Mój projekt latarki

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

no to ciekawe :mrgreen:
Moze to dzieki temu ze pasta powlazila w te otworki?
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Według mnie to działa tak, otworki są cylindryczne, tworzą tak jak by walce które w sumie mają sporą powierzchnię to że miedź pokrywająca płytkę jest cienka powoduje że ciepło jest błyskawicznie przekazywane przez te kanaliki na spodnią stronę która to oddaje to ciepło radiatorowi docelowemu. Podstawową sprawą jest to by otworów było tyle, by podczas mocnego obciążenia prądowego diody dawały radę przetransportować to ciepło z dużą prędkością a w tym przypadku to że miedź na płytce jest cienka znacznie pomaga w uzyskaniu dużej prędkości przekazywania ciepła. W momencie gdy użyję diody z taką podstawką i umocuję ją na miedzianym radiatorze przypuszczam że stworzy to doskonałe termicznie warunki pracy dla niej.

ps. poważnie zastanawiam się nad potraktowaniem tej diody natężeniem 1,2 A :???:
rzymo

Post autor: rzymo »

midi pisze:(...)
ps. poważnie zastanawiam się nad potraktowanie/m tej diody natężeniem 1,2 A :???:
Mam diodę na podłożu Lumo 1XR i także mam podobne doświadczenia - ciepło jest transportowane szybciej niż w zwykłym starze.

U mnie w lampce dioda dostaje ~0.9A i podłoże bez problemów daje radę (obudowa alu ledwie kilka stopni cieplejsza niż podłoże od strony diody) - pomiar tanim miernikiem, więc te dodatkowe 1-2 stopnie różnicy mogą być :)
Awatar użytkownika
midi

Zakupiłem właśnie kawał miedzi i będę toczył podstawko radiatory pod diody do nowych latarek, powstanie ich 4 sztuki wszystkie będą zaopatrzone w cree R2 które po moich testach są moimi faworytami, śliczny kolor światła, bardzo dobrze oddają ciepło przez Ledikowe podstawki przez co nie boję sie im podać 1100mA ( w końcu tak wyszło na driverze, więcej niż normalnie i bez przegięć ) a po za tym dużo dużo światła z tego jest :smile: . Dwie sztuki będą zasilane 1xAA co powoduje że za wszelką cenę będę chciał z drivera wyciągnąć coś około 800 do 1000mA żeby mogły nieźle po nocy narozrabiać. Kolejne 2szt będą na aku 18650 z przyłożeniem szczególnej uwagi na ich miniaturyzację, wszystko co zbędne będzie eliminowane, mają być małe i lekkie, co nie zmienia faktu że mają mocno świecić.
Dziś biorę się ostro do pracy, efekty w postaci zdjęć będę sukcesywnie przedstawiał.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Fajnie Midi że działasz :mrgreen: Czekamy na kolejne dzieła. Piszesz że chcesz robić małe latarki ale na dużych ogniwach (18650 do najmniejszych nie należą). Może 14500 albo RC123?? Prądy rzędu 800mA spokojnie z nich uzyskasz a gabaryty duuużo mniejsze. Pomyśl nad tym.
Sometimes darkness can show you the light
DNF

Post autor: DNF »

Bocian juz bez przesady. 14500 sa raptem 4mm krotsze od 18650.
Midi, czekamy z niecierpliwoscia na kolejne dziela:)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

DNF bez przesady... Naucz się czytać oznaczenia ogniw. 18650 to: 18mm średnicy, 65mm długości przekrój okrągły. 14500 to: 14mm średnicy, 50mm długości, przekrój okrągły. Jakby cholerka nie liczył to mi wychodzi 1,5cm krócej i 4mm mniej średnicy a to nie są małe różnice :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

dokładnie tak w dodatku mając dobry driver i robiąc latarkę na paluszki AA (R6) można czasem w celu uzyskania mocy wsadzić lion 14500, który ma identyczne rozmiary jak AA
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

....ale czy jest jakiś driverek na rynku, z którego dioda dostanie 1amper a sam driverek jest zasilany 1AA(1.2-1.5V)?
Sam nie robiłem, a żadnej podobnej chinszczyzny nie sprowadzalem...
te 1AA maja nieciekawa sprawnosc zazwyczaj...
Awatar użytkownika
pawelsz

Przy zasilaniu z AA - nie ma, ale jeśli chce się mieć coś uniwersalnego, to lambda - znana i ceniona, a AA da ok 0.3A z lion da ponad 1A w diodę, ale stałe zasilanie diody- aż do padu akusa
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Dzieki Pawle.
pamietam ze KAI cos tam kiedys mial co dawalo chyba wiecej jak 700mA w diode ale sprawnosc jakas tragiczna byla...driverek z potencjometrem do regulacji napiecia...
Awatar użytkownika
pawelsz

zamówiłem coś takiego:
http://www.kaidomain.com/WEBUI/ProductD ... ranID=3254
przy zasilaniu z akusa AA daje niby max 800mA w diodę- ale pewnie daje kole 600- jak dojdzie , to się wypowiem, ino kai masakrycznie trawi wszystkie wysyłki ostatnio.
No i akus musi być naprawdę niezły- musiałoby to ssać z akusa ze 3A a to już sporo całkiem.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

no to jestem ciekaw jak wyjda pomiary :?:
DNF

Post autor: DNF »

Bocian, sorki, moj blad. Zle przeczytalem oznaczenia:)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
midi

Czy kupię gdzieś w kraju takie aku 14500, na alegro nie widzę, więc może ktoś z was ma jakiś pewny sklepik ?. W sumie to korpusy które już prawie do tych latarek zrobiłem spokojnie pod te akumulatorki się nadają, problem to driver który powinien pracować od 1,2V do 4,2, może coś nie długo się wykombinuje.
ODPOWIEDZ