fenix tk35 wątpliwości czy to oryginał zdjęcia

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ptja

Post autor: ptja »

Skwarek_Corp pisze:Jeśli latarka nie posiada swoich właściwości technicznych to wina leży po stronie producenta sprzętu/.../
oczywiście tak. Będziesz mógł go pozwać (pewnie przed sądem chińskim :-) )
Skwarek_Corp pisze:/.../a nie sprzedawcy /.../ale może są jakieś nowelizacje prawne.
nowelizacje? To chyba już przed II W.Ś. było w KC:

Dział II
Rękojmia za wady

Art. 556.
§ 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Jeszcze tylko jeden drobny szczegół - na obudowie stoi jak byk "XM-L T6", a w opisie "XM-L U2".
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Przypomina mi się rozmowa gdy jeden drugiemu pluje w twarz , a drugi udaje ,że to deszcz pada .

Wg mnie wygląda to na umyślne wprowadzenie kupującego w błąd , i 95% osób po przeczytaniu aukcji z allegro będzie podobnego zdania( tak sądze) .
Ale wiadomo ,nie po to sie kogoś wprowadza w błąd aby przyznać się do tego .
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
Twigel

Post autor: Twigel »

więc proste

proponuje zwrot towaru + pokrycie moich kosztów przesyłek czyli 251,50+21+21 co daje nam 293,50zł anuluje wtedy komentarz

jak nie ja do sądu nie będę szedł nie chce mi się za 150 zł

a skoro ja popełniłem tyle przestępstw/wykroczeń/ zniesławienie to od tego jest prokuratura i sądy :roll:
DNF

Post autor: DNF »

Panowie, sprawa jest prosta. Skwarek_Corp niestety w sądzie przegrasz i poniesiesz niemałe koszty.
Widziałem Twoją aukcję i wszystko jest ładnie "zamaskowane" tzn zdjęcia są zrobione tak, aby było widać to, co kupujący chce zobaczyć.
Po drugie, lekka manipulacja słowna, czyli już wszystkim znane "TK35". Nazwa ta, to model latarki ze stajni Fenixa.
Twoje tłumaczenie, że kupujący mógł się zapytać czy to oryginał, czy może nie, czy mógł pytać o inne fakty,
to niestety Cię nie tłumaczy, ponieważ kupujący nie ma obowiązku dopytywać i doszukiwać się wszystkiego.
Niestety to jest zgrabnie zamaskowane wprowadzenie kupującego w błąd.
Kolego Twigel, pohamuj troszkę emocje. Donos do US nie jest najlepszym pomysłem.
Panowie, najlepsza propozycja już padła. Kolega Skwarek_Corp pokryje koszty modyfikacji oraz cześci potrzebnych do tejże przeróbki,
a następnie Kolega Twigel anuluje negatywny komentarz.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

DNF pisze:Kolego Twigel, pohamuj troszkę emocje. Donos do US nie jest najlepszym pomysłem.
Panowie, najlepsza propozycja już padła. Kolega Skwarek_Corp pokryje koszty modyfikacji oraz cześci potrzebnych do tejże przeróbki,
Po takiej przeróbce ten klon będzie miał większego kopa jak fabryczny fenix, i każdy będzie szczęśliwy
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Nightmare pisze:
DNF pisze:Kolego Twigel, pohamuj troszkę emocje. Donos do US nie jest najlepszym pomysłem.
Po takiej przeróbce ten klon będzie miał większego kopa jak fabryczny fenix, i każdy będzie szczęśliwy
Będzie miał też nieco inny rozkład światła (węższy) i zapewne kiepską jego barwę (akurat to drugie można załatwić zmianą LEDa).
Skwarek_Corp

Post autor: Skwarek_Corp »

Kazik pisze:Jeszcze tylko jeden drobny szczegół - na obudowie stoi jak byk "XM-L T6", a w opisie "XM-L U2".
Owszem, ponieważ jak wcześniej wspomniałem wzorowałem się na latarce którą znalazłem i pasowała wg zdjęć i opisów do posiadanego przedmiotu. Niestety oznaczenia nic mi nie mówią a wyszukana fraza U2 wywala nazwę zespołu muzycznego. Po wpisaniu XM-L U2 teraz wiem,że chodzi o diodę z przodu latarki.
ptja - Art. 556. § 1. Sprzedawca...
Po części ma Pan rację. Na zdjęciach jest uwiecznione jak latarka świeci. Nie posiadam aparatury badającej strumień światła a informacja pochodzi z materiałów informacyjnych. Niestety bez ekspertyzy dalej jest to tylko domniemanie o braku właściwości.

