Żarówki LED dla domu.
- pegasus_sis
-
- pegasus_sis
no to długo nie podziała...Zarówno bańka jak i podstawa są ledwie letnie
Abo inaczej - są 2 możliwości:
a)zastosowano ultra wydajne LED w kosmicznej technologii, które prawie wcale się nie grzeją i cały prąd idzie w światło
b) LEDy są zwykłe a przez chińskie partactwo nie ma odprowadzania ciepła - diody smażą się tam żywcem
Stawiam raczej na b)...
Witam
nie chce zakładać nowego tematu to napiszę tutaj.
rok temu kupiłem do pokoju żarówki LED Osram 3w...
dzisiaj jedna z żarówek zaczęła wariować(świeci chwile pełną mocą po chwili mniej więcej 20-30% mocy i tak w koło)
Co może być tego przyczyną?? dioda sie kończy czy raczej przetwornica?? A może jeszcze coś innego??
Pozdrawiam Grzegorz
nie chce zakładać nowego tematu to napiszę tutaj.
rok temu kupiłem do pokoju żarówki LED Osram 3w...
dzisiaj jedna z żarówek zaczęła wariować(świeci chwile pełną mocą po chwili mniej więcej 20-30% mocy i tak w koło)
Co może być tego przyczyną?? dioda sie kończy czy raczej przetwornica?? A może jeszcze coś innego??
Pozdrawiam Grzegorz
- pegasus_sis
no paragon to na bank gdzieś zaginął bo do jednak dawno było... i chyba tylko rok gwarancji był.
Lepiej tą żarówkę wykręcić i szukać pasującego drivera czy używać jej aż całkiem padnie i wtedy??
Lepiej tą żarówkę wykręcić i szukać pasującego drivera czy używać jej aż całkiem padnie i wtedy??
Ostatnio zmieniony sobota 01 lut 2014, 10:07 przez dogu18, łącznie zmieniany 1 raz.
- pegasus_sis
Może taki driverek podejdzie
http://allegro.pl/driver-zasilacz-led-1 ... 35505.html
http://allegro.pl/driver-zasilacz-led-1 ... 35505.html
Kiedy szukałem drivera do TR - 3T6, nie znalazłem ale za to właśnie trafiłem na to przypadkiem. Chłopaki twierdza, że się nada.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ht=#136125
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ht=#136125
Parę dni temu kupiłem do domu 2 oprawy. Jedna na 4x GU10, druga 2x GU10. W zestawie były halogeny 50W.
Ponieważ ostatni rachunek za prąd zjeżył ostatnie włosy na głowie, stwierdziłem, że 200+100W w przedpokoju to nieco za dużo.
Zupełnym przypadkiem dowiedziałem się o "dobrych żarówkach ledowych w Biedronce". Nie licząc pasków ledowych, nie korzystałem wcześniej z żarówek LED - a gdy widziałem takowe u znajomych (głównie GU5,3 z SMD) to nie miałem o nich dobrego zdania. 5x droższe od halogenów, a jakość światła subiektywnie słaba (być może źle trafiałem - wszak na rynku tuziny różnych modeli).
Dlatego na próbę kupiłem jedną taką lampkę. Tu jest filmik z nią - nie znalazłem innej informacji w Internecie.
Lampka dała na tyle przyjemne światło, że za 13zł postanowiłem wymienić wszystkie 6. 25,8W brzmi lepiej niż 300W
Jak pisałem, nie mam wielkiego porównania do innych LEDów, ale w porównaniu do tych halogenów (większość z półkolistą kopułką) dają szerszy strumień (na czym mi zależało), bardziej miękkie światło, cieplejsze (2700K), nie ma też widocznych w halogenach ostrych granic jasnych i ciemnych rejonów.
Nie widzę migotania, ale startują "dziwnie". Tak "ostro", jakby przez ułamek sekundy świeciły znacznie jaśniej - takie mam wrażenie.
Może ciut ciepłe, ale do przejściowych pomieszczeń (korytarze) są ok. Zobaczymy jak z trwałością.
W związku z tym mam do sprzedaży 6 halogenów GU10
Ponieważ ostatni rachunek za prąd zjeżył ostatnie włosy na głowie, stwierdziłem, że 200+100W w przedpokoju to nieco za dużo.
Zupełnym przypadkiem dowiedziałem się o "dobrych żarówkach ledowych w Biedronce". Nie licząc pasków ledowych, nie korzystałem wcześniej z żarówek LED - a gdy widziałem takowe u znajomych (głównie GU5,3 z SMD) to nie miałem o nich dobrego zdania. 5x droższe od halogenów, a jakość światła subiektywnie słaba (być może źle trafiałem - wszak na rynku tuziny różnych modeli).
Dlatego na próbę kupiłem jedną taką lampkę. Tu jest filmik z nią - nie znalazłem innej informacji w Internecie.
Lampka dała na tyle przyjemne światło, że za 13zł postanowiłem wymienić wszystkie 6. 25,8W brzmi lepiej niż 300W
Jak pisałem, nie mam wielkiego porównania do innych LEDów, ale w porównaniu do tych halogenów (większość z półkolistą kopułką) dają szerszy strumień (na czym mi zależało), bardziej miękkie światło, cieplejsze (2700K), nie ma też widocznych w halogenach ostrych granic jasnych i ciemnych rejonów.
Nie widzę migotania, ale startują "dziwnie". Tak "ostro", jakby przez ułamek sekundy świeciły znacznie jaśniej - takie mam wrażenie.
Może ciut ciepłe, ale do przejściowych pomieszczeń (korytarze) są ok. Zobaczymy jak z trwałością.
W związku z tym mam do sprzedaży 6 halogenów GU10
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 lut 2014, 15:31 przez Marooned, łącznie zmieniany 2 razy.
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría
Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?