Laptop do 2ooo zł do prac biurowych i filmów

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
lucky

Post autor: lucky »

Jacek318 pisze:Właśnie miałem HP z i3 i Pentiumem i o ile jakość wykonania obudowy była całkiem niezła, zawiasy były marnej jakości. W tej chwili mam Acera i jakość obudowy jest nieco gorsza od HP (zdecydowanie lepsza od Lenovo) natomiast posiada bardzo dobre zawiasy. Konkluzja po przeczytaniu parunastu stron na temat jest taka że wszystko zależy od konkretnego modelu a nie koniecznie od znaczka na obudowie. Mowa tu o porównaniu tańszych laptopów a nie z półki HI-end z laptopami budżetowymi... Opinie o różnych markach należy traktować z przymrużeniem oka.
Zgadzam się ale tylko częściowo ;)
Jeżeli chodzi o jakość wykonania to w budżetowych laptopach tak naprawdę nie będzie wielkich róznic pomiędzy laptopami różnych producentów. Inna sprawa to warunki gwarancji i serwis - tutaj różnice bywają ogromne.
marcin4875

Post autor: marcin4875 »

Witajcie! To mój pierwszy post na forum i widzę, że od razu mogę się wypowiedzieć. Zgadzam się z kolegą powyżej. Jeśli chodzi o gwarancję to najlepiej wypada Dell. Jeszcze lepiej, gdy możesz kupić komputer na firmę swoją czy kogokolwiek. Masz wtedy gwarancję Next Business Day (NBD) i w razie awarii najpóźniej następnego dnia przyjeżdża do Ciebie serwisant z drugim takim samym laptopem i w domu na stole lub w biurze na biurku jest w stanie wymienić wszystko w komputerze, także niezależnie od tego co padnie jest w stanie go naprawić na miejscu w góra kilka godzin.
Sprzedaję REKLAMA USUNIĘTA PRZEZ ADMINISTRACJĘ
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

marcin4875 pisze:Witajcie! To mój pierwszy post na forum i widzę, że od razu mogę się wypowiedzieć. Zgadzam się z kolegą powyżej. Jeśli chodzi o gwarancję to najlepiej wypada Dell. Jeszcze lepiej, gdy możesz kupić komputer na firmę swoją czy kogokolwiek. Masz wtedy gwarancję Next Business Day (NBD) i w razie awarii najpóźniej następnego dnia przyjeżdża do Ciebie serwisant z drugim takim samym laptopem i w domu na stole lub w biurze na biurku jest w stanie wymienić wszystko w komputerze, także niezależnie od tego co padnie jest w stanie go naprawić na miejscu w góra kilka godzin.
Mam dziwne odczucie że Kolega tu bardziej wypowiedział się po to by stopkę pokazać.. "Sprzedaję żyrandole z mosiądzu w dobrych cenach"
bartchezzz

Post autor: bartchezzz »

Dopierałem niedawno 3 lapki do różnych zastosowań. Miałem do czynienia z różnymi specyfikacjami itp.

Moja praca opiera się głównie na pisaniu, przeglądaniu, czytaniu itp. Powiem tak: matryca matowa musi być. 15 jest wystarczająca, 17 będzie za duża do takich rzeczy, to jest mega krowa. Ważne żeby rozdziałke miał dobrą - mniejsze zmęczenie oczu. Kolejną rzeczą jest klawiatura - trzeba ostrożnie dobierać i sprawdzać w sklepie przed zakupem czy nam pasuje - jedne są idealne dopisanie, inne dobre do grania inne się uginają itp. Z grafiki można w tym przypadku zrezygnować - lepiej dołożyć i procka lepszego mieć np. Te U to niskonapięciówki czyli kupujesz i5 to = i3 itd. 4GB ramu to minimum jakie musi być, mniej po prostu ogranicza mocno możliwości. Co do obudowy to kwestia bardziej tego gdzie jak chcesz użytkować. Na plastikowe obudowy trzeba uważać, jedne są ok, inne niskiej jakości.

