Convoy M1

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
alienth

Post autor: alienth »

Zbychur, o tym samym pomyślałem. Przyglądnąłem się krytycznie i rzeczywiście wygląda to na bardzo mocno osadzone.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Zbychur co napisałeś to jest prawda. Ale żeby wiedzieć jak to mocno jest osadzone trzeba znać wymiary obu elementów, a z patrzenia nic nie będzie niestety. A wszyscy wiedzą jak z dokładnością u Chińczyków. :mrgreen:
Jeszcze co do wcisku wiadomo jak penetruje wilgoć. Dwa elementy metalowe zawalcowane potrafią od wewnątrz korodować.
Ale liczmy, że wcześniej latarkę zgubimy lub ktoś nam ją podprowadzi. :mrgreen:
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
kambal

Post autor: kambal »

Witam,
Pisząc "ma wciśnięte tuleje" pisałem o liczbie mnogiej. Takie pierścień z kołnierzem można nazwać tuleją. Gdybym napisał "ma wciśniętą tuleję" to rozumiem, że mogli byście mieć zastrzeżenia co do merytorycznej poprawności recenzji:) I nie żebym był jakimś wybitnym polonistą, ale warto czytać ze zrozumieniem.

I jeszcze dodam, że chyba po to są tam oringi, żeby się wilgoć, w jakiejkolwiek postaci nie dostała. Rozumiem obawy o utlenianie, ale styk aluminium-mosiądz to nie aluminium-miedź, więc nie powinno byś tragedii. A chińskie aluminium utlenia się wolniej niż nasze, polskie:)
Awatar użytkownika
tomeksz68

Witam
kambal pisze:I jeszcze dodam, że chyba po to są tam oringi, żeby się wilgoć, w jakiejkolwiek postaci nie dostała. Rozumiem obawy o utlenianie, ale styk aluminium-mosiądz to nie aluminium-miedź, więc nie powinno byś tragedii. A chińskie aluminium utlenia się wolniej niż nasze, polskie:)
Staram się czytać ze zrozumieniem. Gdyby było napisane: na obu końcach wciśnięte są...itd byłoby zrozumiałe w 100%. Zazwyczaj słowa tuleja używa się w przypadku większej długości elementu [np tuleja cylindra] a nie elementu mającego tak małą wysokość - ale niech będzie i tak.
Bez urazy ale powietrze samo w sobie ma wilgoć więc jest ona wszechobecna w przyrodzie czy tego chcemy czy nie a oringi pomóc zabezpieczyć przed dostaniem się jej w większej ilości z zewnątrz. Co do jakości aluminium chińskiego to na podstawie czego taka opinia? Gołym okiem widać różnicę w jakości od koszulek bawełnianych poprzez buty, sprzęt RTV a skończywszy na samochodach więc bardzo wątpię w jakość i trwałość ich wyrobów. :mrgreen:
Dodam, że w skrzyniach biegów motocykli gdzie w aluminiowe gniazda wciskane są tulejki z fosforobrązu, w główkach korbowodu również. Jeśli je wyprasujemy widoczne są ślady utleniania. Pomimo, że elementy te pracują dodatkowo w środowisku oleju.
Ostatnio zmieniony niedziela 07 kwie 2013, 13:37 przez tomeksz68, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Tomek

Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Nie bardzo rozumiem po co ta dyskusja :| Posiadam M2 i moim zdaniem te mosiężne tuleje to bardzo dobre rozwiązanie zapewniające doskonały styk elektryczny (są wprasowane ciasno i bardzo solidnie). Nie widzę tu żadnego zagrożenia z pogarszającym się z czasem stykiem chyba że ktoś zamierza moczyć to solance.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
tomeksz68

Jako żart
Ja sobie świecę w wannie jak się kompie :mrgreen: A co nie stać mnie na taką z podświetleniem :mrgreen:
pozdrawiam Tomek

Antoine de Saint-Exupery
simon-u

Post autor: simon-u »

To takie pytanie. Która lepsza na rower M1, czy M2? Z tego co czytałem, wnioskuję, że M2.
Może ktoś to potwierdzić?
Arturo1

Post autor: Arturo1 »

Mam pytanie odnośnie zasilania tej latarki. Ogniwa bez zabezpieczenia czy raczej z zabezpieczeniem?
Awatar użytkownika
tomeksz68

Witam
simon-u pisze:Która lepsza na rower M1, czy M2?
Moim zdaniem oba modele są bardzo podobne do siebie, wykazują różnice wizualne. Jak sądzę każda z nich wymaga poprawek kosmetycznych. Więc zależy co komu się bardziej podoba. :mrgreen:
Arturo1 pisze:Mam pytanie odnośnie zasilania tej latarki. Ogniwa bez zabezpieczenia czy raczej z zabezpieczeniem?
Co do stosowania ogniw to w obu latarkach są stosowane sterowniki Nanjg 105C. A od zaprogramowania procesora zależy czy będą mieć funkcję: Low voltage protection. Tu niech się wypowiedzą osoby mające te dwa modele latarek. Jeśli sterownik jest wyposażony w ww funkcję można stosować zasilanie zarówno z zabezpieczeniem jaki bez niego [ogniwa przemysłowe] są bardziej wydajne.
pozdrawiam Tomek

Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
alienth

simon-u, jeżeli szukasz latarki na rower to z tych dwóch lepszym rozwiązaniem będzie właśnie M2 z racji tego, że świeci zdecydowanie szerzej od M1.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
kambal

Post autor: kambal »

M1 którą mam, jedna z pierwszych które tu się pojawiły ma zabezpieczenie i zaczyna migać przy słabnącym aku.
Pozdrawiam
kambal zwany Kamilem Convoy M1
Arturo1

Post autor: Arturo1 »

kambal pisze:M1 którą mam, jedna z pierwszych które tu się pojawiły ma zabezpieczenie i zaczyna migać przy słabnącym aku.
Sprawdziłem. Faktycznie jest tak jak mówi kolega kambal.
lorak

Post autor: lorak »

Witam wszystkich na forum z racji mojego pierwszego postu ;)
Od razu przejdę do sedna sprawy. Kupiłem latarkę opisywaną w temacie, wszystko było w porządku do czasu aż ją rozebrałem i ponownie złożyłem, od tego momentu przestała świecić.
Czy może ktoś podpowiedzieć jak dojść to tego co się mogło stać ?
Awatar użytkownika
alienth

lorak, napisz coś więcej. Do jakiego stopnia ją rozłożyłeś? Rozlutowałeś wszystko?
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
lorak

Post autor: lorak »

Dzięki za szybką odpowiedź.
Latarka zaczęła świecić. Jednak przyznam się, że nie do końca rozumiem czy pomogło to że poprawiłem styk na granicy piguły ze sterownikiem(jestem zielony w temacie, więc wybaczcie jeśli coś mieszam), bo wydawało mi się, że jest delikatne pęknięcie. Latarkę rozebrałem, ale nic nie ruszałem diody. Czy pomogło lutowanie czy to porostu przypadek że działa a problem leży całkowicie gdzie indziej ?
ODPOWIEDZ