Tanie akumulatorki 18650
Ceny bywają bardzo różne. Z kodami rabatowymi można trafić np. Samsungi 30Q po 7 zł. Raczej zwracaj uwagę na opinie o sprzedawcy niż na cenę. Panasoniki natomiast znacznie staniały w ciągu ostatniego roku.
Ostatnio zmieniony czwartek 26 paź 2017, 13:45 przez rafalklis, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki. Ostatecznie ten sprzedawca z tanimi Sanyo nie miał silikonowych etui na baterie, więc kupiłem gdzie indziej droższe, ale ciekaw jestem wyników tych tanich Samsungów, teraz są chyba po ok. 8 zł za sztukę na Ali. W kwestii Sanyo to są jeszcze różnice zewnętrzne między ogniwami, niektóre mają wyraźną czarną czcionką napisaną nazwę, inne nie. Na Lygte jest test bez tego czarnego napisu, więc i takie wolałem kupić. Choć może to tylko zmiany zależne od partii ogniw.
Z BatLit wziąłem Sanyo NCR18650BL ze względu na lekko wypukły plus, oraz na próbę dwie sztuki LG MH1.
Sanyo są z lipca 2015, a LG z marca 2016.
Pomiary Opusem wyszły następująco (rozładowanie 1A):
Jak widać ogniwa raczej w dobrej kondycji. Od siebie zdecydowanie NIE polecam LG MH1, ponieważ mają tragicznie oszlifowane ślady po zgrzewach. Do sanyo nie mam zastrzeżeń.
Sanyo są z lipca 2015, a LG z marca 2016.
Pomiary Opusem wyszły następująco (rozładowanie 1A):
Jak widać ogniwa raczej w dobrej kondycji. Od siebie zdecydowanie NIE polecam LG MH1, ponieważ mają tragicznie oszlifowane ślady po zgrzewach. Do sanyo nie mam zastrzeżeń.
-
@caro86wlkp, co to ma wspólnego z tematem To same koszulki, nie ogniwa.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
-
To żadna nowość. Na Ali od groma ich jest. Mowa o koszulkach i podróbkach LG, Samsung, do wyboru do koloru.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
A te ogniwa z oficjalnego sklepu liitokala się nadają?
Potrzebuję kilku 18650, 26650 i 21700. Tam bym dostał wszystkie w jednym miejscu i z darmową wysyłka.
Potrzebuję kilku 18650, 26650 i 21700. Tam bym dostał wszystkie w jednym miejscu i z darmową wysyłka.
Ostatnio zmieniony czwartek 02 maja 2019, 17:59 przez Panjarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Litokala też ma przewijane akusy ale przynajmniej ludzie tam kupujący nie narzekają zbytnio na ich osiągi. O ile nie tarzasz ich powyżej 5-6A lub co gorsza ponad 10A to spokojnie je kupuj.
Swego czasu gdy ceny były dużo niższe kupowałem tutaj
https://pl.aliexpress.com/item/4PCS-lii ... 38525.html (nie jest to oficjalny sklep tylko inny używający litokali w nazwie) ale przy cenach 22$/10 sztuk KAŻDY zakup był opłacalny - teraz już nie jest.
Zdołałem kupić ok. 18 sztuk i w zasadzie trudno powiedzieć czego zamiennikiem były/są te ogniwa ale "klękały" powyżej 8A a pojemność oscylowała w okolicy 3450 mAh więc ... może to nawet Samsungi oryginalne były
Swego czasu gdy ceny były dużo niższe kupowałem tutaj
https://pl.aliexpress.com/item/4PCS-lii ... 38525.html (nie jest to oficjalny sklep tylko inny używający litokali w nazwie) ale przy cenach 22$/10 sztuk KAŻDY zakup był opłacalny - teraz już nie jest.
