Kolego ochłoń, to nie ma sensu. 14% przy takiej jasności jest zauważalne tylko dla kieszeni. Wizualnie nie dostrzeżesz żadnej różnicy, bo nawet nie będziesz mieć okazji do bezpośredniego porównania.ologda pisze:To poproszę o wymianę diody na najsilniejszą jaka jest w tej chwili na rynku.
3xXM-L sterowane switchem
Oj ma sensTomeqp pisze:Kolego ochłoń, to nie ma sensu. 14% przy takiej jasności jest zauważalne tylko dla kieszeni. Wizualnie nie dostrzeżesz żadnej różnicy, bo nawet nie będziesz mieć okazji do bezpośredniego porównania.ologda pisze:To poproszę o wymianę diody na najsilniejszą jaka jest w tej chwili na rynku.
14 % to dużo , ale poczekam zgodnie z sugestią Midi-ego , na wyjście silniejszych .
Oko ludzkie zauważy ~5% zmiany ...Oj ma sens
14 % to dużo , ale poczekam zgodnie z sugestią Midi-ego , na wyjście silniejszych .
Dorysuj sobie do wykresu 14%.
PS obrazek zaczerpnięty z netu. Opisane wykresem zjawisko nazywa się kwadratowe prawo ściemniania.
Zjawisko to można zauważyć bardzo dobrze w czołówce Myo RXP pomiędzy trybem MAX i BOOST. Coś mignie przy dopalaniu ale poza tym nic więcej zauważyć się nie da. (MAX to chyba 120lm a BOOST 140lm, pomiar prądu także pokazuje wzrost o ok 20% - sprawdzone osobiście)
Test temperatury.
Start 21.0 C
Tryb max
2 min 28,4 C
4 min 35,2 C
6 min 41,9 C
8 min 47,0 C
10 min 50,2 C i to jest max co zarejestrował termometr
Zdziwiłem się bardzo dawałem innym do potrzymania głowice i każdy powiedział ,że na pewno jest więcej niż te 50 C.
Jednak miernik nie kłamie 50,2 stopnia C to max .
Stała "na dupce"
Start 21.0 C
Tryb max
2 min 28,4 C
4 min 35,2 C
6 min 41,9 C
8 min 47,0 C
10 min 50,2 C i to jest max co zarejestrował termometr
Zdziwiłem się bardzo dawałem innym do potrzymania głowice i każdy powiedział ,że na pewno jest więcej niż te 50 C.
Jednak miernik nie kłamie 50,2 stopnia C to max .
Stała "na dupce"
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości
Idę w stronę światła
4metry wysokości
Idę w stronę światła
No i wszystko się wyjaśniło, 65*-70* to jest temp. kontrolowana na PCB diod w małych latarkach, to 60* jest na obudowie z racji małej powierzchni co powoduje że następuje tu nasycenie termiczne . Twoja latarka ma spora powierzchnię oddawania ciepła co powoduje że przy tej mocy latarka jeszcze nadąża z odprowadzeniem ciepła i gdy zadziała zabezpieczenie termiczne nie dochodzi do nasycenia cieplnego obudowy. Ot cała historia i jak wspomniałem, 50* to dla człowieka już wysoka temperatura i jak ktoś nie ma z tym do czynienia to zmysły troszkę potrafią przekłamać. Gdy by w Twojej latarce nie było zabezpieczenia po kilku minutach więcej latarka przekroczyła by 100*C i wtedy było by niemiło.
W sytuacji gdy postawisz latarkę na głowicy , latarka osiągnie znacznie wyższą temperaturę gdyż tu dochodzi kumulacja energii w postaci światła, nie zdąży zadziałać jeszcze zabezpieczenie termiczne które mierzy temp. PCB diod, ścianki głowicy są cienkie a moduł z diodami to solidny kawal aluminium i zanim moduł się nagrzeje to głowica nagrzeje się znacznie szybciej i do wyższej temp. niż moduł. To właśnie się stało, jak widać tu jest potrzebna rozwaga, takie latarki to już nie zabawki.
Pozdrawiam serdecznie.
W sytuacji gdy postawisz latarkę na głowicy , latarka osiągnie znacznie wyższą temperaturę gdyż tu dochodzi kumulacja energii w postaci światła, nie zdąży zadziałać jeszcze zabezpieczenie termiczne które mierzy temp. PCB diod, ścianki głowicy są cienkie a moduł z diodami to solidny kawal aluminium i zanim moduł się nagrzeje to głowica nagrzeje się znacznie szybciej i do wyższej temp. niż moduł. To właśnie się stało, jak widać tu jest potrzebna rozwaga, takie latarki to już nie zabawki.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
W dzień na targach EXPO (niedaleko Dworca Zachodniego) wieczorem w Ożarowie Mazowieckim , ale spokojnie po 19 będę się kręcił po Wawie .
I jeszcze ciekawostka rozkład ciepła widziany kamerą termowizyjną.
Temperatura nie jest adekwatna do faktycznej , najcieplejszym miejscem w latarce poza szybką jest - styk dołu koszyka , dopiero później głowica.
I jeszcze ciekawostka rozkład ciepła widziany kamerą termowizyjną.
Temperatura nie jest adekwatna do faktycznej , najcieplejszym miejscem w latarce poza szybką jest - styk dołu koszyka , dopiero później głowica.
- Załączniki
-
- IR_3150.jpg (62.36 KiB) Przejrzano 306 razy
-
- IR_3151.jpg (61.65 KiB) Przejrzano 298 razy
-
- IR_3158.jpg (73.59 KiB) Przejrzano 296 razy
Ostatnio zmieniony wtorek 15 sty 2013, 18:05 przez ologda, łącznie zmieniany 3 razy.
Latarka jest z gołego aluminium, czy w powłoce?
Jeśli gołe alu to masz źle ustawiony współczynnik emisyjności w kamerze.
Jeśli gołe alu to masz źle ustawiony współczynnik emisyjności w kamerze.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)