3xXM-L sterowane switchem

co i jak zrobiłem...
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

ologda pisze:To poproszę o wymianę diody na najsilniejszą jaka jest w tej chwili na rynku.
Kolego ochłoń, to nie ma sensu. :wink: 14% przy takiej jasności jest zauważalne tylko dla kieszeni. Wizualnie nie dostrzeżesz żadnej różnicy, bo nawet nie będziesz mieć okazji do bezpośredniego porównania.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Tomeqp pisze:
ologda pisze:To poproszę o wymianę diody na najsilniejszą jaka jest w tej chwili na rynku.
Kolego ochłoń, to nie ma sensu. :wink: 14% przy takiej jasności jest zauważalne tylko dla kieszeni. Wizualnie nie dostrzeżesz żadnej różnicy, bo nawet nie będziesz mieć okazji do bezpośredniego porównania.
Oj ma sens :wink:
14 % to dużo , ale poczekam zgodnie z sugestią Midi-ego , na wyjście silniejszych .
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Oj ma sens :wink:
14 % to dużo , ale poczekam zgodnie z sugestią Midi-ego , na wyjście silniejszych .
Oko ludzkie zauważy ~5% zmiany ...
Obrazek
Dorysuj sobie do wykresu 14%.
PS obrazek zaczerpnięty z netu. Opisane wykresem zjawisko nazywa się kwadratowe prawo ściemniania.

Zjawisko to można zauważyć bardzo dobrze w czołówce Myo RXP pomiędzy trybem MAX i BOOST. Coś mignie przy dopalaniu ale poza tym nic więcej zauważyć się nie da. (MAX to chyba 120lm a BOOST 140lm, pomiar prądu także pokazuje wzrost o ok 20% - sprawdzone osobiście)
Awatar użytkownika
ologda

Test temperatury.
Start 21.0 C
Tryb max
2 min 28,4 C
4 min 35,2 C
6 min 41,9 C
8 min 47,0 C
10 min 50,2 C i to jest max co zarejestrował termometr :roll:

Zdziwiłem się bardzo dawałem innym do potrzymania głowice i każdy powiedział ,że na pewno jest więcej niż te 50 C.
Jednak miernik nie kłamie 50,2 stopnia C to max .

Stała "na dupce"
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Takie mamy odczucie tem ;) 50 st do dla ciała już stanowczo za dużo, w temp 38 st zaczyna się ścinać białko, więc przy 50 st organizm zaczyna panikować ;)

Przy 85 st prawdopodobnie dotknięcie skończyło by się natychmiastowym poparzeniem.
ILPT
Awatar użytkownika
ologda

Co miernik , to nie subiektywne odczucie.
Latarka jest tak wymyślona ,że nie daje możliwości włączenia się zabezpieczeniu termicznemu. :o
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

ologda pisze:Latarka jest tak wymyślona ,że nie daje możliwości włączenia się zabezpieczeniu termicznemu. :o
Przecież właśnie zadziałało Ci to zabezpieczenie :)
Awatar użytkownika
ologda

greg pisze:
ologda pisze:Latarka jest tak wymyślona ,że nie daje możliwości włączenia się zabezpieczeniu termicznemu. :o
Przecież właśnie zadziałało Ci to zabezpieczenie :)
Zabezpieczenie jest od 65 stopni :-)
A głowica latarki miała tylko 50 .

Chyba ,że chodzi o temp wewnęczne.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

No i wszystko się wyjaśniło, 65*-70* to jest temp. kontrolowana na PCB diod w małych latarkach, to 60* jest na obudowie z racji małej powierzchni co powoduje że następuje tu nasycenie termiczne . Twoja latarka ma spora powierzchnię oddawania ciepła co powoduje że przy tej mocy latarka jeszcze nadąża z odprowadzeniem ciepła i gdy zadziała zabezpieczenie termiczne nie dochodzi do nasycenia cieplnego obudowy. Ot cała historia i jak wspomniałem, 50* to dla człowieka już wysoka temperatura i jak ktoś nie ma z tym do czynienia to zmysły troszkę potrafią przekłamać. Gdy by w Twojej latarce nie było zabezpieczenia po kilku minutach więcej latarka przekroczyła by 100*C i wtedy było by niemiło.
W sytuacji gdy postawisz latarkę na głowicy , latarka osiągnie znacznie wyższą temperaturę gdyż tu dochodzi kumulacja energii w postaci światła, nie zdąży zadziałać jeszcze zabezpieczenie termiczne które mierzy temp. PCB diod, ścianki głowicy są cienkie a moduł z diodami to solidny kawal aluminium i zanim moduł się nagrzeje to głowica nagrzeje się znacznie szybciej i do wyższej temp. niż moduł. To właśnie się stało, jak widać tu jest potrzebna rozwaga, takie latarki to już nie zabawki.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
DNF

Post autor: DNF »

Mnie tam 50*C pali jak diabli i ciężko mi cokolwiek złapać co ma taką temp :wink:
lucky

Post autor: lucky »

Można wiedzieć ile kosztuje taka "latareczka" i jaki ma zasięg?
Mógłby ktoś zrobić zdjęcia z "pracy w terenie"?
Awatar użytkownika
ologda

Jestem jej szczęśliwym posiadaczem , 5-8 luty jestem w Wa-wie więc jak chcesz zabiorę zobaczysz "na żywo"

O pieniądzach nie rozmawiam :-) zapytaj bezpośrednio Midi-ego na PW

A zasięg 250 -300 metrów
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
lucky

Post autor: lucky »

ologda pisze: 5-8 luty jestem w Wa-wie więc jak chcesz zabiorę zobaczysz "na żywo"
Dziękuję za propozycję a w jakiej dzielnicy Warszawy będziesz przebywał?
Awatar użytkownika
ologda

W dzień na targach EXPO (niedaleko Dworca Zachodniego) wieczorem w Ożarowie Mazowieckim , ale spokojnie po 19 będę się kręcił po Wawie .
I jeszcze ciekawostka rozkład ciepła widziany kamerą termowizyjną.

Temperatura nie jest adekwatna do faktycznej , najcieplejszym miejscem w latarce poza szybką jest - styk dołu koszyka , dopiero później głowica.
Załączniki
IR_3150.jpg
IR_3150.jpg (62.36 KiB) Przejrzano 306 razy
IR_3151.jpg
IR_3151.jpg (61.65 KiB) Przejrzano 298 razy
IR_3158.jpg
IR_3158.jpg (73.59 KiB) Przejrzano 296 razy
Ostatnio zmieniony wtorek 15 sty 2013, 18:05 przez ologda, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Latarka jest z gołego aluminium, czy w powłoce?

Jeśli gołe alu to masz źle ustawiony współczynnik emisyjności w kamerze.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ODPOWIEDZ