Podróbki UltraFire
Dlatego ja lubię w latarkach tryb moon, czyli na oko 1-2 lumeny, góra 5lm i na obszar czytany pada mi tyle samo światła co w twoim LL na LO z floodem a latarka będzie świecić 20-40 razy dłużej. Jak już wcześniej wspomniałem, masz fajną latarkę ale naprawdę są jeszcze inne, tańsze i nie jednokrotnie lepsze. Zauważ, że taka rzesza ludzi mówi Ci to samo więc może mają rację? Jednak z drugiej strony jeśli jesteś z niej zadowolony to należy się tylko cieszyć, że zakup się udał, ale nie musisz nam nic udowadniać, tu koledzy już sobie trochę w oczy namrugali, więc wiedzą co i jak.Kyle pisze:Chcesz powiedzieć, że rażące centrum jest przyjazne dla wzroku? Dowcip tygodnia. Dla tego najpierw kupiłem ten "przyjazny dla wzroku" reflektor, a kiedy ta "przyjazność" (czyli wypalanie centralnej części siatkówki, pomimo ustawionej najniższej mocy, przy czytaniu czegoś, czyli świecenie z bardzo małej odległości) zaczęła mnie wk.... to kupiłem LED Lenser.
Możesz spokojnie zdjęcia dodać do tego tematu > http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13078 bo widać, że generalnie podobna budowa. Oczywiście dla bezpieczeństwa ładowarki od razu w kosz.PieCyk pisze:W zestawie takie ładowarki. Ktoś coś o nich napisze?
@Kyle
Nie wiem czy wiesz, ale przerabiałem i Led Lensery, i ich podróbki z kolimatorem, a także soczewki asferyczne. I zostaję przy reflektorach, a Twoje argumenty są trochę sprzeczne i niezgodne z rzeczywistością. Rosproszony snop światła w soczewce jest węższy niż spill większości reflektorów i twierdzę tak po "obmacaniu" kilkudziesięciu (a może i ponad 100) latarek w ciągu ostatnich 7-8 lat. Centralna część snopu światła ma duże znaczenie przy odległościach nieco większych niż książka przed nosem. Płaski rozkład z soczewki (czasem z jaśniejszymi brzegami) zaburza perspektywę widzenia w dwojaki sposób:
1. Będąc różnym od sposobu widzenia ludzkiego, który nie jest "płaski", a eliptyczny/zaokrąglony - dalej widzimy pośrodku, mniej na boki. Dlatego środek powinien świecić trochę dalej.
2. Patrząc na coś skupiamy się na jednym miejscu/punkcie, a biorąc pod uwagę, że oko naturalnie "wyłapuje" jaśniejszy punkt - więc to właśnie miejsce powinno być mocniej oświetlone. Rzeczy dookoła (widzenie peryferyjne) powinno być oświetlone w mniejszym stopniu i właśnie tak się dzieje w reflektorach, a przy soczewkach jest czasem odwrotnie - jaśniejsze krawędzie ogłupiają wzrok, który stara się skupić na jaśniejszym punkcie.
A oślepianie przy czytaniu wzięło się tylko z tego, że dokonałeś złego wyboru i kupiłeś latarkę reflektorową, w której niski tryb jest wciąż jasny. To się zdarza i nie ma nic wspólnego z optyką. Latarka z odpowiednio niskim trybem oświetli Ci tekst wystarczająco dobrze świecąc kilka (jak nie kilkanaście) razy dłużej niż Led Lenser. Wydaje mi się, że ten nieudany zakup latarki do czytania (porażka tylko w tej sytuacji) jest powodem Twojego negatywnego nastawienia do reflektorów.
EOT.
Nie wiem czy wiesz, ale przerabiałem i Led Lensery, i ich podróbki z kolimatorem, a także soczewki asferyczne. I zostaję przy reflektorach, a Twoje argumenty są trochę sprzeczne i niezgodne z rzeczywistością. Rosproszony snop światła w soczewce jest węższy niż spill większości reflektorów i twierdzę tak po "obmacaniu" kilkudziesięciu (a może i ponad 100) latarek w ciągu ostatnich 7-8 lat. Centralna część snopu światła ma duże znaczenie przy odległościach nieco większych niż książka przed nosem. Płaski rozkład z soczewki (czasem z jaśniejszymi brzegami) zaburza perspektywę widzenia w dwojaki sposób:
1. Będąc różnym od sposobu widzenia ludzkiego, który nie jest "płaski", a eliptyczny/zaokrąglony - dalej widzimy pośrodku, mniej na boki. Dlatego środek powinien świecić trochę dalej.
