Recenzja ładowarki MC3000
Następna sprawa że ładowarka aby realizowała podstawowe funkcje zabezpieczające też musi mierzyć prąd nawet do wyliczenia władowanej pojemności też musi mierzyć prąd, temat jest bardzo rozległy i mocno już odbiegł od tematu posta więc dajmy sobie już spokój z tym.
"lachowiec" zastanawiałeś się może o co chodzi z tym trybem RAM?
Hej Newmax tylko nie lachowiecNewmax pisze:Następna sprawa że ładowarka aby realizowała podstawowe funkcje zabezpieczające też musi mierzyć prąd nawet do wyliczenia władowanej pojemności też musi mierzyć prąd, temat jest bardzo rozległy i mocno już odbiegł od tematu posta więc dajmy sobie już spokój z tym.
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Z tego co pamiętam przez mgłę to Ram ma być trybem dla rodzaju ogniw które podobno gdzieś są używane ale prawdopodobnie nikt z nas nie będzie ich posiadał i stosował. Tryb ten wymaga uruchomienia specjalnym kodem który na specjalną prośbę można uzyskać od producenta. Piszę z pamięci i nie jestem teraz pewny czy nie pomieszałem tego z czymś innym. Na prawdę nie interesowałem się tym trybem jakoś specjalnie.
Piszcie czy jesteście zadowoleni z tej ładowarki i dlaczego. Tak samo piszcie jeśli coś się Wam nie podoba. Moje ładowarki mają starsze firmware ale jakoś nie mam motywacji aby robić update. Sprzęt robi to co ma robić a ja mam możliwość regulacji właśnie tak jak sobie kiedyś wymarzyłem.
Sorki kolego literówka na prawdę bardzo Cię przepraszam. Gdzieś wyczytałem że ten tryb ma coś wspólnego z bateriami alkalicznymi ale nie jestem pewien czy dobrze pamiętam i czy właściwie zrozumiałem.
Dla mnie ta ładowarka jest super wreszcie mogę ładować na pewniaka duże ilości ogniw tak jak chcę i trochę szybciej chociaż jak pisałem na początku tematu ładowarka ma też swoje wady i wyłapałem jeszcze kilka ale to już szczegóły. Ile masz tych ładowarek? Może masz jakiś do sprzedania ? Jeśli tak to pisz na PW.
Dla mnie ta ładowarka jest super wreszcie mogę ładować na pewniaka duże ilości ogniw tak jak chcę i trochę szybciej chociaż jak pisałem na początku tematu ładowarka ma też swoje wady i wyłapałem jeszcze kilka ale to już szczegóły. Ile masz tych ładowarek? Może masz jakiś do sprzedania ? Jeśli tak to pisz na PW.
Spokojnie nie obrażam się ale jak to przeczytałem to leżałem ze śmiechu
.
Mam dwie sztuki żeby na raz ładować 8 ogniw. Czekam aż zrobią wersję na 8 ogniw
Jak coś będę wiedział więcej czym warto się podzielić to napiszę. Ładowarka ma po prostu trochę niedoróbek tzw. wieku dziecięcego ale nie przeszkadza to w niczym aby była obecnie prawdopodobnie najlepszym urządzeniem na rynku.
![Razz :razz:](./images/smilies/icon_razz.gif)
Mam dwie sztuki żeby na raz ładować 8 ogniw. Czekam aż zrobią wersję na 8 ogniw
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Jak coś będę wiedział więcej czym warto się podzielić to napiszę. Ładowarka ma po prostu trochę niedoróbek tzw. wieku dziecięcego ale nie przeszkadza to w niczym aby była obecnie prawdopodobnie najlepszym urządzeniem na rynku.
