fenix tk35 wątpliwości czy to oryginał zdjęcia

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Ta a Sprzedający nie zna się kompletnie na latarkach (co zresztą sam napisał) i jak dostał tą latarkę na prezent to mógł powiedzieć "o kurcze wygląda całkiem jak Fenix TK35", albo wpisał na allegro latarka i szukał podobnej aż znalazł Fenixa tak?
Zastanawiajace jest to skąd Sprzedający wogóle (bez wiedzy o latarkach) wiedział że jego prezent ma tak drogiego odpowiednika?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Nightmare pisze:Z rękojmi mógłbym skorzystać ta latarka pewnie nie dmuchnie więcej jak 700 lumenów :P tylko rzeczoznawca byłby potrzebny który by wystawił dokument
Standardowo nie będzie nawet 600lm. Driver w tej latarce zasila LED prądem 2A, co po uwzględnieniu strat temperaturowych i na optyce daje poniżej 550lm.

Zatem śmiało można z tego skorzystać w ramach rękojmi.
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

pier pisze:Ta a Sprzedający nie zna się kompletnie na latarkach (co zresztą sam napisał) i jak dostał tą latarkę na prezent to mógł powiedzieć "o kurcze wygląda całkiem jak Fenix TK35", albo wpisał na allegro latarka i szukał podobnej aż znalazł Fenixa tak?
Zastanawiajace jest to skąd Sprzedający wogóle (bez wiedzy o latarkach) wiedział że jego prezent ma tak drogiego odpowiednika?
Wystarczy wpisać słowo latarka w allegro :P i znajdziesz wszystko od Led Lenser x21R za 1700zł do breloczka do kluczy kluczy za 1zł. Sam często korzystam z allegro w celu rozpoznania jakiegoś sprzętu którego nie znam

[ Dodano: 17 Styczeń 2013, 11:24 ]
greg pisze:Standardowo nie będzie nawet 600lm. Driver w tej latarce zasila LED prądem 2A, co po uwzględnieniu strat temperaturowych i na optyce daje poniżej 550lm.

Zatem śmiało można z tego skorzystać w ramach rękojmi.
Dlatego mówię lepiej jak się chłopaki dogadają, tylko tu trzeba chęci obojga ze stron
Ostatnio zmieniony czwartek 17 sty 2013, 11:27 przez Nightmare, łącznie zmieniany 1 raz.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

I tak byłoby najlepiej. Zwrot towaru, zwrot środków pieniężnych i anulowanie negatywów. Chyba, że chcecie się "bujać" po sądach. Sprzedawca będzie tu na straconej pozycji, nota bene.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Nightmare

Ewentualnie niech kupujący wyślę ją do moda za który zapłaci sprzedający i też będzie git
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Mysle że optymalne rozwiązanie zaproponował Nightmare - sprzedawca zwraca różnicę w zakupie, czyli oryginalny Fenix vs no-name z allegro, czyli około 120 zł i po sprawie. Jak nie będzie chciał zwrócić to nie ma innego wyjścia - sąd itd.

Ja osobiście walczyłem o zwrot 1 zl od TP. Dawno temu TP odcięła mi internet i tel z powodu niedopłaty w wysokości dokładnie 10 gr - robiąc przelew na www źle wpisałem grosze w kwocie. Jakieś 2 lata później TP miała awarię linii i nie miałem internetu - wyliczyłem że czas bez internetu w przeliczeniu na pieniądze wynosił około 1 zł. Walczyłem o pieniądze ponad 2 miesiące i wygrałem...dostałem zwrot 1zł, kosztów poniesionych wysyłek, telefonów oraz przeprosiny - szmacianą torbę :roll:
ILPT
Awatar użytkownika
Nightmare

