Lampka solarstorm x2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Hidemichi

Post autor: Hidemichi »

Witaj,
Ja zamówiłem z tej strony:
http://www.mrelektronik.com/elementy-op ... l=&start=1

Z przesyłką wychodzi niecałe 20 złotych, więc ciut taniej niż na portalu aukcyjnym. Niestety chłopaki dali trochę plamę z wysyłką i mimo wpłaty w poniedziałek po upomnieniu się dali mi informację, że wysyłali dopiero wczoraj. Do jutra raczej dojdzie także będę w stanie Ci napisać jak dokładnie ten kolimator (LXM-REC 18,5°) będzie się sprawował w wersji tej lampki z diodami XM-L U2.

Nie mam za bardzo doświadczeń z tymi kolimatorami, ale na chłopski rozum lepsze zadanie powinien spełnić tej węższy kolimator - im szerzej rozbijesz światło, tym będzie go mniej. Patrząc po zdjęciach zakładam, że większa wartość to poziome rozbicie, a mniejsza - pionowe. Musisz się zastanowić, czy chcesz świecić po drzewach, czy lepiej przeznaczyć to światło na świecenie ciaśniejszym, ale mocniejszym strumieniem sobie pod koła. Z drugiej zaś strony przy tej mocy diodach trudno powiedzieć, czy faktycznie przy tak szerokim kącie będzie Ci brakowało światła...

Paweł
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Witam

Na mrelektronik nawet szukajki nie znalazłem :razz:

Czyli Ty zamówiłeś 37° x 28° bo nieco niżej piszesz o (LXM-REC 18,5°) ?

Chciałbym zastosować dwa jeden wąski drugi szerszy.
Jak będę zamawiał z linku który podałem to dla xml jest właśnie 28° x ;37°

Węższe są dla np. XR-E ±21° x ±11° tylko nie wiem jak te parametry się zmienią po zastosowaniu na XM-L bo chyba się zmienią?

Jest jeszcze 22° x 40° dla XP

Na pewno kąty się zmienią bo te diody też świecą różnie. W sumie to chyba i tak zamówię bo to raptem 6zł ale może ktoś wie.

Pozdrawiam
Hidemichi

Post autor: Hidemichi »

Zamowilem 18,5 i jego bede w stanie opisac, gdy do mnie dojdzie.
Pamietaj, ze kwoty, na ktore sie powolujesz to kwoty netto.

---
Wyslane z telefonu
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Hidemichi pisze:Zamowilem 18,5 i jego bede w stanie opisac, gdy do mnie dojdzie.
Hm...
No ale gdzie zamówiłeś, na stronie do której link podałeś nie ma takiej?
Hidemichi pisze: Pamietaj, ze kwoty, na ktore sie powolujesz to kwoty netto.
---
Wyslane z telefonu
To i tak nie ma znaczenia bo wysyłka 15zł, więc zamówię tam gdzie będę mógł kupić za jednym zamachem więcej potrzebnych rzeczy, niekoniecznie do latarki... taki ze mnie chytrus :twisted:

Oczywiście czekam na opis.

Pozdrawiam
Tedi

Lampka Solarstorm x2

Post autor: Tedi »

Witam i pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych oświetleniem.
Podobnie jak większość w tym wątku zakupiłem lampkę jak w temacie. Niestety jeździłem na max mocy co bardzo mi się spodobało i wczoraj podczas mocnego wolnego podjazdu lampka sama ograniczyła świecenie do pierwszej pozycji. Niestety dzisiaj patrzę rano na szkiełko jakieś jakby zaparowane. Rozebrałem lampkę i widzę że ledy są po bokach oblepione brązowym plastikiem przypalonym. Oczywiście dalej świecą bardo dobrze ale po przeczytaniu kilka razy tutejszego wątku chcę dorobić chłodzenie lepsze. Nie wiem jak się do tego zabrać. Jak dla mnie światło jest OK tylko chodzi mi o to chłodzenie. U mnie ta,, Piguła?? jest gruba ok 2mm, ale swobodnie mogła by mieć większą średnicę by dolegała do obudowy. Jak to poprawiacie? Jaką pastę stosujecie i gdzie ją nakładacie? Czy mógłbym prosić o pomoc? Widzę że kol. bandit coś przerabiał czy mógłbym prosić o jakąś radę może być na priv. To moja skrzynka: chomont@wp.pl
tumich

Post autor: tumich »

Podróbka SolarStorm x2 vs oryginał
Obrazek
Henryk_L

Post autor: Henryk_L »

Cześć.
Bardzo proszę użytkowników lampki o opinię i radę. Jakie dodatkowe akumulatorki kupić do tej lampki? Mam tylko standardową ładowarkę, więc taki warunek, żeby były ładowane za jej pomocą.
ODPOWIEDZ