prośba o radę w sprawie latarki
Do żółtego emitera diody LED jest przyklejona za pomocą silikonu maleńka soczewka rozpraszająca światło, tą soczewkę można z premedytacją (bądź nie , tak jak mnie się to przydarzyło przypadkiem w SolarForce Skyline I) usunąć po przez rozpuszczenie lub mechaniczne odcięcie tego silikonowego kleju trzymającego soczewkę na emiterze, robi się to w celu uzyskania lepszego skupienia w reflektorze światła wytwarzanego przez diodę, a tym samym zwiększenia zasięgu latarki, potocznie taką operację nazywamy "skalpowaniem diody".
___
___
No i taka latarka z oskalpowaną diodą nadaje się raczej głównie do świecenia na odległość (dużą), silne skupienie powoduje że punktowy spot (promień główny) przy świeceniu np. pod nogi nawet na niższych trybach razi światłem odbitym od oświetlanych powierzchni.
Rozkład światła "oskalpowanej" latarki traci bardzo na uniwersalności i sprzęt staje się specjalistycznym.
Po za tym nie wiadomo czy bezpośredni kontakt z powietrzem nie ma negatywnego wpływu na odsłonięty luminofor diody.
___
Rozkład światła "oskalpowanej" latarki traci bardzo na uniwersalności i sprzęt staje się specjalistycznym.
Po za tym nie wiadomo czy bezpośredni kontakt z powietrzem nie ma negatywnego wpływu na odsłonięty luminofor diody.
___
Zgodzę się.Zbychur pisze:MT-G2 po skalpie świeci gorzej niż przed
Nie zgodzę się. Skupienie i zasięg są lepsze zdecydowanie. Żałuję, że nie miałem siły zrobić zdjęć porównawczych zanim wyjąłem oskalpowaną MT-G2 z Maglite'a. Może różnica jest inna w innych reflektorach, ale w tym szerokim od Maga była znaczna. Tylko wokół spotu była ochydnie ciepła łuna.Zbychur pisze:skupienie wcale nie jest lepsze
Tak, że potwierdzam słowa przedmówców i odradzam skalpowania MT-G2.
(Swoją drogą gdzieś zaczęli sprzedawać oskalpowane MT-G2... Niektórym widać efekt się podoba)
Co do moda, to lepiej poczekać na XH-P 50/70
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Może to trochę źle ująłem. Sam spot jest mniejszy, ale zasięgu z tego lepszego nie zauważyłem, a raczej nawet gorszy, plus paskudna poświata w spillu. Mówię tu o reflektorze z Thrunite Catapult. Zresztą MT-G2 ma w nim jedno dobre ustawienie, z tolerancją poniżej 0,5mm.marmez pisze: Zbychur napisał/a:
skupienie wcale nie jest lepsze
Nie zgodzę się. Skupienie i zasięg są lepsze zdecydowanie.
A skorygowałeś ustawienie po skalpie? Bo jest konieczne!Zbychur pisze:Zresztą MT-G2 ma w nim jedno dobre ustawienie, z tolerancją poniżej 0,5mm.
Tak, poświata paskudna
BTW Nie wiesz czasem skąd kupić z najtańszą wysyłką reflektor Thrunite Catapult? W HKE nie mają, http://goinggear.com/thrunite-catapult- ... ector.html wysyłka $42 http://lightjunction.com/reflector-asse ... or-op.html Nawet nie wiem ile wysyłka, bo niby do polski wysyłają, ale wybrać jej nie można do pokazania kosztów wysyłki. Nie wiem, gdzie jeszcze szukać.
PS
Założyłem nowy wątek na to pytanie, żeby nie śmiecić tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=173532#173532
Ostatnio zmieniony wtorek 13 sty 2015, 20:58 przez marmez, łącznie zmieniany 2 razy.
Tekst podpisu:
Jeżeli chcesz trochę poprawić skupienie kosztem światła w spillu, to ma, choć nie wiem, czy jest sens w reflektorze OP. Ale pewno cośtam skupi bardziej, ale w tym reflektorze tego nie robiłem, to na 100% nie powiem.lumi3 pisze:A skalpowanie diody w convoy c8 xml u2 z tego co wiem ma sens
Tekst podpisu:
- smokuxx1987