Kobiecy opis latarki-spokojnie jest to ostatni już mój post

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Jordan58

Jakie konkretnie batarie AA i aku oraz ładowarka do NDI?

Post autor: Jordan58 »

Kłaniam się !
Mam już upragnioną latarkę teraz narodził się problem z wyborem konkretnego zasilania do niej. Mam w domu ładowarkę Ultra-Fast Ni-MH & Ni-Cd Battery Charger Model V-1000
PRI. : 12V=500mA
SEC.: AA-2,8/5,6V=700mA 3,92VA max
AAA-2,8/5,6V=350mA 1,96VA max
oraz akumulatorki Energizer Rechargeable +AA 2500 mAh
Czy w/w sprzęt nadaje sie do mojej latarkiNDI R2?
Czy tzw. paluszek AA LR6 1,5 V Ultra Alkaline marki Philips mogę użyć do w/w latarki? Proszę ewentualnie poradzić mi jakie konkretnie batarie czy też akumulatorki i ładowarki mogę użyć do mojej latarki ( łącznie z marką 1,5V czy 1,2V ). Bardzo pilne !
Pozdr.: Jolka
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Nie mam tej latarki a w specyfikacji dostępnej na forum znalazłem, że można ją zasilać z baterii AA i akumulatora li ion o takim rozmiarze. Nie ma mowy o akumulatorach ni mh. Być może napięcie 1,2 V jest dla tej latarki za małe (dziwne?). Na pewno będzie pasować każda bateria paluszek min Philips.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Popracuje na 1,2, ale na dobrych, takich jal Eneloopy. Sprawdz runtime'y na stronie http://nitecore.com/products/ndi/

Jolu
Opisana ładowarka nie jest może jakaś rewelacyjna, ale w sumie wystarczy całkowicie. Opisywane przez Ciebie akumulatorki ( Energizer Rechargeable +AA 2500 mAh) też są całkiem dobre i nie trzeba ich zmieniać, przynajmniej na początek. Jeśli chciała byś mieć więcej akumulatorków, to polecam zakup akumulatorów Sanyo Eneloop - poza akumulatorami litowo-jonowymi to Eneloopy są najlepszym rozwiązaniem.

Tym, że akumulatory maja 1,2V a baterie (te nieładowalne) maja 1,5V za bardzo się nie martw - z tego co widziałem latarka będzie pracowała na tych i na tych prawidłowo, mogą być tylko różnice w czasie pracy - patrząc na wykresy producenta wychodzi na to, że z alkalicznych baterii 1,5V uzyskasz nawet mniej światła niż z Eneloopów 1,2V...

Tu masz Eneloopy: https://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=3
Ostatnio zmieniony piątek 20 lis 2009, 06:57 przez Pikom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

A jeszcze w kwestii ładowarki. Ta wskazywana przez kolegę powyżej jest dobra, bo jest tania ;-) ale gdybyś myślała nad poważniejszym stosowaniem akumulatorów w domu to zdecydowanie polecam znaną i uznaną BC-700

https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=1640
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Ja bym nie powiedział że "dobra bo tania" to raczej typowy chiński badziew oparty o timer i ładujący zaskakująco niskim prądem - 120mA czyli ładując eneloopy trzeba je na dobę zostawić z gniazdku , to już lepsza jest originalna Sanyo dodawana do kompletu z eneloopami - model MQN04 ma dwa kanały i ładuje prądem 250mA.

Oczywiście wszystko to budżetowe rozwiązania , porządna ładowarka to taka z pomiarem parametrów aku ,która nie pozwala ich uszkodzić tj.przeładować .

Wymieniona przez kolegów BC700 czy droższa BC900 to mercedesy warte polecenia :mrgreen:
Z tańszych ciekawych produktów to np opisana wczoraj przezemnie w jednym z wątków Tronic (z sklepu Lidl ) lub też Pentagram Secure Charger 444 ( wersja z LCD i pomiarem pojemnośći lub bez LCD ) w cenie ok 50-60zł

Aku oczywiście najlepsze eneloopy , gp recyko i osławione Sanyo 2700mAh .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Za niecałe 40 zł masz Soshine. Posiadam, jestem zadowolony. Procesorowa, szybka, 4 osobne kanały, wskaźnik LCD, rozładowywanie (jedynie pojemności nie podaje).
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Faktycznie, wskazana wraz z Eneloopami ładowarka to raczej pomyłka. Przepraszam, nie powinienem jej polecać bez dokładniejszego spojrzenia - wydawało mi się że to jest ten zestaw z oryginalną ładowarką Sanyo... Natomiast nadal uważam, że ta ładowarka którą Jola już ma powinna jej wystarczyć.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
krzycho_

greg apropos tego Soshine widziałem kiedyś w sklepie ładowarkę Sony i od tej pory zawsze zastanawiałem się co łączy te ładowarki kupowane na DX które się tu przewijają na forum i tą co widziłem :)

teraz już wiem , to jest to samo "coś" tyle że brandowane jako Sony

Obrazek
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Faktycznie, podobna konstrukcja. Model jednak nie jest identyczny, nie wiem, jak wewnątrz, ale prócz obudowy inny jest też panel LCD. Faktem jest, że za 40 zł jest to bardzo sensowna propozycja. Ja używam jej bezawaryjnie od zeszłej jesieni bodajże.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Bociek chyba takie sprzedaje lub bardzo podobne ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
adam123

Post autor: adam123 »

Elo!
Taki OF
A co myslicie o takim wynalazku
http://www.allegro.pl/item798448893_szy ... sklep.html
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Jeśli ładujesz na raz jedynie 2 ogniwa, to zapewne zadziała. Ja akurat potrzebuję minimum 3 niezależnych kanałów (czołówka), a i 4 to czasem za mało :D
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

krzycho123 pisze:Ja bym nie powiedział że "dobra bo tania"[...]
Nie chwyciłeś cytatu, ale nie będę wyjaśniał, bo mamy na forum politykę nieporuszania pewnych tematów... :-)
Awatar użytkownika
krzycho_

swietlik ,chwyciłem chwyciłem :wink: tylko mnie w sercu zabolało aż że koleżanka Jola będzie katowała nią piękne eneloopy :mrgreen:
elektroda.pl
Jordan58

Post autor: Jordan58 »

Witam serdecznie ! Jestem już właścicielką mojej latareczki NDI Cree2. Teraz w najbliższym czasie dokonam w miarę moich możliwości opisu tego światełka. Pozdr.: Jolka
ODPOWIEDZ