Kobiecy opis latarki-spokojnie jest to ostatni już mój post

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Witam
yano pisze:Decydując się na zasilanie ogniwami 18650 musisz wziąć pod uwagę, że będziesz musiała wydać dodatkowo sporą kwotę (kupując w Polsce powiedzmy 2 ogniwa i ładowarkę do nich musisz się liczyć z wydatkiem ponad 100 zł). Na początek przygody z latarkami proponowałbym Ci coś zasilanego na baterie lub akumulatorki AA (być może posiadasz takie w domu np. do aparatu fotograficznego, zabawek dla dzieci).
A ja jestem innego zdania. Opłacalność zasilania 18650 jest duża biorąc pod uwagę fakt że żeby poprawnie użytkować akumulatorki AA potrzebna jest dobra procesorowa ładowarka (np. BC-700 to koszt ~ 110zł) a do Li-Ion wystarczy DSD ( w Chinach za 6,71$ ≈19,35zł lub w Polsce np tu (z 12miesięczną gwarancją) za 39,90 zł ).
Nie można też zapomnieć że jeden akumulatorek 18650 ma mniej więcej tyle energii co 3 akumulatorki AA, więc trzeba ich trzy razy mniej dla takiej samej długości i jasności świecenia :-)
toms_ pisze:a do ładowarki potrzeba jeszcze przejściówkę na europejskie gniazdko. A z tego co kojarzę na europejskim zasilaniu (240V) te ładowarki mają krótki żywot. Sam takiej używam, tyle że mam ją wpiętą w transformator 240>115V, ładuje dobrze, tyle że trzeba wieki czekać na jedno ogniwo 18650.
Pare godzin to jeszcze nie tak długo :wink:

EDIT
Jordan58 pisze:Jakie jest Wasze zdanie o latarce NiteCore Defender Infinty.
Ciekawa latareczka na 1AA, 2 tryby w tym jeden programowalny, tylko trochę przekracza założony budżet http://www.jet-pol.pl/index.php?p108,la ... di-cree-r2
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

NiteCore Defender Infinty - to już bym wolał NiteCore D10 ;)
Pikom pisze:Kochani, byłbym bardzo ostrożny z tak namolnym doradzaniem osobie, która nie miała do porównania latarki z diodą ciepłą i zimniejszą, zakupu latarki z diodą Q3 5A. Po pierwsze nie każdy tak naprawdę polubi ciepłe światełko - ja sam jestem mocno rozczarowany barwą diody Neutral White (dla mnie to niestety bursztynowa ciemnica...) jaką zakupiłem wraz z latarką Eagletac P10A2, nie mówiąc o zdecydowanie (moim zdaniem) gorszym oświetleniu terenu. Nie dość, że uzyskujemy mniej lumenów (nominalnie z tego samego zasilania) to jeszcze barwa światła powoduje, że mniejszy kontrast nie pozwala dostrzec tak łatwo wielu szczególików terenu... Tak więc, przyjmując, że to bardzo indywidualna sprawa, to upodobanie do odpowiednich barw światła, radzę mimo wszystko obejrzenie w realu światełka z diodą ciepła zanim dokona się zakupu który potem rozczaruje...
Tutaj nasuwa mi sie takie porównanie. Zimne diody to jak skrzynia manualna w aucie cieplejsze jak automat. Kto jeździ szybko (świeci daleko) po przesiadce pierwszy raz na automat jest zniesmaczony. Ewidentnie brakuje mu czegoś. Jednak taki automat po ma niezaprzeczalne plusy ;) Jeśli nie kręci cie super sportowa jazda a komfort i wygoda... Do tego trzeba sie przyzwyczaić. Niektórym sie udaje inni nienawidzą. Na co dzień neutralne i ciepłe ledy owszem preferuje od jakiegoś czasu ale w terenie gdzie trzeba świecić daleko mam zawsze jedną latarke z zimną diodą. Inny kontrast i oddanie na dalszym planie konturów.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Jordan58

Czas wyboru latarki zbliża się !!!!