skaktus pisze:Ja osobiście walczyłem o zwrot 1 zl od TP. Dawno temu TP odcięła mi internet i tel z powodu niedopłaty w wysokości dokładnie 10 gr - robiąc przelew na www źle wpisałem grosze w kwocie. Jakieś 2 lata później TP miała awarię linii i nie miałem internetu - wyliczyłem że czas bez internetu w przeliczeniu na pieniądze wynosił około 1 zł. Walczyłem o pieniądze ponad 2 miesiące i wygrałem...dostałem zwrot 1zł, kosztów poniesionych wysyłek, telefonów oraz przeprosiny - szmacianą torbę :roll:
Hehe to ty wojownik jak tylko o trochę więcej walczyłem z allegro :P. Walczyłem o 980zł prawie 3 lata trwało odzyskałem jakieś 830zł. A na końcu allegro mi blokadę na konto dało :P hehehe
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Również przeżyłem blokade na koncie - dlaczego ? Bo tak...Serwis ma wielu ludzi głeboko i nie reaguje. wielokrotnie widać sytuacje, gdzie użytkownik X oszukuje ludzi (co by nie miało możliwości wystapienia w sklepie fizycznie istniejącym) a mimo to allegro go nie blokuje. Dlaczego ? Allegro ma z tego mase pieniędzy za prowizję więc po co blokowac kure znoszacą złote jajka.

PS-Czy mi się wydaje czy coraz więcej ludzi narzeka na allegro a oni coraz bardziej mają ludzi w 4 literach ? W jakim kierunku to idzie ?
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

skaktus pisze:W jakim kierunku to idzie ?
W takim, że w 2012r miałem tylko kilka aukcji sprzedaży oraz mniej kupionych niż w latach poprzednich (przerzuciłem się na ebay fora i sklepy internetowe). Konto na alle służy głownie jako pokazanie mojej uczciwości, gdy ktoś nie jest pewien mojej osoby.
Twigel

Post autor: Twigel »

Nightmare pisze:
skaktus pisze:Twoja niewiedza nie tłumaczy że sprzedałeś latarkę jako TK35 a to wskazuje model a i za tym firmę. Gdyby w aukcji pisało "wygląda jak TK35" to co innego.
Tu bym polemizował kupując nóż Benchmade na DX bez loga Benchmade USA też mam uważać że nabyłem oryginalny Benchmade ? :P
W tej całej aukcji trafiła się niewiedza sprzedającego co sprzedaje i kupującego którego poniosły emocje. Aczkolwiek jeśli sprzedający nie był pewny co do latarki mógł w tytule napisać latarka typu TK35. Na miejscu obu panów bym się dogadał jeden by opuścił drugi za tą kwotę by zrobił moda i byłoby dobrze

Z rękojmi mógłbym skorzystać ta latarka pewnie nie dmuchnie więcej jak 700 lumenów :P tylko rzeczoznawca byłby potrzebny który by wystawił dokument
niewiedza sprzedającego, odpowiednio zrobione zdjęcia, celowo w aukcji nie ma mowy o firmie fenix, tylko jest tk35.... czy to nie za dużo tych zbiegów okoliczności?

skoro Skwarek_Corp myślał, że to jest latarka FENIX TK35 to dlaczego nie umieścił w aukcji nazwy producenta czyli FENIX???

czy ktoś tu ma jakieś wątpliwości, że miało to tak wyglądać jak wygląda?
Skwarek_Corp

Post autor: Skwarek_Corp »

Temat troszeczkę odbiegł od głównego tematu. Jeśli ktoś chciałby jeszcze coś dodać podpierając się odpowiednim dowodem lub argumentem to proszę bardzo, natomiast jeśli do sprawy nie są wnoszone żadne nowe "fakty" to chciałbym sporządzić materiał dowodowy ze wszystkich wpisów.
Użytkownik Twigel chce sprawę załatwić na drodze sądowej, a ja jako strona w tej sprawie nie mam żadnych przeciwwskazań. Chciałbym zatem aby dowiódł swoich racji przedstawiając odpowiednie dowody.
Nie zostało popełnione żadne uchybienie ze strony sprzedającego wobec czego nie mam podstaw do obaw. Natomiast ze strony kupującego jest już szereg artykułów z Kodeksu Karnego i Kodeksu Cywilnego.

