Ultrafire A10B z diodą XP-G
Witam
Podczepiam się pod temat żeby nie mnożyć tych samych wątków.
Oto moja modyfikacja Ultrafire A10B
Oryginalna dioda XR-E R2 miała lekko fioletowy kolor i Vf=3.35V przy 1A
Driver w trybie high i przy aku 4.15V dawał 1.6A
Nabyłem XP-G R5 od Edim o Vf=3.15V przy 1A oraz driver sku. 7612 i dołożyłem czwarty AMC 7135. Prąd max w high 1.38A.
Podkładka pomiędzy odbłyśnikiem a diodą wykonana z kartonu i dobrana doświadczalnie w celu uzyskania najlepszego skupienia. Diodę ciężko skupić i wycentrować z reflektorem od xr-e ponieważ przy skręcaniu wszystko przesuwa się wewnątrz obudowy z powodu dużego luzu pomiędzy częściami.
Zdjęcia z postępu prac.
sku. 7612 po modyfikacji
oryginalny driver
oryginalna dioda
XP-G na miejscu
Beamshoty XR-E
Odległość do ściany 3.5m. Pokój zaciemniony całkowicie. Ustawienia aparatu ISO 100, f2.6, 1/4s, balans bieli auto. Sorry za niepościelone łóżko
High
Mid
Low
Beamshoty XP-G
Warunki identyczne jak przy xr-e
High
Mid
Low
Widać na pierwszy rzut oka, że xp-g świeci dwukrotnie szerzej o od xr-e i jaśniej. Strumień świetlny nie jest jednak tak jednorodny jak w oryginale (problemy z ustawieniem diody w reflektorze).
Fotki terenowe wkrótce.
Podczepiam się pod temat żeby nie mnożyć tych samych wątków.
Oto moja modyfikacja Ultrafire A10B
Oryginalna dioda XR-E R2 miała lekko fioletowy kolor i Vf=3.35V przy 1A
Driver w trybie high i przy aku 4.15V dawał 1.6A
Nabyłem XP-G R5 od Edim o Vf=3.15V przy 1A oraz driver sku. 7612 i dołożyłem czwarty AMC 7135. Prąd max w high 1.38A.
Podkładka pomiędzy odbłyśnikiem a diodą wykonana z kartonu i dobrana doświadczalnie w celu uzyskania najlepszego skupienia. Diodę ciężko skupić i wycentrować z reflektorem od xr-e ponieważ przy skręcaniu wszystko przesuwa się wewnątrz obudowy z powodu dużego luzu pomiędzy częściami.
Zdjęcia z postępu prac.
sku. 7612 po modyfikacji
oryginalny driver
oryginalna dioda
XP-G na miejscu
Beamshoty XR-E
Odległość do ściany 3.5m. Pokój zaciemniony całkowicie. Ustawienia aparatu ISO 100, f2.6, 1/4s, balans bieli auto. Sorry za niepościelone łóżko
High
Mid
Low
Beamshoty XP-G
Warunki identyczne jak przy xr-e
High
Mid
Low
Widać na pierwszy rzut oka, że xp-g świeci dwukrotnie szerzej o od xr-e i jaśniej. Strumień świetlny nie jest jednak tak jednorodny jak w oryginale (problemy z ustawieniem diody w reflektorze).
Fotki terenowe wkrótce.
Pozdrawiam
1,6A to dużo w diodę jak na tak małą konstrukcję nie przegrzeje się
To w takim razie ile dawało ogniwo do drivera ?
To w takim razie ile dawało ogniwo do drivera ?
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
Oryginalny driver to PWM bez kontroli prądu, sprawność takiego układu jest bardzo wysoka ale kosztem silnych impulsów prądu przekraczających dozwolone parametry diody. Driver z akumulatora pobierał 1.6A a w diodę szło prawie tyle samo. Więcej o PWM tu
Obecnie driver jest typu liniowego na AMC7135. Prąd płynący przez diodę wynosi max 1.38A czyli nie przekracza dopuszczalnych parametrów xp-g. Taki driver ma mniejszą sprawność ale jest korzystniejszy dla led. Spadek napięcia na amc to 0.15V, Vf diody przy 1.38A 3.2V więc stały prąd można uzyskać do 3.35V na akumulatorku.
