Mam podobne doświadczenia z tymi dwoma lampkami i też chcę coś w nich poprawić. Wydaje mi się że najprościej jest zmienić sterownik. Ponieważ jeszcze niezbyt pewnie się czuję, aby się upewnić mam dwa pytania odnośnie sterownika: http://www.dealextreme.com/p/17mm-1400m ... -5v-127688
Czy może być zasilany 3xAAA i LI-Ionem, oraz jeśli prąd będzie za duży to wystarczy odjąć AMCeka.
Ostatnio zmieniony sobota 28 lip 2012, 14:25 przez Maruda, łącznie zmieniany 1 raz.
Wy z prądami w tej latarce nie przesadzajcie. Myślę że max dla niej w diodę to coś koło 2W max.
Zamiast akumulatora typu 18650 itp można użyć akumulatora z komórki - płaski, zmieści się w oryginalnym pudełku itd. Ja dorwałem już taki o pojemności około 1600 mA i mieści się idealnie
Świetny pomysł, od którejś Nokii był Li-Ion 3,6V 1100mAh, który rzeczywiście się mieści zamiast 3xAAA. Jak ten Twój akumulator ładujesz? Jest zabezpieczony czy nie?
Akumulator to samo ogniwo, nie ma zabezpieczenia. Zabezpieczenie siedzi w sterowniku - mam z jakiegoś Rominsena, do tego dwa tryby - wysoki i około 760 mA w diodę oraz niski i około 150 mA.
Akumulator ładuję za pomocą ładowarki z balanserem.
Najchętniej założyłbym 3xAA Eneloop, wtedy byłoby 6Wh ale trudno kupić dobry,. szczelny koszyk na R6. Aku AAA dające 1,2V to średni pomysł, z wyższego napięcia mniejsze straty na przewodach, bo mniejszy prąd będzie. Na razie nic nie zmieniam, założyłem aku AAA i świecę na oryginalnej konstrukcji.
Mam tą czołówkę od wczoraj. Przeszła już test praktyczny podczas grilowania i sprawdziła się bardzo dobrze. Jak za takie pieniądze to naprawdę rewelacja.
Chodzi mi po głowie już przeróbka. Założył bym do niej oslona square do tego driver 15880 z DX a jako zasilanie trzy aku 10440 połączone równolegle w oryginalnym koszyku. Nie wiem tylko co z włącznikiem.
Pokażcie mi małą i tanią baterię do komórki, która wejdzie w ten koszyk Bo nokiowskie Bl-ki bez rzeźbienia nie wejdą, sprawdzałem Ale one mają max 900mAh.
Oczywiście wyłączając zamienniki z Alledrogo, bo tam pojemność dzieli się co najmniej przez 3...
A czy ma ktoś może namierzony uszczelniany koszyk na 3 lub 4x AA, by zapodać tam trzy sztuki porządnych akumulatorków NiMH? Przetrzepałem nie tylko Allegro, ale także zasobniki stosowane w radiostacjach (oferowane w różnych zaprzyjaźnionych serwisach) i nic nie podchodzi. Jedyne co by pasowało to battery pack do starszych do lamp błyskowych, ale tamten jest drogi jak diabli, bo zawiera także przetwornicę.
edit- poprosiłbym moderatora o wydzielenie postów związanych z propozycjami modów tej latarki do osobnego wątku. Jeśli jest na tym Forum taki zwyczaj ofkorz.