jeśli jedno mi nie odpowiada. Nie powiem, kiedy kilka lat miałem konto w PKO BP, to zmiana kosztowała mnie sporo czasu, bo szukałem innego lepszego produktu. Teraz mam, jak już wiele razy wspominałem, w T-mobile i nie płacę za nic, kompletnie za nic, bez żadnych wymagań minimalnych ani narzucania jakichkolwiek obowiązkowych działań z płatnością kartą czy tym podobne. Nie wiem, jak długo się to utrzyma, ale póki co koszt mam żaden. Jeśli zaczną coś kombinować, a ktoś będzie tańszy założę nowe konto, za 2 dni dostanę nową kartę i nie widzę żadnych problemów. Drugie konto mam w ING, bez dostępu do niego z internetu i bez karty debetowej, bo z niej zrezygnowałem więc za nią nie pobieraja opłat i tam trzymam zapasy. Wszystkie inne operacje wykonuję z konta T-mobile łącznie z poborem pensji, bo mnie nic nie kosztuje, ani karta, ani pobieranie z innych bankomatów, ani przelewy, totalne zero. Działa szybko, bez problemów również na aplikacji mobilnej i jestem póki co mega zadowolony. Jedyny mankament to fakt, że w aplikacji mobilnej trzeba wpisać nr konta na przelew, bo kopiuj wklej nie działa i to tyle minusów (choć ze względów bezpieczeństwa to może i dobrze) :)
ODPOWIEDZ