Która latarka z dużym zasięgiem i mocnym słupem światła

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
dash4

Post autor: dash4 »

Mocarny pisze:Do C8 jest taki włącznik
https://pl.aliexpress.com/item/32801326 ... 1912HrMSxj
Wiem- mam takie dwa.
Problem w tym że wszelkie mody c8 domyślam się że mają inny gwint na "dupce" przynajmniej tak ma mój XINTD który użytkuję od kilku lat i jestem mega zadowolony. Dupki od Convoya nie pasują. Dlatego Astrolux też trochę się boję.

Jeśli chodzi o zoom itp- absolutnie tego mi nie potrzeba. Latarka dla mnie ma być max prosta. obudowa w stylu c8, wącznik na kablu, i najlepiej dwa tryby świecenia na max 300m. Powyzej tej granicy oko i tak nie będzie w stanie zobaczyć dokładnie co "to jest"...więc po co..?

Dlatego pytałem się o tego convoya z fastechu - czy wspomniane w opisie do 500m może być realne.
Zależy mi na skupionej wiązce światła i odległości 200-300m.

Jeśli chodzi o robienie swoich latarek- pewnie. Przypuszczam że jakbym się do tego przyłożył to i coś bym skręcił, ale..nie mam sprzętu, części itp- a kupować nowy sprzęt aby złożyć jedną czy dwie latarki (sobie i koledze) to nie ma dla mnie sensu..

ZAPYTAM WPROST: Czy ktoś ma zmodowaną latarkę na sprzedaż tak aby spełniała moje kryteria?? PW proszę..(pewnie będę brał dwie szt.)

Pozdrawiam
dash4

Nikt nic??
Mocarny

Post autor: Mocarny »

Pewnie już to widziałeś, ale...
https://pl.aliexpress.com/item/32989670 ... 7d4ciWAoSr

Na 200m będzie dobra, no i pewnie włącznik żelowy pasuje. Są też na 21700, M21A albo M21B, tyle że nie ma do nich żelowego włącznika.
dash4

..tak powoli się skłaniam do zamówienia sobie takiej latarki prosto od MajFriendów skoro nie widzę żeby ktoś w Polsce je modował. (wnioski wyciągnięte na podstawie braku ofert)

Tylko bardziej chyba się zbliżam do zamówienia tej z fasttechu niż z Ali.

Pozdrawiam
Mocarny

Te z Chin nie są złe przecież, znaczy jeśli chodzi o Convoy'a. SST40 daje w teorii 1800lm i testowałem wczoraj szperacza podobnego do C8 na SST40, na 200m spokojnie oświetla.

Gdybym miał wybór to bym kupił z Ali, u Simona w sklepie z linku wyżej, odnośnie tego przełącznika żelowego - jak poprosisz to dostaniesz u niego 15% zniżki.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

dash4 - napisałeś w poście pod obrazkami Pustelnika że zamówiłeś S2 z XPL-HI - to dobry wybór i właściwa droga przy czym ta dioda dalej będzie za słaba aby osiągać 300m z zadowalającą dla oka jasnością plamy świetlnej - zasięg zależy od 4 czynników - dwa główne i 2 mniejsze:
- wielkości emitera i jego potencjalnej "jaskrawości" punktowej - tu najlepszy jest http://kaidomain.com/Osram-KW-CSLPM1-TG ... ED-Emitter - na podkładzie 16mm pasuje do S2
- wielkości (w sensie szerokości) reflektora i jego głębokości - duża powierzchnia "zbierająca" daje efekt ciasnego spota a głębokość "wyostrza" - tutaj S2 nie powala ale w tej wielkości latarkowej ma duże szanse na przyzwoite osiągi - szczególnie wersja SMO.
I pomniejsze - mocny napęd czyli prąd, który dioda jest w stanie połknąć i płaskość diody - one dodają "pałera" do rzutu "gęstniejąc moc spota" czyli zasięg.
Niestety nikt nie oferuje takich wynalazków bo są totalnie niepraktyczne - mam krótka wersję S2+ która ma teoretyczny zasięg ok. 400 - mało kto w to ufa ale pomiary pokazują że się da - tytle że to kompletnie do niczego poza punktowaniem rzeczy na 200m sie nie nadaje.
Na niewielkim zoomie da się wyciągnąć nawet 500 kcd co oznacza zasięg ok. 1500m - powstaje pytanie PO CO? (przykładowo na innej diodzie viewtopic.php?t=23350)
Nie pytam bo czasem odpowiedzi sa dziwne natomiast można ZROBIĆ Convoya S2 o zasięgu realnym 300 i teoretycznym 500 - niestety trzeba to TYLKO zrobić - kupnego nikt nie oferuje bo to zabawka dla świadomych - potwornie sie w trybie turbo grzeje ale pałer jest ...
dash4

