Dysk SSD czy HDD do starszego laptopa ? Co polecacie ?
W Proline cenna mniejsza od OCZ z resztą sam sprawdź Prolinetak ale Samsung kosztuje 130 zł więcej...
Wiem, że żywotność SSD to temat rzeka, ale obserwuję sobie Kingstona V300 120GB, którego żywotność jest oceniana przez producenta na 64TB danych, które można przez ten dysk "przepuścić" w zapisie. Niby dużo, ale z drugiej strony na dysku podczas szperania w necie jest bez przerwy coś zapisywane, co w ciągu całego dnia może dać sporą ilość danych. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
policz... Jakie masz łącze? 1mbps, 10mbps? Załóżmy, że to szybsze.Tomeqp pisze:/.../żywotność jest oceniana przez producenta na 64TB danych, które można przez ten dysk "przepuścić" w zapisie. Niby dużo, ale z drugiej strony na dysku podczas szperania w necie jest bez przerwy coś zapisywane, co w ciągu całego dnia może dać sporą ilość danych. Co o tym myślicie?
10mbps to w porywach 1MB/s danych. Nawet gdybyś nie wyłączał komputera i zapisywał cały strumień non stop i zaraz kasował (kasował, bo zapełniłbyś cały dysk po trochę więcej niż dobie), to "przepuszczenie" 64TB zajęłoby Ci ponad 2 lata.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Ogromny topik na innym forum (mam nadzieję, że nie łamię regulaminu):
http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... nm-Vs-34nm
Widać prawdziwe życie dysków SSD
http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... nm-Vs-34nm
Widać prawdziwe życie dysków SSD
oj ptja... zupełnie nie w tym rzecz. Tomeqp znalazł dobre info. Tu nie chodzi o dane ściągane z sieci tylko dane nieustannie mielone przez system. Konstrukcja windowsów jest taka, że w trakcie pracy, nawet w tzw. "spoczynku", procesy systemowe nieustannie odczytują i zapisują masę informacji (niewielkich, ale masę). Gdy partycją systemową jest SSD żywotność dysku staje się sprawą kluczową. Te mielone dane nie zmniejszają pojemności dysku tylko jego żywotność właśnie. Nie mam teraz dostępu do swojego SSD, ale pamiętam że jak przyglądałem się temu parametrowi to wychodziło kilka do kilkunastu GB zapisanych danych dziennie (!) i to przy niewielkim użytkowaniu sprzętu. W benchmarkach dysków można tą liczbę znaleźć pod nazwą: Total host writes.ptja pisze:policz... Jakie masz łącze? 1mbps, 10mbps? Załóżmy, że to szybsze.Tomeqp pisze:/.../żywotność jest oceniana przez producenta na 64TB danych, które można przez ten dysk "przepuścić" w zapisie. Niby dużo, ale z drugiej strony na dysku podczas szperania w necie jest bez przerwy coś zapisywane, co w ciągu całego dnia może dać sporą ilość danych. Co o tym myślicie?
10mbps to w porywach 1MB/s danych. Nawet gdybyś nie wyłączał komputera i zapisywał cały strumień non stop i zaraz kasował (kasował, bo zapełniłbyś cały dysk po trochę więcej niż dobie), to "przepuszczenie" 64TB zajęłoby Ci ponad 2 lata.