Obecnie driver jest typu liniowego na AMC7135. Prąd płynący przez diodę wynosi max 1.38A czyli nie przekracza dopuszczalnych parametrów xp-g. Taki driver ma mniejszą sprawność ale jest korzystniejszy dla led. Spadek napięcia na amc to 0.15V, Vf diody przy 1.38A 3.2V więc stały prąd można uzyskać do 3.35V na akumulatorku.
Pozdrawiam
No cóż. W sumie lepiej kupić chyba lampkę na SSC P7 lub MC-E.
Ale do rzeczy:
latarka
driver
led
klej
W sumie około 110PLN ale zostaje driver, dioda oraz klej. Można sprzedać lub zbudować przy pomocy np: link następną latarkę i sprzedać.
Myślę, że teraz kupiłbym to: link
PS Ale lubię trochę pogrzebać jak to mówi moja miła przy "kondensatorkach"
[ Dodano: 4 Październik 2010, 23:48 ]
Witam
Zamieszczam beamshoty terenowe UF A10B XR-E R2 w wersji oryginalnej i po modyfikacji na XP-G R5.
Na zdjęciach starałem się oddać (w moim odczuciu) prawdziwą ilość światła generowaną przez latarkę a nie przepalać zdjęcia.
Parametry aparatu: ISO 200, czas 1/4s, przysłona 2.6, balans bieli "słoneczny dzień".
Punkt skupienia latarki ustawiony na około 7 metrów.
XR-E
low
medium
high
XP-G
low
medium
high
Ale do rzeczy:
latarka
driver
led
klej
W sumie około 110PLN ale zostaje driver, dioda oraz klej. Można sprzedać lub zbudować przy pomocy np: link następną latarkę i sprzedać.
Myślę, że teraz kupiłbym to: link
PS Ale lubię trochę pogrzebać jak to mówi moja miła przy "kondensatorkach"
[ Dodano: 4 Październik 2010, 23:48 ]
Witam
Zamieszczam beamshoty terenowe UF A10B XR-E R2 w wersji oryginalnej i po modyfikacji na XP-G R5.
Na zdjęciach starałem się oddać (w moim odczuciu) prawdziwą ilość światła generowaną przez latarkę a nie przepalać zdjęcia.
Parametry aparatu: ISO 200, czas 1/4s, przysłona 2.6, balans bieli "słoneczny dzień".
Punkt skupienia latarki ustawiony na około 7 metrów.
XR-E
low
medium
high
XP-G
low
medium
high
Pozdrawiam
Mam pytanie i podczepię się pod ten temat.
Właśnie wlutowałem do mojej ultrafire A10B diodę XP-G i niby wszystko w porządku jest ładnie świeci, wszystko jest OK ale jak się ją połozy i skieruje na ścianę to widać minimalne mruganie diody, co może być przyczyną?
Zmierzyłem ile daje sterownik w diodę i mi wyszło 1120mA o ile moje pomiary były dobre.
Chyba, że mam się z tym pogodzić i ma tak zostać osobiście mi to nie przeszkadza ale może to jakiś detal jak np. kiepsko ją przylutowałem czy coś takiego.
Niestety moja wiedza elektroniczna jest podstawowa i nie mam pojęcia nawet co może być przyczyną takiego delikatnego mrugania.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi
Właśnie wlutowałem do mojej ultrafire A10B diodę XP-G i niby wszystko w porządku jest ładnie świeci, wszystko jest OK ale jak się ją połozy i skieruje na ścianę to widać minimalne mruganie diody, co może być przyczyną?
Zmierzyłem ile daje sterownik w diodę i mi wyszło 1120mA o ile moje pomiary były dobre.
Chyba, że mam się z tym pogodzić i ma tak zostać osobiście mi to nie przeszkadza ale może to jakiś detal jak np. kiepsko ją przylutowałem czy coś takiego.
Niestety moja wiedza elektroniczna jest podstawowa i nie mam pojęcia nawet co może być przyczyną takiego delikatnego mrugania.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi
zobacz ten wątek
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=54740#54740
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=54740#54740