Mociumpel pisze:dash4 - napisałeś w poście pod obrazkami Pustelnika że zamówiłeś S2 z XPL-HI - to dobry wybór i właściwa droga przy czym ta dioda dalej będzie za słaba aby osiągać 300m z zadowalającą dla oka jasnością plamy świetlnej - zasięg zależy od 4 czynników - dwa główne i 2 mniejsze:
- wielkości emitera i jego potencjalnej "jaskrawości" punktowej - tu najlepszy jest http://kaidomain.com/Osram-KW-CSLPM1-TG ... ED-Emitter - na podkładzie 16mm pasuje do S2
- wielkości (w sensie szerokości) reflektora i jego głębokości - duża powierzchnia "zbierająca" daje efekt ciasnego spota a głębokość "wyostrza" - tutaj S2 nie powala ale w tej wielkości latarkowej ma duże szanse na przyzwoite osiągi - szczególnie wersja SMO.
I pomniejsze - mocny napęd czyli prąd, który dioda jest w stanie połknąć i płaskość diody - one dodają "pałera" do rzutu "gęstniejąc moc spota" czyli zasięg.
Niestety nikt nie oferuje takich wynalazków bo są totalnie niepraktyczne - mam krótka wersję S2+ która ma teoretyczny zasięg ok. 400 - mało kto w to ufa ale pomiary pokazują że się da - tytle że to kompletnie do niczego poza punktowaniem rzeczy na 200m sie nie nadaje.
Na niewielkim zoomie da się wyciągnąć nawet 500 kcd co oznacza zasięg ok. 1500m - powstaje pytanie PO CO? (przykładowo na innej diodzie viewtopic.php?t=23350)
Nie pytam bo czasem odpowiedzi sa dziwne natomiast można ZROBIĆ Convoya S2 o zasięgu realnym 300 i teoretycznym 500 - niestety trzeba to TYLKO zrobić - kupnego nikt nie oferuje bo to zabawka dla świadomych - potwornie sie w trybie turbo grzeje ale pałer jest ...
S2 używam jako latareczkę kieszeniową, taką żeby sobie zaświecić jak mi trzeba (używam wtedy głównie pierwszy tryb nie pamiętam ile % ma wtedy ale jest słaby-pod nogi) Żeby świecić daleko zamówiłem sobie XIntd c8 z init outdoor już ze 3-4 lata temu.
Pierwotnie była na diodzie Xpl 2? (jeśli dobrze pamiętam) Później zgadałem się ze SMOKUXX z tego forum i wysłałem mu ją na modyfikacje- (XPLHI ze skalpem? zmiana prądu szkiełko i nie pamiętam już co) ale efekt kozacki!!! Kupił bym jeszcze raz. Później kupiłem kolegom 2 latarki od SMOKUXX ale trochę mniej byłem zadowolony bo zły kolor wybrałem(ciepły zamiast zimnego) -mimo wszystko latareczki c8 ok. Teraz bym znowu zamówił bo sprawdzonego dostawcy się nie zmienia, ale jakiś słaby kontakt mam ze SMOKUXX :( ..Dlatego szukam latareczki u kogoś innego.

Ewentualnie może ktoś mnie nakieruje co wziąć już gotowego żeby świeciło na te wspomniane przeze mnie od początku 200m. Wziął bym tego Astroluxa skoro poleca go kolega Mociumpel, ale brak tego włącznika trochę mi go dyskwalifikuje.
Stąd znalazłem sobie poczciwego Convoya c8 (do którego wiem że są "dupki na kabelku") ale trochę opis mi brzmi za kolorowo bo "...do 500m" ma świecić..trochę dużo...??

Jak żyć w takim razie, co wybrać??

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek 20 wrz 2019, 21:15 przez dash4, łącznie zmieniany 1 raz.
Mocarny

Otóż to. Twój C8 był na XPL HI. Po tych modyfikacjach świecił zapewne jak SST40 bez nich. Convoy robi teraz zmostkowane sprężyny i daje szkiełka AR, więc na starcie jest dobrze.

Ja to nie wiem nad czym się jeszcze zastanawiasz. Skoro chcesz coś na 200m z włącznikiem na kablu, to C8 z SST40 daje radę i jest tanie, testowałem coś podobnego jak pisałem. Nie wiem ile czasu poświeci na 100%, no ale z pewnością na 200m spokojnie - tak jak mówię, byłem w lesie, świeciłem, sprawdzałem.
dash4

Ogólnie- wziąłem znowu latereczki (dwie) od smokuxx.
Co prawda jeszcze nie stestowałem w lesie w nocy, ale powinno być ok.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam

PS: przymierzam się do zakupu latareczki w body convoya na osram 2mm- tylko zastanawiam się jak to zaświeci bo smokuxx mówi że jest moc a przede wszystkim odległość i nawet coś po bokach.
Ma ktoś taką latareczkę może? Czym to zasilać ? Jedno ogniowo 18650 styknie?
ODPOWIEDZ