Wbrew pozorom za tę gwarancję warto zapłacić. Mòj pierwszy egzemplarz miał wady fabryczne w postaci źle wykonanego suwaka trzymającego ogniwo. W fabryce ktoś źle to podłożył pod stempel. Ten suwak czepiał i tarł o obudowę. Odesłałem na wymianę. Mój drugi egzemplarz z Chin miał wadliwy wentylator a na jednym slocie zachowywał się nieprzewidywalnie. Przy rozładowywaniu ogniwa rypało prądem 10A tzn. tyle pokazywał wyświetlacz i raczej była to prawda bo ogniwo aż klękało (spadek napięcia). Olałem gwarancję, wymieniłem wentylator i poprawiłem otwory w obudowie bo ich prawie nie było. Przy czyszczeniu wypadł z obudowy kawałek spoiwa lutowniczego. Po złożeniu ładowarka działa poprawnie.
Potrzebujesz ładować osiem różnych ogniw czy o tych samych parametrach?lechowiec pisze:Mam dwie sztuki żeby na raz ładować 8 ogniw. Czekam aż zrobią wersję na 8 ogniw![]()
Jeśli te same, to są dedykowane ładowarki do pakietów, nawet na 8 szt. Wystarczy dokupić koszyk na osiem ogniw lub złożyć coś samemu.
Ja sam zastanawiam się nad taką ładowarką:
https://www.aliexpress.com/item/SC-608- ... 32395.html
Ma spore możliwości i prądy ładowania nieosiągalne dla MC3000. Do tego można zmieniać firmware poprzez kabel USB. Jest też wersja tej ładowarki z prądem ładowania 20A i mocą 500W.
https://www.aliexpress.com/item/Genuine ... 861d16fa7c
Obydwie ładowarki są znacznie tańsze od MC3000
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ![;)](./images/smilies/oczko.gif)
![;)](./images/smilies/oczko.gif)
Nie jest to takie proste jak testuje się dużo ogniw i to różnych.
Zwróć uwagę jakie moce mają te ładowarki przy rozładowywaniu. Następna sprawa ładując w pakietach ogniwa muszą być identyczne i należy je ładować z balansowaniem a to już trwa długo a przynajmniej znacznie dłużej.
Sam używam Turnigy Reaktora 300W do testowania takich samych ogniw i aby było szybciej zasilam go z akumulatorów samochodowych po to aby rozładowywać szybciej ze zwrotem energii.
Zastanawaiam się teraz nad zakupem 4010 duo ze względu na inteligentny tryb balansowania które rozpoczyna się już w trakcie ładowania no i moc.
Zwróć uwagę jakie moce mają te ładowarki przy rozładowywaniu. Następna sprawa ładując w pakietach ogniwa muszą być identyczne i należy je ładować z balansowaniem a to już trwa długo a przynajmniej znacznie dłużej.
Sam używam Turnigy Reaktora 300W do testowania takich samych ogniw i aby było szybciej zasilam go z akumulatorów samochodowych po to aby rozładowywać szybciej ze zwrotem energii.
Zastanawaiam się teraz nad zakupem 4010 duo ze względu na inteligentny tryb balansowania które rozpoczyna się już w trakcie ładowania no i moc.
Wszystko zależy od potrzeb. W praktyce ja rzadko kiedy rozładowuję ogniwa ładowarką, a pomiar pojemności robię raz na kilkadziesiąt cykli. Wszystkie aktualnie sprzedawane rodzaje ogniw nie mają już efektu pamięci, więc nie ma potrzeby rozładowywać ich przed naładowaniem do pełna.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ![;)](./images/smilies/oczko.gif)
To już co innego. Przy takiej ilości ogniw szukałbym jakichś autorskich rozwiązań. Lepiej dogadać się z jakimś zdolnym elektronikiem, żeby zbudował dla Ciebie profesjonalną stację ładującą. Jeśli zajmujesz się tym zawodowo to lepiej zainwestować w dobrze dopasowane rozwiązanie. Jeśli na tym zarabiasz to potraktuj to jako niezbędną inwestycję, dzięki której zyskasz czas, a czas to pieniądz ![;)](./images/smilies/oczko.gif)
No właśnie z tym jest problem. Jeszcze nie zarabiam ale mam nadzieję że kiedyś będę bo robię to w ramach pewnego projektu który sam finansuję i sam realizuję. Myślałem nad tym co mówisz ale na razie koszt jest dość spory. Na początku sam miałem zbudować taką stację na własne potrzeby nawet zacząłem opracowywać i testować pewną konstrukcję własnego rozwiązania ale dałem z tym spokuj bo trwało by to pewnie z rok albo dłużej i koszty też były by spore. Zawsze rozbija się o pieniądze jakie trzeba w coś zainwestować.
