Cree XP-E
Do mnie już od tygodnia z Australii leci to :
1x202 Polymer Optics 2.5 Degree Reflector for XPE
2xLISA-XP miniature lens for Cree XP-E series of LEDs
1xPL1153xx Linear Strip for XPE/XPC
2xXPE R2 WG na 10mm Square PCB
3xXPE R2 WG na 10mm round PCB
1x 141/147
11x10mm Square MCPCB
15x10mm Round MCPCB
Order Total : $133.15
Shipping : $12.00
Handling : $7.76
Discounts : $6.66
Grand Total : $146.25
Ogólnie to bardzo drogo nie jest.
Pozdrawiam
Edyta:Literówki
1x202 Polymer Optics 2.5 Degree Reflector for XPE
2xLISA-XP miniature lens for Cree XP-E series of LEDs
1xPL1153xx Linear Strip for XPE/XPC
2xXPE R2 WG na 10mm Square PCB
3xXPE R2 WG na 10mm round PCB
1x 141/147
11x10mm Square MCPCB
15x10mm Round MCPCB
Order Total : $133.15
Shipping : $12.00
Handling : $7.76
Discounts : $6.66
Grand Total : $146.25
Ogólnie to bardzo drogo nie jest.
Pozdrawiam
Edyta:Literówki
Oto jak sobie radzę z ogniskowaniem XP-E
W refie OP z DX beam jest sporo szerszy niż ze zwykłą XR-E, bardzo ładnie to wygląda, beam równo rozłożony, nadaje się na rower, postaram się zrobić dziś kilka fotek porównawczych do XR-E z takim samym refem 26mm SMO
W refie OP z DX beam jest sporo szerszy niż ze zwykłą XR-E, bardzo ładnie to wygląda, beam równo rozłożony, nadaje się na rower, postaram się zrobić dziś kilka fotek porównawczych do XR-E z takim samym refem 26mm SMO
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
a zapytam- ref 18mm OP, ale star niby większy i jakiś specjalny niejako pod xp-e,a do tego magiczna gumka/plastik
hmm, jakoś nie wierzę w dobre ogniskowanie xp-e w std refie 26mm z DX (SMO), działa znośnie tylko w OP- wtedy jest całkiem nieźle, szeroko ale da się żyć , w SMO jest qpa na maxa i kurczę nie uwierzę, żeby bez straty znacznej ilości światła dobrze do zogniskować (pomijam podtaczania refa itd... - wtedy to nie jest std ref z DX)
hmm, jakoś nie wierzę w dobre ogniskowanie xp-e w std refie 26mm z DX (SMO), działa znośnie tylko w OP- wtedy jest całkiem nieźle, szeroko ale da się żyć , w SMO jest qpa na maxa i kurczę nie uwierzę, żeby bez straty znacznej ilości światła dobrze do zogniskować (pomijam podtaczania refa itd... - wtedy to nie jest std ref z DX)
He he, no to zobacz sam, to fotki właśnie refa SMO 26,5mm z DX
tu zwiększyłem przysłonę
A teraz wyjaśnienie, po lewej XP-E a z prawej XR-E, pewnie jesteście zdziwieni że XP-E świeci szerzej niż XR-E jednak jak się przyjrzymy na drugą fotkę widać że rozkład światła w XP-E jest tak jak by bardziej równomierny a środek mamy delikatnie mocniejszy niż w XR-E.
Ten dystans który zrobiłem jest wytoczony z Artacetu ( bardzo twardy plastik ) pomaga on ustawić diodę w ognisku refa jak i ustala odległość diody od refa, w moim przypadku dioda jest obniżona o 1mm, na 1,2mm hot spot jest mocniejszy i węższy ale za to reszta beamu nie jest zbyt ładna. Jak czas pozwoli postaram się pokazać wam jak wygląda beam z 18mm OP refem z DX, moim zdaniem ślicznie szeroko i bez artefaktów.
tu zwiększyłem przysłonę
A teraz wyjaśnienie, po lewej XP-E a z prawej XR-E, pewnie jesteście zdziwieni że XP-E świeci szerzej niż XR-E jednak jak się przyjrzymy na drugą fotkę widać że rozkład światła w XP-E jest tak jak by bardziej równomierny a środek mamy delikatnie mocniejszy niż w XR-E.
Ten dystans który zrobiłem jest wytoczony z Artacetu ( bardzo twardy plastik ) pomaga on ustawić diodę w ognisku refa jak i ustala odległość diody od refa, w moim przypadku dioda jest obniżona o 1mm, na 1,2mm hot spot jest mocniejszy i węższy ale za to reszta beamu nie jest zbyt ładna. Jak czas pozwoli postaram się pokazać wam jak wygląda beam z 18mm OP refem z DX, moim zdaniem ślicznie szeroko i bez artefaktów.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
i stało się jaśniej..
patent z dystansem ciekawy- ale czy pasuje do różnych refów, czy bardziej do tego 26mm, lub też może 18mm OP
tak samo mi wyszło, a na mierniku juz widać dużą różnicę, w terenie teżrozkład światła w XP-E jest tak jak by bardziej równomierny a środek mamy delikatnie mocniejszy niż w XR-E
patent z dystansem ciekawy- ale czy pasuje do różnych refów, czy bardziej do tego 26mm, lub też może 18mm OP
Te dystansy które zrobiłem pasują pewnie do każdego refa, dystans jest tak wytoczony że jego góra ma kołnierz ( tak jak soczewka z XR-E ) który wchodzi do środka refa pozwala to na osiowe ustawienie soczewki XP-E w ognisku, to że dystans jest czarny powoduje że na beamie nie ma za wielu artefaktów, z białym dystansem mamy beam troszkę szerszy niż z czarnym. Liczę na to że będą dostępne refy dedykowane do tej diody bo pewnie sporo światła z tym dystansem jest tracone, mam też w sumie gotowy ref który sam wytoczyłem , ma 20mm średnicy i jest głębokaśny, skupia bardzo dobrze, muszę taki wytoczyć z mosiądzu i oddać do chromowania, następnie zbuduje sobie miniaturowy thower na CR-kę .