UWAGA Apel do użytkowników dyskusji

Chciałbym też aby jeszcze raz państwo prześledzili wszystkie swoje wypowiedzi czy nie zawierają naruszeń m.in. 212 § 1 Kodeksu karnego ponieważ po zgłoszeniu sprawy nie będzie można zmienić materiału dowodowego złożonego w tej sprawie. Nie chciałbym aby ponosili Państwo jakiekolwiek konsekwencje z tego tytułu w wytoczonej sprawie. Zmian można dokonać za pomocą opcji "edytuj".
Innego końca tej sprawie raczej nie wróżę. Sprawa (jak stwierdzili wcześniej użytkownicy forum) może być długa ale warto dochodzić swoich racji. Choćby o przysłowiową złotówkę.

Prośba do administratora o zarchiwizowanie tematu na wypadek konieczności potwierdzenia zgromadzonego materiału dowodowego przez służby do tego uprawnione.

Z Poważaniem
Skwarek_Corp
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Kolego Skwarek_Corp, ja nadal twierdzę, że towar jest niezgodny z umową (rzeczywisty strumień świetlny tej latarki wynosi poniżej 600lm, na aukcji podałeś 860lm) i sprawę masz przegraną z góry :)
Awatar użytkownika
Nightmare

Skwarek_Corp na twoim miejscu bym się dogadał bo Twigel zrobi jedną rzecz i legniesz wystarczy że się uda do rzeczoznawcy sądowego o niezgodności lumenów względem opisu i leżysz ponosząc także koszty rzeczoznawcy, do tego dojdą koszty sądowe, koszty dojazdu poszkodowanego dla 100zł rabatu dostaniesz ok 1tys zł do zapłaty. A wystarczyło w aukcji napisać liczba lumenów według producenta :P
Ostatnio zmieniony czwartek 17 sty 2013, 14:27 przez Nightmare, łącznie zmieniany 1 raz.
Skwarek_Corp

Post autor: Skwarek_Corp »

greg pisze:Kolego Skwarek_Corp, ja nadal twierdzę, że towar jest niezgodny z umową (rzeczywisty strumień świetlny tej latarki jest poniżej 600lm) i sprawę masz przegraną z góry :)
Panie greg - nie twierdze,że nie ma Pan racji. To czy przedmiot jest zgodny czy nie zgodny z umową zadecyduje sąd. Jeśli latarka nie posiada swoich właściwości technicznych to wina leży po stronie producenta sprzętu (tak mi się przynajmniej wydaje) a nie sprzedawcy ponieważ nie jest jej producentem a jedynie powiela informacje dostępne w materiałach informacyjnych. Tak mi sie przynajmniej wydaje ale może są jakieś nowelizacje prawne.

[ Dodano: 17 Styczeń 2013, 14:28 ]
Nightmare pisze:Skwarek_Corp na twoim miejscu bym się dogadał bo Twigel zrobi jedną rzecz i legniesz wystarczy że się uda do rzeczoznawcy sądowego o niezgodności lumenów względem opisu i leżysz ponosząc także koszty rzeczoznawcy. A wystarczyło w aukcji napisać liczba lumenów według producenta :P
Panie Nightmare - w moim odczuciu jest tutaj Pan najbardziej bezstronną i najlepiej poinformowaną osobą. Być może ma Pan racje.
Awatar użytkownika
Nightmare

Skwarek_Corp pisze:Panie Nightmare - w moim odczuciu jest tutaj Pan najbardziej bezstronną i najlepiej poinformowaną osobą. Być może ma Pan racje.
Dokładnie, po co sobie nawzajem życie utrudniać wina leży po obu stronach
ODPOWIEDZ