Panie Ologda -
umyślne wprowadzenie kupującego w błąd
- proszę zatem przedstawić odpowiednie argumenty. Jaką informacją podaną w aukcji wprowadziłem kupującego w błąd? Jeśli w aukcji brakuje jakieś informacji które nie wiem,że mogą mieć znaczenie (np z czego zrobiona jest obudowa albo jakie są przekaźniki) to zawsze istnieje możliwość kontaktu by rozwiać wątpliwości. Ale kupujący nie miał żadnych pytań więc opis, zdjęcia były wystarczające by wziąć udział w licytacji. Zresztą takie informacje zostały już podane przeze mnie wcześniej.

Wobec czego mam pytanie. Jeśli nabywca jest ekspertem od takich rzeczy dlaczego nie wypytał o szczegóły które wg was, znawców tematu są znaczące? Nigdy nikomu nie odmówiłem uzyskania informacji na dany temat. Jeśli czegoś nie wiem zawsze pytam w jaki sposób daną rzecz sprawdzić by odpowiedzieć na zadane pytanie w sposób zadowalający. To samo tyczy się zdjęć. Jeśli w pomieszczeniu światło rozchodzi się inaczej dlaczego nei otrzymałem informacji by zrobić dodatkowe zdjęcia np w otwartej powierzchni (balkon, las it). Kupujący miał na to odpowiednio dużą ilość czasu. Dla mnie to latarka jak każda inna i opisana została w sposób adekwatny do posiadanej wiedzy.

Panie DNF - zdjęcia zrobione są przeze mnie by ukazać jaki latarka ma przód/diodę i jak świeci. Zdjęcia w trybie MAKRO. Teraz wiem,że warto byłoby jeszcze zrobić zdjęcie baterii bo to chyba też ma znaczenie.

Lubię otwartą i na poziomie dyskusję. Również krytykę jeśli ma się odpowiednie argumenty.
NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2036
natomiast niektóre posty, wypowiedzi nie mają odzwierciedlenia w postanowieniach regulaminu forum.

[ Dodano: 17 Styczeń 2013, 15:11 ]
Niestety nie znam się na przeróbkach wobec czego proszę o szeroki wykład na ten temat
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Skwarek_Corp, dalej brniesz w zaparte... ciesz się, że nie trafiłeś na kol. skaktusa, on by Cię odessał z całej kwoty plus koszta sądowe, rzeczoznawcy i całej reszty, skoro TPSA o złotówkę miesiącami ścigał ;) :mrgreen:
Skwarek_Corp

Post autor: Skwarek_Corp »

greg pisze:Skwarek_Corp, dalej brniesz w zaparte... ciesz się, że nie trafiłeś na kol. skaktusa, on by Cię odessał z całej kwoty plus koszta sądowe, rzeczoznawcy i całej reszty, skoro TPSA o złotówkę miesiącami ścigał ;) :mrgreen:
Po prostu czuje się zobowiązany odpowiedzieć na wszystkie pytania. Od Pana Skaktusa należy tylko brać przykład i się uczyć.
DNF

Post autor: DNF »

Kolego Skwarek. Ty chyba naprawdę nie wiesz co się do Ciebie mówi..
Czy na swojej latarce, którą wystawiłeś na aukcji, widziałeś gdziekolwiek napis FENIX lub TK35?
Więc dlaczego użyłeś tej nazwy modelu, skoro sprzedawana przez Ciebie lampka nią nie jest?
Po drugie w aukcji podałeś dane latarki Fenix TK35 i dopasowałeś je do Twojej, chociaż Twoja Fenixem nie jest?
Tłumaczenie się, że wygląda tak samo nic nie znaczy. Ani dla nas, ani dla sądu.
Skończ wreszcie być upartym i przyjmij do wiadomości, że popełniłeś błędy w sprzedaży od początku do końca,
zwłaszcza, że te błędy były umyślne, a nie spowodowane niewiedzą. Dobrze wiedziałeś co sprzedajesz i co robisz.
Nie trzeba być ekspertem, żeby odróżnić podróbkę od oryginału. Na swojej nie masz ani napisu Fenix, ani TK35,
a w aukcji posłużyłeś się tą właśnie nazwą modelu oraz przytoczyłeś specyfikację techniczną dla tej lampki.
Poza tym, na latarce masz T6 a w aukcji podajesz U2. Przystań lepiej na ugodę, bo koszty poniesione z powodu rozprawy sądowej,
kosztów dojazdów Kolegi Twigel oraz opłacenie ekspertyzy Cię zjedzą.
Akurat to już nie Ty byś się zajmował taką przeróbką. W grę wchodzi wymiana diody, wymiana sterownika oraz wymiana szybki.
Wtedy można mówić o podobieństwie do Fenixa w specyfikacji technicznej .
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Twigel i Skwarek_Corp dalszą dyskusję , groźby i inne takie proponuje załatwić na PM bo zaczyna się tu robić telenowela . . .

