Witam,
siedzę trochę w autach i niestety w Polsce prawie nie ma aut nie kręconych. W przyrodzie nie ma cudów i tak minimum 15kkm/rok trzeba liczyć. Raczej więcej.
Moim zdaniem:
1. Za 6k nie znajdziesz dobrego diesla.
2. Almera i ogólnie nissany są świetne, tzn. nie w sensie emocji, tylko technicznie. Egzemplarz sprawny i dbany jest nie do zdarcia, sam mam w rodzinie Almerę 1.4, wersja N16 i na co dzień to genialne auto, BARDZO niezawodne i proste w naprawach. Spalanie również w normie, średnio ok 6 do 8 litrów. Jak byś kupił taką, to mam do niej dokładną serwisówkę.
3. Miałem Fabię z silnikiem TDI (kod ATD), uważam pompowtryski (TDI i SDI) za genialną konstrukcję, ale tylko w dobrych rękach. To nie silnik do oszczędzania na oleju i rozrządzie, ani ogólnie na obsłudze, jak się dba to nie do zdarcia. Auto tanie w częściach i eksploatacji. Faktem jest, że pompowtrysk nie lubi krótkich przebiegów, długo się go też rozgrzewa, co jest poniekąd pokłosiem wysokiej sprawności. Ogólnie fabia byłaby dla Ciebie również dobrym wyborem - oczywiście raczej w benzynie.
4. Jasne, że gaz jest dobrym wyborem - o ile jest dobrze zestrojony. Ja gazowałem sobie kiedyś forda z małym silnikiem i byłem zadowolony. Co prawda musiałem po gaziarzach poprawić całą instalację elektryczną i układ zestroić , ale efekt był dobry: spalania rzędu nawet poniżej 7 litrów LPG na trasie - wielokrotnie zmierzone. No był to mały silnik oczywiście.
5. Mimo wszystko staraj się znaleźć egzemplarz z klimą. Po pierwsze dla własnego komfortu, po drugie auto bez jest prawie niesprzedawalne.
Powodzenia!
Zakup samochodu, potrzebne porady
Witam.
Dziękuję Panowie za wszystkie rady. Są dla mnie bardzo cenne. Teraz już prawie jestem pewien, że będę poszukiwał właśnie Almery
Mamie bardzo się podoba, a mnie się podobają opisy ludzi w necie o jej awaryjności.
Ceny części również nie są jakieś kosmiczne, do tego miłe spalanie.
Ta oferta spod Krakowa i tak się okazała być już nieaktualna.
Bardzo dziękuję Panowie
Pozdrawiam
EDYCJA
No i samochód zakupiony. Niestety wysiłki poszły na marne, rodzice nie posłuchali tych wszystkich rad.
Bardziej ojciec, no i się uparł i kupił. Renault Megane (scenic) 1.9 dTi.
Ktoś posiada to autko?
Pozdrawiam
Dziękuję Panowie za wszystkie rady. Są dla mnie bardzo cenne. Teraz już prawie jestem pewien, że będę poszukiwał właśnie Almery
Mamie bardzo się podoba, a mnie się podobają opisy ludzi w necie o jej awaryjności.
Ceny części również nie są jakieś kosmiczne, do tego miłe spalanie.
Ta oferta spod Krakowa i tak się okazała być już nieaktualna.
Bardzo dziękuję Panowie
Pozdrawiam
EDYCJA
No i samochód zakupiony. Niestety wysiłki poszły na marne, rodzice nie posłuchali tych wszystkich rad.
Bardziej ojciec, no i się uparł i kupił. Renault Megane (scenic) 1.9 dTi.
Ktoś posiada to autko?
Pozdrawiam