Budowa quadcoptera od podstaw, części

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Działa, rzeczywiście trzeba naciskać reset przed każdą komendą, żeby zdążyć przed inicjalizacją.. Czytałem na innym forum, że trzeba resetować po wykonaniu komendy..
Mam FTDI, ale nie robi żadnej różnicy czy podłącze wszystkie 6 przewodów czy nie..
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Tak wilgoć zaatakowała mi płytkę, widać biały nalot i delikatną korozję na jednym pinie:
Obrazek
Nie ma co kusić losu, zabezpieczyłem już kontroler lotu i odbiornik (który będzie zamontowany bez obudowy bo ta jest wielka)
Obrazek
A teraz jeszcze regulatory, bo te od wilgoci to potrafią nieźle zgłupieć.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

Manekinen pisze:Tak wilgoć zaatakowała mi płytkę, widać biały nalot i delikatną korozję na jednym pinie:
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_54f5db4b141102941.jpg]Obrazek[/url]
Nie ma co kusić losu, zabezpieczyłem już kontroler lotu i odbiornik (który będzie zamontowany bez obudowy bo ta jest wielka)
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_54f5dc234a9b31279.jpg]Obrazek[/url]
A teraz jeszcze regulatory, bo te od wilgoci to potrafią nieźle zgłupieć.
Czym zalewałeś? PLASTIK 70 SPRAY ?

Wiem że żywice epoksydowe mogą być drapieżne dla pcb.. Jak poradziłeś sobie z barometrem?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Jakiś klej dwuskładnikowy, czasem w lidlu jest. Nie mam pojęcia jak się nazywa bo etykietę zawsze wywalam. Nie robi się z niego twarda skorupa, także nie powinien pękać podczas zmian temperatur - da się wcisnąć paznokciem. Prądu nie przewodzi. Dołu płytki na razie nie zalewałem, ale chyba po prostu zabezpieczę otwory barometru taśmą i postaram się ich nie zalać. Oczywiście spray plastik o wiele lepszy ale jakoś jeszcze się w niego nie zaopatrzyłem :) Przed zalaniem warto wlutować wszystkie piny które mogą się w przyszłości przydać, odbiornik jak widać dostał wyprowadzenie RSSI bo choć nie miałem zamiaru z tego korzystać, to jednak lepiej wyprowadzić jak potem rozdłubywać :)

[ Dodano: 4 Marzec 2015, 12:08 ]
Huraaa :mrgreen: Znowu czas dostawy 6 dni :mrgreen:

Obrazek
Antenki nawet nie zniszczone, bo czytałem w komentarzach że potrafią przyjść w opłakanym stanie. Po prostu je zawijają w tą swoją gąbeczke i tyle, może miałem szczęście. Nadajnik zbyt lekki nie jest, no w sumie kawał żelastwa. Przewody antenek nie są sztywne, tzn nie można ich ukształtować bo się prostują. Serwo do poruszania kamerą jest na prawdę malutkie, ale jego mikroskopijne plastykowe trybiki nie wyglądają zachęcająco. Płytka odbiornika do zamontowania w...

Obrazek
Jest lekki, obudowa pokryta gumą, osłona się nie zdejmuje. Myślałem że to z lewej to przycisk, wcisnąłem.... i się okazało że to zaślepka która się zapadła do środka... ok i tak będę to rozbierał...

Obrazek
Śmigła 5040, mają wyraźnie większy kąt natarcia łopaty, teraz powinna już być moc :twisted: Pomierzę pobór prądu z trzema różnymi śmigłami i zobaczymy jakie są różnice.

A kamerka z surveilzone dopiero wczoraj pojawiła się w trackingu, ale dopłaciłem okrągłe 1,5$ do śledzenia i poczty HK to może się uwiną z tym w miarę.

//edit

Podpiąłem ekran pod jakieś stare DVD, i co się okazało, że jakoś obrazu jest tragiczna. To samo OSD, napisy i ikony słabo czytelne. Policzyłem piksele w poziomie (pasek regulacji +- w menu ma 180px) i wychodzi mi około 480, a powinno być 840. Więc zamiast 840x480 mam 480x234? Ale oni potrafią czasem podnieść ciśnienie...

//edit2

Chyba nie będzie tak źle, obraz jest ok ale OSD jakoś wybitnie czytelne to nie jest...
Obrazek
Monitorek działa od 5,5V więc spokojnie da się zasilić z 2S z radia :)
jagrok

Post autor: jagrok »

Panowie.

