Plan prostej modyfikacji szperacza.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Dzięki panowie. Powinno teraz być ok. 1A, a plan jest na osiągnięcie ok. 4A, także margines błedu w granicach 0,1-0,3A jest dopuszczalny. Chodziło mi tylko o potwierdzenie mojej wizji pomiaru. :)

[ Dodano: 21 Listopad 2014, 22:22 ]
To tak. Pomiar zrobiłem i oczywiście coś musiałem sp... popsuć :evil:
Podczas pomiaru dioda dosłownie błysnęła przez ułamek sekundy (że nawet miernik nie zdążył nic pokazać) i zgasła. Potem miernik wykazywał 0,125A w trybie max. Poskładałem wszystko do kupy i niestety już nie działa. Mam nadzieję, że popsułem diodę, a nie sterownik. :-|

Co do sterownika to rozebrałem już wszystko i dopiero teraz doszedłem do wniosku, że to jest niewyobrażalnie małe! I ja z moimi zdolnościami miałbym coś tam przylutować na kanapkę na to R120!? W życiu! Dla porównania zrobiłem zdjęcie z moją reką.

ObrazekObrazek

Musiałbym chyba mieć lutownicę z końcówką jak nos komara, 175 lat doświadczenia w lutowaniu i pewność ręki chirurga. :mrgreen: Chyba będę musiał dać ogłoszenie [ZC]...

Kolejna sprawa to dioda. Jest przyklejona na jakieś białe sylikonocoś i nie mogę jej ruszyć, a nie chcę porypać piguły. Jakieś sugestie?

Obrazek
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Do zamrażarki, albo mocno podgrzać i dioda powinna sama odejść.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Dla ułatwienia sobie sprawy możesz zostawić pigułę na kilka godzin w zamrażalniku, w ten sposób mocno osłabisz klej pod podłożem i podważając cienkim płaskim śrubokrętem powinno puścić
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
piciex

Podgrzanie nic nie dało bo jak odlutowywałem sterownik to piguła aż parzyła, a dioda i tak nie puściła- spróbuję mrożenia.

[ Dodano: 21 Listopad 2014, 22:51 ]
A jakieś pomysły co i dlaczego popsułem, że już nie świeci?
Ostatnio zmieniony piątek 21 lis 2014, 22:50 przez piciex, łącznie zmieniany 2 razy.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Zamrażarka.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

piciex pisze:A jakieś pomysły co i dlaczego popsułem, że już nie świeci?
Poskładałeś i nie swieci?

Na diodzie był wkręcany pierścień dociskowy? jeśli tak to sprawdź czy włożyłeś pod niego podkładkę izolujacą.
Awatar użytkownika
piciex

Poskładałem i nie świeci. Podkładka była, pierścień był zdjęty bo musiałem się do przewodów dostać. Teraz już tak na szybko tego nie złożę bo wyjąłem sterownik. :neutral:
Awatar użytkownika
Zbychur

piciex pisze: Teraz już tak na szybko tego nie złożę bo wyjąłem sterownik.
Jak wyjąłeś sterownik, to nie będzie świecić :mrgreen:

A poważnie, to sterownik ma na pewno dobry kontakt masy (zewnętrzny pierścień sterownika do miedzianego pierścienia piguły)
Awatar użytkownika
piciex

Ja tylko odlutowałem minus z diody, zmierzyłem prąd i przylutowałem kabelek z powrotem. Swięcić przestało po 1/100 sekundy pomiaru. I tak już nie świeciło więc po tym wziąłem się za wyciąganie sterownika.
Awatar użytkownika
Zbychur

Acha, najpierw włączyłeś latarkę na włączniku, a potem przyłożyłeś sondy? Dioda spalona, to normalne. Najpierw zamykamy obwód a potem włączmy.

Wiem, zgrywam cwaniaka, ale ja takim sposobem załatwiłem sobie 5 diodek XM-L z 6-ciu jakie miałem w podłączone w zestawie, to był moment.
Awatar użytkownika
piciex

No nie. Maciex93 pisał mi na poprzedniej stonie, żebym na to uważał. Odlutowałem minus i przypiąłem go krokodylkiem do czarnej sądy jedną ręką, drugą ręką przyłożyłem czerwoną sądę do miejsca skąd uprzednio odlutowałem minus i dopiero wtedy trzecią ręką włączyłem latarkę. I wtem błysk i koniec- nie świeci. Czwartą ręką zmieniałem sobie tryby na nie świecącej już diodzie i na max pokazywało 0,125A.

[ Dodano: 22 Listopad 2014, 00:16 ]
No chyba, że krokodylek na ułamek sekundy zawiódł- mogłem go trzymać piątą ręką. :-(
Awatar użytkownika
Zbychur

Acha, to sprawdź jeszcze włącznik, bo może przypadkowo dotknąłeś sondą albo krokodylkiem piguły i zrobiło się zwarcie. Przez to mógł pójść włącznik, albo sprężynka się "skurczyła". Oby sterownik się nie wysypał.

[ Dodano: 22 Listopad 2014, 00:19 ]
Ustaw multimetr na test diody i sprawdź czy dioda świeci, ale sterownik musi być odlutowany, przynajmniej z jednego padu.
Awatar użytkownika
piciex

Włącznika jeszcze nie oglądałem.
Zbychur pisze:Ustaw multimetr na test diody i sprawdź czy dioda świeci, ale sterownik musi być odlutowany, przynajmniej z jednego padu.

Czyli multimetr tak: Obrazek
Dioda nie podłączona do niczego. Czerwona sonda do plusa podkładu diody, czarna do minusa i ... Nic się nie dzieje. Zero rekacji zarówno diody jak i na wyświetlaczu multimetru/ multimetra, MIERNIKA. :mrgreen:

[ Dodano: 22 Listopad 2014, 10:57 ]
Dobrze?
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Możliwe że ten miernik daje max 2 V przy teście diod. Wtedy ledów się nie sprawdzi. Weź jakąś zwykłą diodę prostowniczą oraz jakąkolwiek świecącą, która jest sprawna i zobacz co pokazuje miernik.
Awatar użytkownika
piciex

Niestety nie mam innej diody :-(
Jedyny paramrtr odnośnie testu diod, który znalazłem w instrukcji od miernika to "pomiar rezystancji złącza w kierunku przewodzenia w kΩ przy prądzie pomiarowym o 1,5mA" :???:
Ale diodą i tak nie byłem zainteresowany. Ważny dla mnie jest sterownik. Pytanie, czy skoro mam sterownik na wierzchu to nie mogę go jakoś sprawdzić. Tylko takim sposobem żebym znowu czegoś nie popsuł. :mrgreen:
ODPOWIEDZ