Podsumowując: lenovo jest bardzo dobre jeżeli znajdiesz coś takiego o czym piszę, będziesz miał gorszą obudowę, ale za to lepszą specfikację. HP ma dobre wykonanie, ale bd miał słabszą specyfikację. X--om nie polecam. Miałem duże problemy. Laptop przyszedł używany, rozklekotany, po prostu złom. Z tego co czytałem o tym sklepie bardzo dużo ludzi jest niezadowolonych.
lucky

bartchezzz pisze:Z tego co czytałem o tym sklepie bardzo dużo ludzi jest niezadowolonych.
A ile zadowolonych? :wink:
http://www.opineo.pl/opinie/x-kom-pl

[ Dodano: 20 Styczeń 2015, 17:34 ]
bartchezzz pisze:Miałem duże problemy. Laptop przyszedł używany, rozklekotany, po prostu złom
Nie zamawiałeś poserwisowego na Allegro?
bartchezzz

co kto lubi :)

kupiony jako nówka sztuka rzekomo, dzwoniłem i upewniałem się co do tego. Jak to powiedzieli ,,laptop pochodzi prosto z półki, system nie wskazuje na to że ktoś go użytkował". Domyślam się, że każdemu to mówią.
Ostatnio zmieniony wtorek 20 sty 2015, 17:44 przez bartchezzz, łącznie zmieniany 1 raz.
darkosa

Post autor: darkosa »

Użytkuję od 2 lat Dell lattitude E6520, obecnie można kupić w granicach 2-3 tys.(I5, 8GB ramu, dedykowana grafika).
Podstawowa sprawa jak już wyżej napisali - MATRYCA ! Koniecznie matowa, dobrej jakości kąty widzenia i rozdzielczość. Dobra matryca to połowa laptopa. Oczy mamy tylko jedne.

Prawie druga połowa to obudowa - badziewne wykonanie prędzej czy późnej wyjdzie - pękają ramki przy matrycy, szczerbią się rogi, pęka obudowa tam gdzie trzymamy ręce "do pisania"(touchpad), ba - płyta główna się odkształca jeśli podnosimy laptopa(nie daj Boże jedną ręką).

Osobiście, wolał bym kupić używany laptop w dobrym stanie ale z serii biznesowej, niż nowy z serii "badziewiowej". A szczególnie jak patrzę na dzisiejsze "extra promocja lenovo za 1200zł"...

I jeszcze mi się przypomniało - gwarancja NBD, korzystałem 2x choć nie musiałem - wymiana klawiatury bo się "przyciski starły" oraz wymiana CAŁEJ OBUDOWY GÓRNEJ bo "pękł zawias"(nie wymiania się zawiasu ale całość).
ALE żeby nie było za kolorowo - ten model który mam od zawsze ma problem - włącza się "sam", tzn. wybudza się mimo wyłączenia go i żadne przestawianie w biosie itd. nic nie daje. Po prostu ten model już tak ma. I faktycznie tego problemu nikt nie rozwiazał, serwis nie zna rozwiązania - dlatego codziennie rano o 7 mój laptop pracuje mimo że ja jeszcze śpię :lol:
bartchezzz

jeżeli chodzi o obudowę - najlepiej przejdź się do większego sklepu i sam oceń czy to Ci odpowiada czy nie, każdy lubi co innego. Czytając opinie nt obudowy na forach testach itp. można fioła dostać. Większość z nich jest napisana przez ludzi, którzy... a nie będę oceniać :) Sprawdzałem zawsze przy kupnie zgodność tego co pisali - NIGDY SIĘ NIE SPRAWDZIŁO :).

Teraz takie lapki są, że ogólnie są cienkie, fajne lali lili ale coś za coś, dlatego nie są jakieś super mocne. Lenovo ma dobre plastiki, u mnie nikt nie narzeka.Wiadomo, lepiej łapka leży na amelinium no ale :)

Tak jak wspomniał darkosa - seria biznesowa będzie ok - HP się kłania. Super są, gwarancję na 3 lata rozszerz i git.
lucky

bartchezzz pisze: kupiony jako nówka sztuka rzekomo, dzwoniłem i upewniałem się co do tego. Jak to powiedzieli ,,laptop pochodzi prosto z półki, system nie wskazuje na to że ktoś go użytkował". Domyślam się, że każdemu to mówią.
Kupiłeś outlet na Allegro czy fabrycznie nowy w sklepie x-kom?
Należy to rozróżnić. Na Allegro x-kom sprzedaje "outlet", ten sprzęt potrafi mieć ślady zużycia. W sklepie są zaś tylko fabrycznie nowe produkty. Słyszałem raz o pomyłce - do sklepu trafił laptop ze śladami zużycia ale reklamacja została uwzględniona (chyba na wykopie to było opisane).