Zdołałem kupić ok. 18 sztuk i w zasadzie trudno powiedzieć czego zamiennikiem były/są te ogniwa ale "klękały" powyżej 8A a pojemność oscylowała w okolicy 3450 mAh więc ... może to nawet Samsungi oryginalne były
Są dwie drogi - latarki ze sterownikami typy boost lub buck (na przetwornicy) nie wymagają maksymalnych prądów - wystarczy wysoka pojemność i przyzwoity model np. Panasonic czy Sanyo 3500 - rzadko jeśli nie wcale można spotkać sterownik który "wydudli" na turbo więcej niż 8-10A - w małej latarce to bardzo dużo bo prąd na wyjściu przetwornicy 5A powoduje wydzielanie mocy na poziomie 30W co powoduje w latarce o masie ok. 200g (czyli małej) z kolei giga wzrost temperatury i albo sterownik zbije bo ma kontrole albo wymusi ręczne wyłączenie.
Sofirn Sp33 XHP50.2 ma lipny sterownik - turbo trwa 3 minuty, poniżej 3,7V nie jest w stanie "podnieść" napięcia do wartości turbo - ogólnie lipa - wolę używać sterowników innych czyli modować od początku do końca.
Przy sterownikach liniowych jak w Sofirnie Q8 warto sięgać po ogniwa o wysokiej wydajności prądowej - Samsungi 30Q i VTC 6 uważam za najlepsze - innych nie testowałem długo więc opieram swoje zdanie na tym co miałem dłużej lub czego używam stale (VTC6 mam od zawsze).
Stąd dla użytkujących latarki do pracy wskazuje max pojemności - Samsung 35E moim faworytem jest, dla entuzjastów chwilowej mocy max prądy - 30Q lub VTC6 faworytami są, przy czym gdybym musiał JEDEN typ wskazać jako ideał to 35E.
Osobną sprawą jest rodzaj ogniwa - przy 26650 jest zupełnie inaczej - umożliwiają one ze względu na masę czynną ogniwa znacznie większe prądy nawet 15-18 ciągłych i tutaj mam tylko jednego faworyta - Schockli 5500mAh czarny (realnie nawet 6000mAh)
Sofirn Sp33 XHP50.2 ma lipny sterownik - turbo trwa 3 minuty, poniżej 3,7V nie jest w stanie "podnieść" napięcia do wartości turbo - ogólnie lipa - wolę używać sterowników innych czyli modować od początku do końca.
Przy sterownikach liniowych jak w Sofirnie Q8 warto sięgać po ogniwa o wysokiej wydajności prądowej - Samsungi 30Q i VTC 6 uważam za najlepsze - innych nie testowałem długo więc opieram swoje zdanie na tym co miałem dłużej lub czego używam stale (VTC6 mam od zawsze).
Stąd dla użytkujących latarki do pracy wskazuje max pojemności - Samsung 35E moim faworytem jest, dla entuzjastów chwilowej mocy max prądy - 30Q lub VTC6 faworytami są, przy czym gdybym musiał JEDEN typ wskazać jako ideał to 35E.
Osobną sprawą jest rodzaj ogniwa - przy 26650 jest zupełnie inaczej - umożliwiają one ze względu na masę czynną ogniwa znacznie większe prądy nawet 15-18 ciągłych i tutaj mam tylko jednego faworyta - Schockli 5500mAh czarny (realnie nawet 6000mAh)
Ostatnio zmieniony piątek 03 maja 2019, 16:24 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy te ogniwa vtc6 mogą być liitokala z ich oficjalnego sklepu? Bo u nas Sony są bardzo drogie.
Jednak jeśli mam kupić kiepskie podróbki lub stare leżaki to wolę wydać trochę więcej.
Do blf a6 potrzebuje ogniwa o dużej pojemnosci bo używam jej do jazdy rowerem.
Sofirn q8 praktycznie nie używam ale jak już miewam okazję to lubię świecić pełną mocą. Ogniwa do niej muszą mieć wypukły plus.
Co do Sofirn SP33 nawet nie wiem czego się spodziewać ale chyba wystarczający prąd maja wszystkie ogniwa 26650, tylko kwestia pojnosci.
Gdzie kupić dobrze?
Jednak jeśli mam kupić kiepskie podróbki lub stare leżaki to wolę wydać trochę więcej.
Do blf a6 potrzebuje ogniwa o dużej pojemnosci bo używam jej do jazdy rowerem.
Sofirn q8 praktycznie nie używam ale jak już miewam okazję to lubię świecić pełną mocą. Ogniwa do niej muszą mieć wypukły plus.
