pogaduchy o "lampach" Nixie
Tak, design nie powala ale wiecie jak trudno zrobić ładną obudowę ja jestem właśnie na etapie wykonywania obudowy z aluminium i powiem wam że to nie jest łatwe, zresztą jak już zrobię zegar i wsadzę go w obudowę to pochwalę się, choć jak na razie to mam już dosyć Obudowę robię na ten poniższy wzór, czy uda się zobaczymy.....
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Witam
A mnie tam metal i LEDy nie pasują do lamp. Lampy lubią ciepło, a drewno jest ciepłe... szlachetne gatunki lub pokryte fornirem "tygrysie oko" to jest coś...
Aluminium jest za "zimne" takie... ascetyczne...
No chyba, że stal pokryta farbą młoteczkową...
Pozdrawiam
A mnie tam metal i LEDy nie pasują do lamp. Lampy lubią ciepło, a drewno jest ciepłe... szlachetne gatunki lub pokryte fornirem "tygrysie oko" to jest coś...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Amen.Pyra pisze:Witam
Pozdrawiam
A Widzieliście "kasę fiskalną" na głównej stronie elektrody?
To dopiero bezguście.
Cóż, każdy ma inny gust, mi spodobał się ten w alu i takie robię ponieważ dodatkowo w salonie jak i w sypialni mam wykończenia w alu więc wszystko będzie współgrało bo to tam będą owe zegary, nie wykluczam że zrobię w drewnie ale to w przyszłości.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
Nie ma problemu, za to problemem może być dostępność wyświetlaczy...Tomek210 pisze: To nie krępuj się i zamów kilka płytek, jeśli będziesz robił projekt i zamawiał Chętni się znajdą, a ja pierwszy w kolejce...
Wczoraj na allegro kupiłem jeszcze coś takiego
MARZY mi się zegarek na rękę na czymś takim
http://www.oldpulsars.com/megabit pisze: MARZY mi się zegarek na rękę na czymś takim
Na Alledrogo używany za około 1200 zł
W necie sporo na temat naręcznego zegarka opartego na lampach Nixie
https://www.google.pl/search?q=nixie&hl ... 66&bih=614
https://www.google.pl/search?q=nixie&hl ... 66&bih=614
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
Witam
W związku z tym, że moje zapędy lampowe sięgają czasów przedlatarkowych, postanowiłem trochę wrócić do korzeni... no i kupiłem cztery małe wyświetlacze
Rosyjskie IN 8-2 czyli lampki które prawidłowo wyświetlają "5". Wzrost to co prawda tylko 18mm, ale aktualny LED ma tyle samo i jest doskonale widoczny.
Teraz muszę wyniuchać scalaki sterujące i zabieram się za liczydło.
W związku z tym, że moje zapędy lampowe sięgają czasów przedlatarkowych, postanowiłem trochę wrócić do korzeni... no i kupiłem cztery małe wyświetlacze
Rosyjskie IN 8-2 czyli lampki które prawidłowo wyświetlają "5". Wzrost to co prawda tylko 18mm, ale aktualny LED ma tyle samo i jest doskonale widoczny.
Teraz muszę wyniuchać scalaki sterujące i zabieram się za liczydło.
Witam
Pozdrawiam
Bo stwierdziłem, że sekundy mi niepotrzebne...MariuszB. pisze:Pyra, a dlaczego tylko cztery a nie sześć
Tak... ale nie "Sdiełano w SSSR"MariuszB. pisze:A tak na marginesie.......... wiele lamp wyświetla prawidłowo "5"
Pozdrawiam
Też to stwierdziłem lecz po..... czasie i uświadomieniu mi przez tę moją lepszą połowę teraz za późno bo zegary już prawie zrobionePyra pisze:WitamBo stwierdziłem, że sekundy mi niepotrzebne...MariuszB. pisze:Pyra, a dlaczego tylko cztery a nie sześć
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz