Cree XP-E
Hej, mam już swoje XP-E Q5 od RGBlighting, są na starach 20mm, pierwsze testy przeprowadzone, dioda ta daje się skupiać w standardowych refach pod cree, jedynie ogniskowanie wymaga by led był ustawiony około 1-1,5mm niżej nisz standardowe cree. Oczywiście ustawienie leda w osi refu będzie tu pewnie dla większości problemem bo faktycznie dioda jest tycia, ja zrobię sobie z ertacetu ( taki plastik ) taką redukcję która pomoże w poprawnym ustawieniu leda. Mam też w domu ref od DBS-a , ciekawe jak tam spisze się mały mocarz, na tę chwilę sprawdzałem w refach 26,5 mm jak i 18mm z DX-a i beam jest bardzo fajny, z tego 26,5mm SMO można zrobić fajny kieszonkowy thower, jak i z tym 18mm może być fajne EDC ze sporym zasięgiem. Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
W sumie zbudowałem już latarkę z tą diodą na pokładzie, ref to 26mm SMO z DX i beam jest ładniejszy niż ten ze zwykłej XR-E. Z metra na luxomierz z XR-E mam 9400luxów a z XP-E jest 12300 luxów , prąd w leda 1A. Na większą odległość ( 100 metrów ) na oko delikatnie mocniej jest z XP-E ale to trzeba się przyglądać a do o koła znacznie mniej światła niż z XR-E. W zależności od przeznaczenia latarki ta dioda nadaje się na szperacze bo pozwala na wyraźnie mocniejsze skupienie hotspotu no ale automatycznie boki beamu są wyraźnie słabsze. Na minus trzeba przyjąć iż aplikacja leda jest trudniejsza, brak dedykowanych refów to kolejny minus jednak pewnie nie długo doczekamy się kilku. Postaram się wytoczyć jakiś głęboki 20mm ref pod tego mini leda, jak się nie sprawdzi to zbuduję drugą latarkę CR-kę z 18mm refem z DX, co bym miał takie małe EDC z fajnym skupieniem.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.