Tania czołówka no-name z ebay, mały opis, trochę zdjęć i mod
-
Sterowniki od Alienth są kapitalne i stosuję je wszędzie, gdzie się da. Mam kilka latarek na nich (made by Dariusz70).
W tej czołówce chciałem jednak poeksperymentować trochę z innym softem (Qlite, NLite, BLF, STAR by JohnnyC) i dlatego potrzebuję taniej bazy. 105C wydaje się być taką. Jak czołówka dojdzie, to wrzucę wątek z modyfikacjami, jakie poczynię.
A tak z ciekawości, to czemu na polskich forach latarkowych jest tak mało albo w ogóle nie ma darmowych softów do latarek? Na BLF i fonarevka.ru jest tego mnóstwo. Są też takie, z zabezpieczeniem termicznym, ale oczywiście wymagają lutowania.
W tej czołówce chciałem jednak poeksperymentować trochę z innym softem (Qlite, NLite, BLF, STAR by JohnnyC) i dlatego potrzebuję taniej bazy. 105C wydaje się być taką. Jak czołówka dojdzie, to wrzucę wątek z modyfikacjami, jakie poczynię.
A tak z ciekawości, to czemu na polskich forach latarkowych jest tak mało albo w ogóle nie ma darmowych softów do latarek? Na BLF i fonarevka.ru jest tego mnóstwo. Są też takie, z zabezpieczeniem termicznym, ale oczywiście wymagają lutowania.
Koledzy.
Piszę w tym wątku aby było w kupie.
Chcę zmodyfikować czołówkę z niniejszego tematu. Sterownik wiadomo, pójdzie 1400 miliamperów.
Pytanie dotyczy wyboru i montażu diody.
Chcę zachować oryginalną optykę, bez zmian - ma być fabryczny zoom.
Chcę dopasować diodę tak, aby przy maksymalnym zoomie osiągnąć maksymalne skupienie dla diody - widoczna struktura diody w wiązce na ścianie. W biedronkowej czołówce montując Cree XM-L2 dla osiągnięcia tego efektu musiałem podnieść diodę o ok. 1,8 - 2 mm na mosiężnej blaszce.
Pytanie:
Czy w czołówce z wątku będzie identyczna sytuacja?
Czy, jeżeli włożę Cree XT-E R5 będę mógł pominąć podkładkę pod diodą?
Czy może Cree XM-L (nie XM-L2) do tego skalp i brak podkładki?
Jestem cienki bolek, więc proszę praktyków o radę.
Dziękuję.
Piszę w tym wątku aby było w kupie.
Chcę zmodyfikować czołówkę z niniejszego tematu. Sterownik wiadomo, pójdzie 1400 miliamperów.
Pytanie dotyczy wyboru i montażu diody.
Chcę zachować oryginalną optykę, bez zmian - ma być fabryczny zoom.
Chcę dopasować diodę tak, aby przy maksymalnym zoomie osiągnąć maksymalne skupienie dla diody - widoczna struktura diody w wiązce na ścianie. W biedronkowej czołówce montując Cree XM-L2 dla osiągnięcia tego efektu musiałem podnieść diodę o ok. 1,8 - 2 mm na mosiężnej blaszce.
Pytanie:
Czy w czołówce z wątku będzie identyczna sytuacja?
Czy, jeżeli włożę Cree XT-E R5 będę mógł pominąć podkładkę pod diodą?
Czy może Cree XM-L (nie XM-L2) do tego skalp i brak podkładki?
Jestem cienki bolek, więc proszę praktyków o radę.
Dziękuję.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 gru 2015, 18:35 przez Berdek, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokuxx1987
-
Witam chciałbym nieco przypomnieć temat o tej taniej czołówce gdyż po modyfikacjach jest to bardzo dobry sprzęt nawet z tą soczewką.
Mały update dla kupujących (bo już tego trochę przerobiłem) w zależności od źródła nowsze modele mogą mieć dziurę w pigule aluminiowej przez co będzie trochu gorzej odprowadzane ciepło z diody (będzie trzeba pokombinować z załataniem tego)
Dziura jest dość duża względem gabarytów piguły.
Pozdrawiam
Mały update dla kupujących (bo już tego trochę przerobiłem) w zależności od źródła nowsze modele mogą mieć dziurę w pigule aluminiowej przez co będzie trochu gorzej odprowadzane ciepło z diody (będzie trzeba pokombinować z załataniem tego)
Dziura jest dość duża względem gabarytów piguły.
Pozdrawiam
Chyba tu:
http://www.ebay.com/itm/3000LM-CREE-XM- ... g#shpCntId
Ewentualnie jak ktoś nie chce czekać
http://allegro.pl/latarka-czolowa-diodo ... 05470.html
http://www.ebay.com/itm/3000LM-CREE-XM- ... g#shpCntId
Ewentualnie jak ktoś nie chce czekać
http://allegro.pl/latarka-czolowa-diodo ... 05470.html
-