Ile dni wcześniej potrzebujesz informacji jakbym się zdecydował obejrzeć?ologda pisze:W dzień na targach EXPO (niedaleko Dworca Zachodniego) wieczorem w Ożarowie Mazowieckim , ale spokojnie po 19 będę się kręcił po Wawie .
3xXM-L sterowane switchem
Z kolegą Piotrem (Dziękuje za załatwienie kamery) pierwszy raz bawiliśmy się taką kamerą . Przy kolejnych pomiarach będziemy już więcej wiedzieć jak to obsługiwać:-)
Latarkę i ładowarki i tak będe miał ze sobą bo chcę ją zbadać na spektometrze w firmie MediaJet.
Więc latarka będzie ze mna w Wawie kwestia czasu i ochoty wieczorem
Latarkę i ładowarki i tak będe miał ze sobą bo chcę ją zbadać na spektometrze w firmie MediaJet.
Więc latarka będzie ze mna w Wawie kwestia czasu i ochoty wieczorem
Tak, gołe Alu. A co do zmiany ustawień kamery - pożyczona na krótko od fachowca zajmującego się analizą budynków więc zapewne poustawiana zgodnie z Jego warunkami pracy. Nie chciałem nic grzebać w cudzym i nieznanym mi sprzęcie a pomiar bezwzględnej wartości temperatury zapewne i tak byłby przybliżony. Grzesiek miał już wykonane pomiary dość dokładnym termometrem, dlatego więc zostawiliśmy ustawienia w spokoju i zadowoliliśmy się uwidocznieniem różnic w rozkładzie temperatury.greg pisze:Latarka jest z gołego aluminium, czy w powłoce?
Jeśli gołe alu to masz źle ustawiony współczynnik emisyjności w kamerze.
Pozdr.
Pikom
Pikom
Dla czarnej matowej powłoki współczynnik emisyjności wynosi 0,90-0,95, dla aluminium 0,05-0,07 - co daje gigantyczną różnicę w odczytach temperatur. Stąd taki, a nie inny efekt.
Przykład:
Metalowe części modułu d26 (gołe aluminium, mosiądz polerowany) widoczne są jako zimne, ze względu na niski współczynnik emisyjności tego materiału. W celu określenia prawidłowej temperatury, na fragment modułu została naniesiona substancja o odpowiednim współczynniku emisyjności. Kamera standardowo używa współczynnika 0,95.
Zalecane ustawienia współczynnika emisyjności dla kamery można znaleźć tutaj.
Przykład:
Metalowe części modułu d26 (gołe aluminium, mosiądz polerowany) widoczne są jako zimne, ze względu na niski współczynnik emisyjności tego materiału. W celu określenia prawidłowej temperatury, na fragment modułu została naniesiona substancja o odpowiednim współczynniku emisyjności. Kamera standardowo używa współczynnika 0,95.
Zalecane ustawienia współczynnika emisyjności dla kamery można znaleźć tutaj.
Jestem na forum często , będziemy w kontakie , później na PW podam tel .lucky pisze:Będziesz dostępny na Forum w tym czasie? Ew. jak nie to możęsz mi podesłać nr telefonu na PW?ologda pisze:Więc latarka będzie ze mna w Wawie kwestia czasu i ochoty wieczorem
Jakbym się zdecydował na oglądanie to się odezwę i może uda się ustalić nam pasujący termin
pozdrawiam
Grzesiek