2. Patrząc na coś skupiamy się na jednym miejscu/punkcie, a biorąc pod uwagę, że oko naturalnie "wyłapuje" jaśniejszy punkt - więc to właśnie miejsce powinno być mocniej oświetlone. Rzeczy dookoła (widzenie peryferyjne) powinno być oświetlone w mniejszym stopniu i właśnie tak się dzieje w reflektorach, a przy soczewkach jest czasem odwrotnie - jaśniejsze krawędzie ogłupiają wzrok, który stara się skupić na jaśniejszym punkcie.
A oślepianie przy czytaniu wzięło się tylko z tego, że dokonałeś złego wyboru i kupiłeś latarkę reflektorową, w której niski tryb jest wciąż jasny. To się zdarza i nie ma nic wspólnego z optyką. Latarka z odpowiednio niskim trybem oświetli Ci tekst wystarczająco dobrze świecąc kilka (jak nie kilkanaście) razy dłużej niż Led Lenser. Wydaje mi się, że ten nieudany zakup latarki do czytania (porażka tylko w tej sytuacji) jest powodem Twojego negatywnego nastawienia do reflektorów.
EOT.
Jednostki mAh są do bani przy porównaniu Li-Ion vs Ni-Mh, bo wychodzą takie bzdury. Lepiej porównywać Wh.
3xAAA 800 mAh ze znamionowym napięciem 1,2V/szt:
3 x 1,2[V] x 800[mAh] = 2,88 [Wh]
ps. jak dodamy kolejny akumulator, to pojemność wzrośnie do 3,84 Wh ... czyli pojemność się dodaje (przy prawidłowych jednostkach)
1 x Li-Ion 2200 mAh z napięciem znamionowym 3,6V:
3,6[V] x 2200[mAh] = 7,92 [Wh]
3xAAA 800 mAh ze znamionowym napięciem 1,2V/szt:
3 x 1,2[V] x 800[mAh] = 2,88 [Wh]
ps. jak dodamy kolejny akumulator, to pojemność wzrośnie do 3,84 Wh ... czyli pojemność się dodaje (przy prawidłowych jednostkach)
1 x Li-Ion 2200 mAh z napięciem znamionowym 3,6V:
3,6[V] x 2200[mAh] = 7,92 [Wh]
[Wh] oznacza zgromadzoną energię, a nie pojemność.
[Ah] oznacza poj. ogniw.
[Ah] oznacza poj. ogniw.
Nie prawda, dodając kolejny akumulator (1,2V) zwiększasz napięcie całego pakietu (4,8V) ale pojemność pozostaje taka sama, (800mAh), rośnie jedynie energia zgromadzona w takim pakiecie (3,84Wh)Kyle pisze:ps. jak dodamy kolejny akumulator, to pojemność wzrośnie do 3,84 Wh ... czyli pojemność się dodaje (przy prawidłowych jednostkach)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Zgromadzona energia (ilość Wat/godzinę) to nie pojemność? ... a ilość Amper/godzinę to już pojemność? ... aha ... to w takim razie pojemność nic nie mówi (jak nie znamy napięcia) nt. przysłowiowej pojemności, więc lepiej patrzyć na ilość zgromadzonej energii.maciex93 pisze:[Wh] oznacza zgromadzoną energię, a nie pojemność.
[Ah] oznacza poj. ogniw.
Nie prawda, dodając kolejny akumulator (1,2V) zwiększasz napięcie całego pakietu (4,8V) ale pojemność pozostaje taka sama, (800mAh), rośnie jedynie energia zgromadzona w takim pakiecie (3,84Wh)Kyle pisze:ps. jak dodamy kolejny akumulator, to pojemność wzrośnie do 3,84 Wh ... czyli pojemność się dodaje (przy prawidłowych jednostkach)
Ostatnio zmieniony wtorek 25 lut 2014, 22:34 przez Kyle, łącznie zmieniany 2 razy.