Dzisiaj przyszla mi rama, wrzucone w szare kartonowe pudełko, porysowane elementy rzucone luzem, zero listy części czy też jakiejś instrukcji złożenia.

Czy to normalne?

Obrazek
Awatar użytkownika
Uka

Też takie dostałem, może było tylko kilka rys. Jakość wykonania dobra, do poprawy były mocowania silników w ramionach..

Swoją drogą, nieźle te chińczyki podniosły cenę ramion, z 5 do 8 USD.. A ja głupi chciałem sprzedać swój zapas :D
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

jagrok, u mnie wyglądało to identycznie. Rysami się nie przejmuj, niedługo będzie ich więcej :wink:

Dzisiaj zrobiłem sobie monitorek. Moduł zamontowany w środku, 3 bitowy przełącznik kanałów wyprowadzony na zewnątrz, 4 bit użyłem do odcinania dźwięku bo nawet przy lekkich zakłóceniach strasznie trzaska ten głośniczek. Do montażu na apce użyłem mocowania które było w zestawie. Całość zasilana z 2S pobiera 650mA prądu, odbiornik się grzeje tak samo jak nadajnik co mnie trochę dziwi, ale ok. Przy ogniwach 2800 mam jakieś 4 godziny pracy całości, tak więc elegancko. Zasilanie dla wygody z gniazda apki, monitor łatwo demontowalny i regulowany. Zasięgu nie sprawdzałem, ale sygnał przechodzi przez dwie ściany i przez pralkę/wannę, i obraz żyleta.

tisher

Post autor: tisher »

Tez mam podobnie rozwiązane.

Obrazek

I fajnie to się sprawdza bez słońca. Jak jest słoneczna pogoda to prawie nic nie widać. Trzeba jakies namiociki, cień itp.

Zastanów się nad goglami FPV. Kupisz obudowę za 150zł i do środka wkładasz ten swój monitorek i masz +100% do jakości i komfortu. No i przed oczami ekran 50" :D
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
jagrok

Post autor: jagrok »

Panowie których śrubek powinienem użyć do tuleji dystansujących ( czerwone ) ?
Tych większych mam tylko 9 śrubek.

Obrazek
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Większych tzn? Musisz mieć 16 śrub do skręcenia dołu z ramionami, to co zostaje to dla dystansów, obojętnie które gdzie, te dłuższe możesz dać na dół a krótsze na górę bo tą będziesz często odkręcał.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Widzieliście coś takiego? :D
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wojto pisze:Widzieliście coś takiego? :D
Faaaajny.
Gdzieś widziałem YT1300, czyli Sokoła Milenium...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Przyszła dzisiaj kamerka, dokładnie ta:
http://www.surveilzone.com/DC5V-plastic ... ns-for-fpv

Maleństwo! Spokojnie wejdzie w ramę i będzie miała wychył z dobre 90 stopni na serwie.
Obrazek

W menu jest milion opcji dla obrazu, pogubiłem się i nawłączałem jakichś dziwnych funkcji, na szczęście jest opcja przywracania fabrycznych. W prawym górnym rogu widać "650TLV", a na pudełku mam "600TVL". Doczytałem że 650 jest w trybie czarno-białym, ale nawet po przełączeniu na ten tryb OSD pracuje bardzo ładnie, tylko oczywiście musi być przestawione na PAL. Wieczorem sprawdzę jak sobie radzi przy słabym oświetleniu, na razie jestem zadowolony :smile:
Obrazek

A tak wygląda OSD:

Obrazek

////
Kamerka na prawdę daje radę, można sobie latać nocą, w wersji bez filtra IR pewno widać dużo więcej. Niestety ciężko jest zrobić zdjęcie dla monitora, obraz w rzeczywistości wygląda dużo lepiej.
Obrazek
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Pierwsze małe kroczki za mną.
Wgrałem soft er9x do aparatury, zrobiłem podświetlenie, ale nie kupowałem specjalnie dedykowanego a zrobiłem własne, na diodach 5050 ;) podświetlam dolną krawędź. Działa całkiem nieźle, w ciemności widać co potrzeba, a co najważniejsze koszt prawie zerowy.

Do samego koptera rozpoczynam zabawę z tworzeniem ramy.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Uka

Ja kupiłem SONY Super HAD 600TVL z securitycam2000. Zarówno sklep i kamera godne polecenia. Może w tym tygodniu wzbiję się w powietrze swoją 250.
ODPOWIEDZ