Co do Sofirn SP33 nawet nie wiem czego się spodziewać ale chyba wystarczający prąd maja wszystkie ogniwa 26650, tylko kwestia pojnosci.
Gdzie kupić dobrze?
Ostatnio zmieniony piątek 03 maja 2019, 21:09 przez Panjarek, łącznie zmieniany 1 raz.
To trudne pytanie skąd wziąć - jeśli jesteś napalony na max osiągi bo masz kaprys to nie szkoda CI będzie kupić u oficjalnego dystrybutora https://www.bto.pl/produkt/59868/samsun ... 0mah-liion i zwykłe a pojemne https://www.bto.pl/produkt/63133/samsun ... 0mah-liion - raczej nie dostaniesz kaczana, co do mniej oficjalnych dróg to lajonki ze zgrzewek "polaptopowych" popycha w dobrych cenach ktoś od nas - nie pamiętam nicka.
Wystający plus idzie zrobić lutem.
Z mniej oficjalnych źródeł to tylko Chiny ale niekoniecznie aliexpress (choć tutaj ze źródła które Ci wskazałem byłem zadowolony) bo to ryzyko, a i ceny nie są już super konkurencyjne - chyba że z kodami.
Obecnie dochodzą czasem opłaty za wysyłkę specjalną droga bo przepisy międzynarodowe tyczące transportu ogniw stały się ostrzejsze i trzeba dodatkowo płacić za to.
Kiedyś było znacznie taniej - obecnie czasami jak są promocje i jak się trafi ...
Może ktoś będzie miał na zbyciu tanio - zaczekaj się ktoś odezwie.
Co do Sofirna i 26650 https://www.bto.pl/produkt/65570/kp-imr ... 0mah-liion lub to co mam ja https://pl.aliexpress.com/item/Shockli- ... 18089.html - pojemności przy 0,5A podchodzą pod 5950mAh.
Dodatkowo przy "zwarciu" przed diodę Luxeon MZ 5700 wypluło mi 2500 lm co daje ok 18A w diodę więc ogólnie Schockli jest OK ...
Wystający plus idzie zrobić lutem.
Z mniej oficjalnych źródeł to tylko Chiny ale niekoniecznie aliexpress (choć tutaj ze źródła które Ci wskazałem byłem zadowolony) bo to ryzyko, a i ceny nie są już super konkurencyjne - chyba że z kodami.
Obecnie dochodzą czasem opłaty za wysyłkę specjalną droga bo przepisy międzynarodowe tyczące transportu ogniw stały się ostrzejsze i trzeba dodatkowo płacić za to.
Kiedyś było znacznie taniej - obecnie czasami jak są promocje i jak się trafi ...
Może ktoś będzie miał na zbyciu tanio - zaczekaj się ktoś odezwie.
Co do Sofirna i 26650 https://www.bto.pl/produkt/65570/kp-imr ... 0mah-liion lub to co mam ja https://pl.aliexpress.com/item/Shockli- ... 18089.html - pojemności przy 0,5A podchodzą pod 5950mAh.
Dodatkowo przy "zwarciu" przed diodę Luxeon MZ 5700 wypluło mi 2500 lm co daje ok 18A w diodę więc ogólnie Schockli jest OK ...
A jeśli chodzi o ogniwa sanyo ncr18650ga?
Napisane, że maksymalny prąd rozładowywania to 10A.
Czy wystarczy aby wyciągnąć maksimum z blf a6 oraz sofirn q8?
Mogę też kupić z pewnego źródła ogniwa Sony US18650VTC5.
Zaświeci pod nimi jaśniej? Bo pojemność sporo mniejsza.
Chodzi mi akurat o te ogniwa gdyż pochodzą z dobrego źródła.
Napisane, że maksymalny prąd rozładowywania to 10A.
Czy wystarczy aby wyciągnąć maksimum z blf a6 oraz sofirn q8?
Mogę też kupić z pewnego źródła ogniwa Sony US18650VTC5.
Zaświeci pod nimi jaśniej? Bo pojemność sporo mniejsza.
Chodzi mi akurat o te ogniwa gdyż pochodzą z dobrego źródła.
Ostatnio zmieniony czwartek 16 maja 2019, 20:34 przez Panjarek, łącznie zmieniany 1 raz.