Post autor: Jordan58 »

Witam
Jakiego producenta polecacie co do baterii CR123A i do akumulatorków 16340, 18650 i 17670. Ponadto jaką dobrą lub raczej bardzo dobrą ładowarkę polecacie dla latarki Olight M20 Warrior Premium ? Znalazłam sklep który oferuje w/w latarkę na raty. REWELACJA!!! Teraz tylko chcę ustalić za Waszą pomocą akumulatorki i ładowarkę do tej latarki. Mając akumulatorki i ładowarkę z tego co wiem zdecydowanie obniży mi koszty użytkowania Olight M20. Chcę aby nie były to takie sobie akumulatorki czy ładowarka ale mają być najlepsze.
Z innej beczki dlaczego tak mało się pisze o latarce NiteCore Defender Infinity ( aż taka sobie? ) Pozdr.Jolka
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Nie koniecznie taka sobie. To segment latarek EDC. Ma w niej sporą konkurencje a cenowo to już górna półka. Nie jest super popularna z tego powodu. Najlepsze ogniwa robi AW. Nie są super pojemne ale "najpewniejsze" U jet-pola można kupić akumulatorki i ładowarkę od razu. W bateriach nie siedzę ;) Nie opłaca się.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Marcio

Post autor: Marcio »

Witam. Biorac pod uwage problemy z latarkami z DX, jednak proponuje te oto:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15739
Nie ma ona drivera, to znaczy, nie moze sie popsuc. Ogolnie nie ma problemow. Chlodzenie tez OK. Sam ja mam w domu i jestem zadowolony.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Niestety moze sie popsuc i to szybciej niz ktos by sie spodziewal. Jest tam wlacznik!! Tak samo psujacy sie jak w kazdej podobnej latarce.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Marcio

Dotychczas nie slyszalem o tym, ze by sie komus tak stalo. Ale mozliwe jest wszystko :)
Awatar użytkownika
wolfj23

Post autor: wolfj23 »

toms_ pisze:Jeśli budżet kurczy się do 250 zł, to biorąc pod uwagę jakość, funkcjonalność i ogólny projekt, widzę w zasadzie dwie latarki:

Fenix LD20:
http://kolba.pl/latarka-fenix-ld20-p-1321.html

lub 4Sevens Quark AA^2:
http://www.4sevens.pl/index.php?cPath=301

obie są bardzo fajne :) quark AA^2 jest także w wersji z ciepłą diodą - obie można później skrócić jeśli będziesz mieć taką potrzebę do latarki na 1xAA (dużo słabszy jest tylko tryb maksymalny pozostałe pozostają bez zmian) albo do latarki na 1xCR123 (tryb maksymalny może różnić się kilkoma lumenami, albo i nie za to skraca się czas świcenia no i oczywiście latarka robi się bardzo malutka :o ) chociaż do Quarka tuby są łatwiej dostępne tzn. można zamówić w Polsce

głowica w feniksie do 1xAA 2xAA i 1xCR123 jest identyczna (nie zamieniać! z 2xCR123)
głowica w quarku do 1xAA 2xAA i 1xCR123 jest identyczna (nie zamieniać! z 2xCR123)

naprawdę polecam coś w wyżej wymienionych :) kompaktowe rozmiary a jednak z wygarem :) sam mam zamiar kiedyś przedłużyć swojego fenixa do 2xAA :) do tego masz możliwość zakupu dyfuzorów (powinny (pasować te od fenixa), filtrów, oraz paska na głowę aby powstała czołówka - zakup można rozwijać z czasem)
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
psiajucha

Post autor: psiajucha »

wolfj23 pisze:głowica w quarku do 1xAA 2xAA i 1xCR123 jest identyczna (nie zamieniać! z 2xCR123)
Zdanie jest prawdziwe, pod warunkiem, że obracamy się w kręgu latarek taktycznych lub w kręgu latarek regularnych.
Na pytanie o zamienność poszczególnych elementów latarek otrzymałem taką odpowiedź z 4sevens.pl:

Wersja taktyczna różni się zarówno obwodem elektronicznym (zamkniętym w głowicy), jak i włącznikiem więc w praktyce zamiana latarki regularnej w taktyczną to zamiana zarówno głowicy, jak i włącznika. Wszystkie części do latarek linii AA są kompatybilne, co oznacza, że może Pan skracać/wydłużać latarkę i robić z niej taktyczną/regularną.

