Budowa quadcoptera od podstaw, części

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Ja mam "Expected restock on 4th June 2015", po za tym wcześniej kliknąłem żeby przyszło powiadomienie na email o dostepności i nic nie dostałem. Udało Ci się kupić?
jagrok

Post autor: jagrok »

Manekinen pisze:Ja mam "Expected restock on 4th June 2015", po za tym wcześniej kliknąłem żeby przyszło powiadomienie na email o dostepności i nic nie dostałem. Udało Ci się kupić?
Tak mi się udało zamówić dwie sztuki.
Przy okazji dzisiaj doszedł mi mobius i teoretycznie GPS, zamiast GPS z poniższego linku:

http://www.banggood.com/DAL-Universal-U ... 50875.html

dostałem

http://www.banggood.com/DALRC-DIY-5_8G- ... 58536.html

Niestety SKU okazuje się że jest od GPS.
W zestawie brakuje mi tylko antenki i muszę sam polutować zestawik :)

Aż szkoda było nie skorzystać, śliczna pogoda, bez wiatru, jest mobius, pierwszy oblot zrobiony.

Zastanawia mnie czemu czasami szarpie jednym z silników (numer 3) trochę go ciągnie w lewą stronę.
Co czasami widać na filmiku.

Generalnie wrażenia, super

Kamera po jednym z upatków sobie odskoczyła na bok wwyskakując z gumek.
Uruchomienie trybu mag lub trybu baro, spowodowała że model delikatnie dryfował do góry i musiałem go kontrować.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

No z tą kamerką to uważaj bo łatwo ją zgubić. Ja będę miał ambarellę, chyba ją przyśrubuję do ramy bo szkoda stracić.

Waga całkiem znośna, jaka to bateria, 1500? Mi z 2200 bez mobiusa wyszło 620g. Po co dźwigasz ten alarm lipo, kontroler lotu nie ogarnia napięcia?

To uciekanie na boki czy w górę to jeszcze do poprawienia w PIDach, ja miałem problemy z samoczynnym obracaniem, upośledziłem trochę odczyt z magnetometru i wszystko jest cacy.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

jagrok pisze:Mam dobrą wiadomość, Pdb do ZMR250 za 5.99 jest juz dostepny na banggood
Na forum RC-FPV.pl kolega zaprojektował PCB z filtrowaniem napięcia, RSSI itp itd. Co ciekawe są gotowe miejsca na wlutowanie FC i OSD. Praktycznie ZERO kabli w ramie.

http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=2&t=26573

Tylko cena trochę inna.
jagrok

Manekinen pisze:No z tą kamerką to uważaj bo łatwo ją zgubić. Ja będę miał ambarellę, chyba ją przyśrubuję do ramy bo szkoda stracić.
No właśnie dlatego dziś podstawkę zaczepiłem na trytykę by mieć większą pewność w jej utrzymaniu, dopiero później do podstawki kamerka.
Manekinen pisze: Waga całkiem znośna, jaka to bateria, 1500? Mi z 2200 bez mobiusa wyszło 620g. Po co dźwigasz ten alarm lipo, kontroler lotu nie ogarnia napięcia?
Bateria na zdjęciu turnigy nanotech 1800 mAh, ale też mam 2 x 2200 mAh jedną Zippo drugą Turnigy.
Waga jest duża biorąc pod uwagę brak FPV.

Kontroler lotu (flip32) nie znalazłem nigdzie możliwości użycia smart portu z odbiornikiem x8r, pytałem na wielu forach, nikt nie umię odpowiedzieć.
Wykorzystuje też konwerter sbus (x8r) - cppm.
Dzisiaj telemetrię udało mi się wstawić dokupując kolejny gadżet od FrSky z wyświetlaczem OLED, wymieniłem również anteny , bo płytkowe się połamały kable na obudowie anten i jedną musiałem lutować bez ponownego zamykania w obudowę.
Dzięki temu apratura już dzisiaj zamiast 0 zaczeła wymawiać napięcia.