Właśnie o to chodzi, że ładowarka modelarska jest dobra ale do tego do czego została stworzona czyli do ładowania pakietów. Mam ichargera 3010B i właśnie do tego jej głównie używam. Dobra jest też do testowania pakietów i pojedyńczych ogniw z uwagi na dużą moc rozładowywania. Do ładowania ogniw o różnych parametrach liczy się tylko ładowarka wielokanałowa. MC3000 z 4 osobnymi kanałami jest napewno tańsza niż 4 przyzwoite ładowarki modelarskie. Jest też wygodniejsza w obsłudze co dla mnie jest bardzo ważne. Nie potrzeba kilkunastu kabli, kombinowanych koszyków na ogniwa itp. szpetnego bałaganu. Kosztuje przy tym tylko 500 zł w kraju:). Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.Serkules pisze:Potrzebujesz ładować osiem różnych ogniw czy o tych samych parametrach?lechowiec pisze:Mam dwie sztuki żeby na raz ładować 8 ogniw. Czekam aż zrobią wersję na 8 ogniw![]()
Jeśli te same, to są dedykowane ładowarki do pakietów, nawet na 8 szt. Wystarczy dokupić koszyk na osiem ogniw lub złożyć coś samemu.
Ja sam zastanawiam się nad taką ładowarką:
https://www.aliexpress.com/item/SC-608- ... 32395.html
Ma spore możliwości i prądy ładowania nieosiągalne dla MC3000. Do tego można zmieniać firmware poprzez kabel USB. Jest też wersja tej ładowarki z prądem ładowania 20A i mocą 500W.
https://www.aliexpress.com/item/Genuine ... 861d16fa7c
Obydwie ładowarki są znacznie tańsze od MC3000
Ładowarka modelarska jest niezastąpiona przy sprawdzaniu i ładowaniu pakietów a także przy teście pojedynczych ogniw i do tego jest niezastąpiona, bo większość ładowarek wielokanałowych nie zmierzy dobrze oporu wewnętrznego, nie sprawdzi pojemności przy prądzie większym niż 1A, a przecież latarki pobierają często 2,8, 3, 3,5 a niekiedy i 6 lub 8A i przy takim prądzie pojemność może być całkiem inna. Do tego narysuje wykres samego rozładowania. Jednak przy codziennym użytkowaniu o wiele lepsza jest właśnie ładowarka wielokanałowa, bo szybko i bez zabawy w ustawienia naładujemy większą ilość ogniw.
Dlatego np ja mam zestaw lii500 (jako prosta ładowarka wielokanałowa) + modelarska od turnigy, do testów i większych wyzwań, ponieważ każda ładowarka jest do innych zastosowań i nie widzę potrzeby posiadania bardzo rozbudowanej ładowarki na 18650 (bo i tak wielu funkcji będzie jej brakować), ani też używania ładowarki modelarskiej na co dzień (ponieważ będzie to niewygodne).
Dlatego np ja mam zestaw lii500 (jako prosta ładowarka wielokanałowa) + modelarska od turnigy, do testów i większych wyzwań, ponieważ każda ładowarka jest do innych zastosowań i nie widzę potrzeby posiadania bardzo rozbudowanej ładowarki na 18650 (bo i tak wielu funkcji będzie jej brakować), ani też używania ładowarki modelarskiej na co dzień (ponieważ będzie to niewygodne).