Czyli możemy sobie skracać (lub wydłużać) latarki np. taktyczne poprzez zakup dłuższego/krótszego korpusu. Jeśli jednak przyjdzie nam ochota zrobienie z długiej latarki taktycznej, krótkiej regularnej to musimy po prostu kupić całą latarkę. Wyjdzie to bowiem taniej, niż kupowanie oddzielnie poszczególnych elementów.
Ale i tak elastyczność Quarków jest duża i m.in. ona zdecydowała o moim wyborze tej firmy.
Zestaw "części zamiennych" można obejrzeć tutaj: http://www.4sevens.pl/index.php?cPath=301_311
Awatar użytkownika
wolfj23

słuszna uwaga :smile: :wink:
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
Jordan58

W tym tygodniu

Witam
A więc jest już pewnym, że wyboru dokonam w tym tygodniu. Latarka Olight M20 Warrior Premium lub NiteCore Defender Infinity. Ale jest to trudne. Zarówno jedna jak i druga latarka przemawia do mnie swoimi parametrami jak i wyglądem. Nigdy bym się nie spodziewała, że wybór latarki to jest taki problem. Ktoś mi napisał, że kobiecie to bardziej będzie pasowała NiteCore DI może i racja. A z kolei Olight M20 też ma swoje atuty. Jedną można nabyć na raty a druga ( ach te ceny ). Tak czytam różnego rodzaju wypowiedzi na tym forum dot. ( wiadomo ) latarek i mało jest opinii na temat w/w latarek. Co też jest indywidualną sprawą każdego pasjonata latarek i jest to zrozumiane. Zmagam się z wyborem i jak mam czas to zaglądam na forum w oczekiwaniu na porady. Zdaję sobie też sprawę z tego, że można mi zarzucić fakt, taki, że sama nie wiem czego chcę. Pozdr.: Jolka
Awatar użytkownika
wolfj23

NiC dziwnego bo wybór jest naprawdę duży, a do tego ten towar jest dość drogi :)

Niteore D... I... (NDI) ma to do siebie ze jest mały i zmieśCi się do kieszeni/torebki i można mieć go zawsze przy sobie :) z M20 Ciężej jest Codziennie biegać :) to już razej sprzęt do zastosowań terenowyh :) którego speCjalnie zabieramy ze sobą wiedząC że bedziemy nim daleko świeCić - musisz zastanowić się Co Ci jest bardziej potrzebne... zawsze mozna tez dokupiC drugi model latarki za jakiś Czas ...
OCzywiśCie NDI też da sobie radę w lesie :) jeśli zajdzie taka potrzeba
Marcio

Jakoze juz rok posiadam NDI, to moge powiedziec, ze na lesne wypady to nie bardzo dobra latarka. Chociaz ma jakies 140 lumenow, to, zasieg nie jest az taki dobry. A baterie wysysa do 90 minut calkowicie. Oczywiscie, mozna ustawic slabszy tryb i wtedy swieci dlugo, ale mysle, ze nie o to chodzi.
Jezeli ci, Jolu, chodzi o duzy wygar (chociaz co duzy, to moga sie tu opinie swiatelkowcow bardzo roznic) i tez porzadniejszy runtime, to Oliht M20 moze byc fajny.
I co wiecej, to jeszcze naprzyklad u nas mozna kupic promocyjny set Olight M20 + super mala, mocna, fajna, tytanowa, sympatyczna, torebkowa ITP A3 za cene M20.
http://www.svitilny.eu/svitilny-olight/ ... od_99.html
Roznica miedzy LEDem Q5 i R2 jest tak mala, ze nikt nie jest w stanie tego rozroznic. Wiec ja polecam! :cool:
Jordan58

Już po wszystkim

Witam
No i stało się! Dokonałam wyboru i zamówiłam latarkę NiteCore Defender Infinity Cree R2. Teraz będę tylko czekać na zamówiony towar. Wszystkim bardzo dziękuję za wszelkie wiadomości i porady i ludziom, którzy pomogli mi w chwili gdy w zasadzie zwątpiono w moje nowe zainteresowania - latarkami ( jako kobieta ). Jeszcze raz dziękuję!!!. Gdy otrzymam moją latarkę postaram się opisać moje spostrzeżenia co do jej funkcjonowania. pozdr.: Jolka
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

No to miłego i dłuuuugiego, pełnego satysfakcji użytkowania nowego światełka Jolu :)
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