Skwarek_Corp forumowicze napisali Ci wyraźnie gdzie popełniłeś błąd , jeśli idziesz w zaparte Twój problem.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Kiedyś kolega powiedział ciekawe zdanie .
Z głupim człowiekiem nie warto polemizować , udawadniać ,że jest głupi bo on najzwyczajniej tego nie zrozumie. Omijaj takich ludzi i najlepiej nie miej nic wspólnego z nimi.

Nie wiem czemu to mi sie teraz przypomniało.

Co do tematu rozmowy.
W perfidny sposób sprzedałeś towar wiedząc ,że wprowadzasz w błąd kupującego( może trafi się niekumaty kupujący więc nie będzie tematu,zrobiłem stronę z produktem tak,że nikt mi nie podskoczy)
Jesteś na tyle bezczelny aby zalogować się na forum światełkowym gdzie większość ludzi jak pacierz zna latarki i wmawiać im ,że to ty jesteś ten dobry.
Możliwe ,że faktycznie wieżysz w to ,że nikogo nie oszukałeś .
Ale czy argumenty kilkukrotnie podnoszone nie dają Tobie coś do myślenia ?

A może chociaż z ludzkiej życzliwości i wzajemnego poszanowania wypadałoby aby przyjąć zwrot ??
Nie denerwuj się , chyba nie spodziewałeś się aprobaty swego zachowania .
Przeczytaj proszę 2 razy zanim odpowiesz
Ostatnio zmieniony piątek 18 sty 2013, 07:39 przez ologda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
donpablox

Post autor: donpablox »

Skwarek_corp, ty chyba masz niezły ubaw pisząc te elaboraty. Bo inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć Twojego zachowania.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Skwarek_Corp pisze:
Kazik pisze:Jeszcze tylko jeden drobny szczegół - na obudowie stoi jak byk "XM-L T6", a w opisie "XM-L U2".
Owszem, ponieważ jak wcześniej wspomniałem wzorowałem się na latarce którą znalazłem
Zaraz, zaraz, niedawno kolega wspominał, że na latarkach się nie zna, więc skoro jednak model Fenixa był znany, to jak mogło dojść do takiej pomyłki?
Wystarczyło sprawdzić na stronie producenta, co wyeliminowało by możliwość pomyłki. Fenix TK35
Niestety, ale wina w różnym stopniu leży po obu stronach. Co do aukcji, jeśli sprzedający nie był pewien co wystawia, trzeba było to podać w opisie, a nie umieszczać nazwę jednoznacznie identyfikującą wyrób, jednocześnie nie zamieszczając informacji zawartych na samej latarce. Skoro kolega chciał uczciwie postąpić, trzeba było odszukać informacji o Fenixie, bez problemu można znaleźć fotki wykluczające model TK-35.
Jeśli napiszę w aukcji "Sprzedam Golf TDI 1,9" to oznacza, że mogę wystawić malucha, bo w końcu nie napisałem, że to Volkswagen?
Druga strona, niestety z chęci zaoszczędzenia, nie sprawdziła informacji dostępnych w internecie, choć samo wykonanie zdjęć nie zawierających nigdzie nazwy, powinna wzbudzić zastrzeżenia.
Moim zdaniem obie strony ponoszą winę za zaistniałą sytuację i obie strony po części powinny powinny ponieść tego konsekwencje.
Proponuję zwrot latarki, za wylicytowaną kwotę, bez kosztów wysyłki. Skoro raz się latarka sprzedała w licytacji za taką sumę, to powinna ponownie za zbliżoną.
Sąd sądem, ale czy jest to warte tylu poświęceń i kosztów poniesionych?
Skwarek_Corp pisze:Niestety nie znam się na przeróbkach wobec czego proszę o szeroki wykład na ten temat
Proszę bardzo: Mod klona TK-35

Fenix TK35

Panowie powściągnijmy emocje...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