Obrazek

Przy okazji inwestycji w x8r z altofhobbies dokupiłem sobie odbiornik d8r w którym telemetria podobno chodzi bez problemu, bez dodatków na s.port
Będzie do drugiego modelu.

Manekinen pisze: To uciekanie na boki czy w górę to jeszcze do poprawienia w PIDach, ja miałem problemy z samoczynnym obracaniem, upośledziłem trochę odczyt z magnetometru i wszystko jest cacy.
Podejrzewam że to kwestia nie równomiernego obciążenia, bo na bateriach 2200 pływał bardziej niż 1800. Ale też martwi mnie to rwanie silnika w pewnych momentach.
Nawet widać to w nie których momentach filmu.

Uka pisze:
jagrok pisze:Mam dobrą wiadomość, Pdb do ZMR250 za 5.99 jest juz dostepny na banggood
Na forum RC-FPV.pl kolega zaprojektował PCB z filtrowaniem napięcia, RSSI itp itd. Co ciekawe są gotowe miejsca na wlutowanie FC i OSD. Praktycznie ZERO kabli w ramie.

http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=2&t=26573

Tylko cena trochę inna.
Oczywiście zamówiłem :)
Przyda się
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

jagrok pisze:Bateria na zdjęciu turnigy nanotech 1800 mAh, ale też mam 2 x 2200 mAh jedną Zippo drugą Turnigy.
Bez FPV? Bo chyba widzę tam kamerkę? No to brakuje nadajnika, wyszło Ci coś podobnie do mojego :)
jagrok pisze:Podejrzewam że to kwestia nie równomiernego obciążenia, bo na bateriach 2200 pływał bardziej niż 1800. Ale też martwi mnie to rwanie silnika w pewnych momentach.
Wytrymowałeś na apce? Spróbuj zamienić regulatory miejscami i sprawdź czy rwie inny silnik, najprostszy sposób by dojść do sedna problemu.

A w kwestii pomyłki BG, zestaw 4x silnik+regiel+śmigła za 76zł, strona przedmiotu jest już całkowicie zdjęta i wyświetla 404. Ludzie którzy zakupili w sobotę mają nadaną przesyłkę (mój tracking pokazuje item posting), a tym co kupili w niedzielę i później wywaliło backorder i podostawali w kolejnych dniach maile że towar nie zostanie wysłany z powodu /tutaj jakiś głupi powód/. Od groma ludzi z rcgroups też to pozamawiało. Trochę mi żal człowieka który się tak pięknie pomylił, pewnie do końca życia będzie wcinał suchy ryż. Smutne jest też to że niektórzy zamiast skorzystać z okazji to pozamawiali po 10 kompletów na handel, mam nadzieję że się nie załapali na wysyłki.
jagrok

Manekinen pisze:
jagrok pisze:Bateria na zdjęciu turnigy nanotech 1800 mAh, ale też mam 2 x 2200 mAh jedną Zippo drugą Turnigy.
Bez FPV? Bo chyba widzę tam kamerkę? No to brakuje nadajnika, wyszło Ci coś podobnie do mojego :)
jagrok pisze:Podejrzewam że to kwestia nie równomiernego obciążenia, bo na bateriach 2200 pływał bardziej niż 1800. Ale też martwi mnie to rwanie silnika w pewnych momentach.
Wytrymowałeś na apce? Spróbuj zamienić regulatory miejscami i sprawdź czy rwie inny silnik, najprostszy sposób by dojść do sedna problemu.

A w kwestii pomyłki BG, zestaw 4x silnik+regiel+śmigła za 76zł, strona przedmiotu jest już całkowicie zdjęta i wyświetla 404. Ludzie którzy zakupili w sobotę mają nadaną przesyłkę (mój tracking pokazuje item posting), a tym co kupili w niedzielę i później wywaliło backorder i podostawali w kolejnych dniach maile że towar nie zostanie wysłany z powodu /tutaj jakiś głupi powód/. Od groma ludzi z rcgroups też to pozamawiało. Trochę mi żal człowieka który się tak pięknie pomylił, pewnie do końca życia będzie wcinał suchy ryż. Smutne jest też to że niektórzy zamiast skorzystać z okazji to pozamawiali po 10 kompletów na handel, mam nadzieję że się nie załapali na wysyłki.
Tak starałem się trymować, ale jeszcze poćwiczę późno było :)
U mnie żeby ruszyć z FPV potrzebuje kamerki dedykowanej do niego, mobius będzie tylko nagrywał, antenek, linka 5.8GHz, minimOSD - btw z którego linka polecasz bo na banggood jest kilka ? No i brak monitora lub googli, z tym drugim to może kiedyś ...
Martwi mnie brak jasności na tych tanich monitorkach.