x-kom raczej nie robi problemów z reklamacjami. Pokaż mi tych wielu niezadowolonych z tego sklepu ludzi.
bartchezzz

Dokonałem zakupu bezpośrednio w sklepie. Na allegro outlet jest sprzedawany jako outlet (jest w opisach). Poza tym są jakieś zapisy mówiące o tym, że tak ma to wyglądać.

Poszukaj to znajdziesz mnóstwo informacji.

Nie będę dłużej polemizował na ten temat. Miałeś inne doświadczenia - ok podziel się i tyle. Ja doświadczyłem g**wnianej obsługi, dostałem złom a nie sprzęt. Połamana ramka, touchpad stukał jakby miał zaraz odpaść, klawiatura wgięta po ewidentnych uderzeniach pięścią, rysy na obudowie nie pamiętam co jeszcze. Reklamację uwzględnili wciskając kit, że uszkodzenia mechaniczne nie wpływają na prawidłowe działanie urządzenia. To jest podejście? Płacę 3k za szrot i może być w stanie złomu? Kupuję nowy sprzęt, ze sklepu to ma być nowy i koniec, bez jakikolwiek wad itp, nie ważne ile kosztuje. Na koniec nawet słowa przepraszam nie usłyszałem.
Ostatnio zmieniony środa 21 sty 2015, 18:43 przez bartchezzz, łącznie zmieniany 1 raz.
lucky

bartchezzz pisze: Poszukaj to znajdziesz mnóstwo informacji.
Pełno widzę pozytywnych ale skoro to widziałeś pełno negatywnych opinie o tym sklepie to myślałem, że na potwierdzenie swoich słów będziesz w stanie coś podrzucić do poczytania.
Nie będę dłużej polemizował na ten temat. Miałeś inne doświadczenia - ok podziel się i tyle.
Nie mam zbyt dużych doświadczeń z x-kom. Zamawiałem tylko 2 laptopy i trochę "drobnicy" w tym sklepie. Przy zamówieniu drugiego laptopa umówiłem się, że zmienią mi dysk na wybrany (sam nie chciałem tego robić bo w tym laptopie jest trudny dostęp do dysku). Zaznaczyłem przy tym, żeby delikatnie się z nim obchodzili przy wymianie bo przywiązuję dużo uwagi do detali. Nie miałem zastrzeżeń ;) Gdyby powstały defekty to bym nie odebrał.
Moje zakupy w x-kom to kropla w morzu ale osobiście nie znam nikogo kto by narzekał na tą sieć. W Internecie też głównie z pozytywnymi opiniami się spotykam.

Ogółem ze wszystkich sklepów komputerowych jeśli chodzi o obsługę najlepsze wrażenie zrobił na mnie kuźniewski.pl ale jest tam dość drogo.
saszka

Post autor: saszka »

Witam Wszystkich serdecznie!
Wcześniej było wspomniane o Windowsie 10, więc dorzucę kilka zdań, może kogoś zaciekawi.
Niedawno Microsoft ogłosił, że 10 będzie dostępna dla użytkowników 7 i 8.1 za darmo przez rok od wydania najnowszego systemu.
Zainteresowanych odsyłam do artykułu: http://pclab.pl/news61554.html
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Hmmm, ogólnie panuje pogląd, że co drugi system od MS jest dobry, tak więc... dlaczego nie będzie Win9? czyżby MS, od razu stawiało, że skopie następną wersję i wydają Win10??? :mrgreen:
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
saszka

Post autor: saszka »

Witam,
Śmiem twierdzić, że nawet nie co drugi ;) Choć 8.1 nie jest taki zły, jeżeli nie używamy interfejsu metro to taka siódemka.
A co do nazewnictwa to chodzi raczej o kwestie techniczne, tutaj jest to wyjaśnione: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/win ... 95-98.html
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