Luminus SST-90, CSM-360 i inne

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

swietlik pisze:SST-90-W30M-WG
SST - 90 nie ma w binie jasności WG

BINY SST - 90
Obrazek
swietlik pisze:Jeśli na starze to najchętniej miedzianym.
Jeżeli były by na takich starach to ja też wezmę jedną.
Najchętniej coś w okolicy 4000-4500K i bin WM ewentualnie WL
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

No ja najchętniej WN ewentualnie WM 6500k to jeszcze chyba nie jest taka straszna temperatura barwowa :)
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Piotrek K. pisze:
swietlik pisze:SST-90-W30M-WG
SST - 90 nie ma w binie jasności WG
a, racja, zasugerowałem się tabelą dla SST-50. Już poprawiam. Dzięki.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Ja też jestem chętny, nawet na dwie diodki:

1 x W40S WM
oraz
1 x W30M WL
Pozdr.
Pikom
DNF

Post autor: DNF »

Nie mam wyboru..sprzedaje hida :twisted:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ja na razie pasuje. Nie ma optyki, nie ma efektu mieć diode żeby mieć? :/
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

A ja wchodzę. Poproszę najjaśniejszego potwora LED w binie neutralnym. Cóż, że dedykowanej optyki brak, coś się rozwierci, podtoczy i można zbudować lampkę na ogólnodostępnych komponentach. Będzie działać, trochę optymizmu :)
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

No i tak trzymać, trzeba by zliczyć dokładnie kto ile by kupił i można by w sumie zapytanie wystosować w tej sprawie. Za bardzo bym się nie łamał że optyki brak, wydaje mi się iż w najgorszym wypadku standardowy ref OP z DX do P7 jako tako sobie z tym ledem poradzi, jak skupia 4 emitery P7 to z pojedynczym kłopotów mieć nie powinien. Drugi wariant to ref od V65C, po rozwierceniu powinno być nie źle, kombinowałem z P7 jak i MCE, skupia się nieźle, jedyny problem to dziura w środku przez rozdzielone chipy emiterów, to zjawisko jednak nam nie grozi gdyż owa dioda ma pojedynczy emiter.
Lennin, więcej optymizmu, maruda z Ciebie he he, uśmiech na twarz :grin: i tak ma zostać, najlepsze przecież jest pokonywanie trudności, a tak to żadnej satysfakcji by nie było. A jak chcesz marudzić to dorzucę do pieca, brak drivera dającego tak duży prąd, problem z włącznikiem, kolejna sprawa zasilanie, jakie aku tu stosować i ile co by można było troszkę poświecić, jak to chłodzić by wycisnąć z diody jak najwięcej. Podsumowując nie warto kupować bo przeciętny Kowalski nic z tego leda nie zrobi.
No i jak, kto się z tym zgadza :twisted:
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
dodo

Post autor: dodo »

Jeśli będzie zamówienie to ja się pisze na jedną sztukę SST-90 6500K bin WM lub WN .
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Nie cchę być złośliwy, ale tutaj sobie radośnie wypisujecie że np. biny WN albo ciepłą WM to ja jestem na jakieś 99% pewien, że poczekacie sobie na te biny bo póki co mamy teoretyczną tabelkę, tak samo jak SSC P7 w tabeli ma bin E, a Cree XR-E sięga R4...
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

phantom ma racje. Koncert zyczen sie troche zrobil;) Do tej pory widzialem realnie do kupienie jedynie SST-50 w nienajwyzszym binie cool white. Zeby bylo malo cena nie byla ~18$ szt tylko 40$ z racji ultraniedostepnosci diod. Teoretycznie diody maja stac sie bardziej dostepne za 9 tygodni, tj. w w sierpniu. Zobaczymy.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

phantom pisze:Nie cchę być złośliwy, ale tutaj sobie radośnie wypisujecie że np. biny WN albo ciepłą WM to ja jestem na jakieś 99% pewien, że poczekacie sobie na te biny bo póki co mamy teoretyczną tabelkę, tak samo jak SSC P7 w tabeli ma bin E, a Cree XR-E sięga R4...
Spoko, ale moim zdaniem dobrze mieć rozeznanie już teraz czego, i czy w ogóle ludzie będą chcieli :).

Dla mnie np zabawa w niższe biny nie ma sensu, dlatego z góry wolę napisać co mnie interesuje, żeby później kiedy się okaże że zamiast 30 dolców musimy zapłacić 40 a zamiast super binu dostajemy średniaka, to niepotrzebnie nie zajmować ewentualnego miejsca w kolejce ;).
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Przecież jasne jest że prawie wszyscy będą chcieli jak najjaśniej i jak najtaniej. :roll: Ale nie ma tak dobrze... :???:
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Cree MC-E vs. Luminus SST-50

az mi slinka pociekla ;-)

Obrazek
xsherlock

Post autor: xsherlock »

Witam,

Czy temat dostepności SST-90 eventualnie SSR-90 w Polsce jakoś się do przodu posuną? Szczególnie ze chodzi tutaj o mocny bin N > 1000 lm @ 3.2a.

Dostałęm wreszcie ofertę na zakup tego led'a w USA ale niestety minimalna ilosc to 10 szt, tak wiec trzeba by zorganizowac zakup grupowy

SSR-90-W65S-R11-GN100 $41.25 dostawa 8 tyg

I pewnie by to trafilo na clo

Maciej
ODPOWIEDZ