Co do silników, mimo że zamówiłem sobie dwa komplety w sobotę na wieczór, mam cały czas ready to process, więc podejrzewam że już nie dostanę :(
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Nie wiem jak pomóc w wyborze linku wideo, ja brałem boscama 200mW i jest sporawy i ciężkawy, żeby go sensownie zamocować na 250 trzeba troche nakombinować. Jest sporo innych mniejszych modułów... przy wyborze chyba bym kierował się gabarytami.
jagrok

No i oczywiście zle zadalem pytanie, bo bardziej chodziło mi o linka do zakupu minimosd :)
Transmitter Video na 5.8 GHz mam 600mW dalRC, pomyłkowo zamiast GPS i on jest nie wielkich rozmiarów, pytanie czy nie wymaga dołożenia radiatora bo podobno się grzeje..
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

One chyba nie różnią się niczym po za projektem płytki i wsadem, ja brałem ten najtańszy za 41zł i tyle :)
jagrok

Dzisiaj dostałem info od banggood ze pomylili się z combo paskiem silników i esc i mogą mi zaproponować za 79.99, odpisałem im ze chce ten za który już zapłaciłem, to za drugim razem odpisali ze nie będzie produkowany.
Rozbieżność :)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Zasłaniają się barierą językową, mogliby złożyć taki zestaw z przecież dostępnych u nich części, ale oni używają słów "produkt" zamiast "zestaw" i "wyprodukować" zamiast "skompletować", i wszelka dalsza korespondencja jest pozbawiona sensu :)
jagrok

Szkoda czasu na pierdoły, dali mi w ramach przeprosin 100 pkt BG.

Dzisiaj wieczorem wyszedłem na kolejne latanie, niestety bez oświetlenia lata się bardzo kiepsko, zwłaszcza tuż przed zmrokiem i trudno jest odróżnić w którą stronę model leci, zwłaszcza jak się podniesiesz na wysokość co najmniej 15-20 metrów lub jesteś oddalony i model się przechyla.

W takich przypadkach GPS będzie zbawieniem i ratował życie awaryjnym lądowaniem.

Najlepsze jest to że nagrywałem swój lot, po 17 minutach latania, odkryłem że mam zasłonięty obiektyw ...

Dziś założyłem trzy płatowe śmigła, bo zwykły diatone mimo iż całe to widać nadwyrężenia.
Dobrze że mam zapas około 20 par śmigieł :)

Waga baterii:

Nano Tech:

Obrazek

Zippy 2200 mAh

Obrazek

Turnigy 2200 mAh

Obrazek
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Właśnie zastanawia mnie waga baterii, moja turnigy 2200 25C waży 191g, więc czemu zippy 2200 25C waży tylko 162g? Przecież to aż 30g różnicy. Jak jest z wydajnością prądową, obydwie dają takiego samego buciora i tak samo się grzeją?

A moja paczka niespodzianka jest już w WER W-wa, pewnie w poniedziałek się okaże co mi tam zapakowali :)
jagrok

Pewnie jako jeden z jedynych dostaniesz komplet silników, mi niestety zwrócą kasę.
Co do wydajności prądowej sorry ale nie mam jak sprawdzić, ale żadna z baterii się nie grzała.

Mam pytanie, ponieważ mam wątpliwości jak podłączyć pasek diod RGB do naze32, jeśli mam dostępne wejścia R,G,B,+12V ?

Czyżbym dał ciała i powinienem zamówić zupełnie inny typ sterowania ?
ODPOWIEDZ