Plan prostej modyfikacji szperacza.
Dzięki panowie. Powinno teraz być ok. 1A, a plan jest na osiągnięcie ok. 4A, także margines błedu w granicach 0,1-0,3A jest dopuszczalny. Chodziło mi tylko o potwierdzenie mojej wizji pomiaru.
[ Dodano: 21 Listopad 2014, 22:22 ]
To tak. Pomiar zrobiłem i oczywiście coś musiałem sp... popsuć
Podczas pomiaru dioda dosłownie błysnęła przez ułamek sekundy (że nawet miernik nie zdążył nic pokazać) i zgasła. Potem miernik wykazywał 0,125A w trybie max. Poskładałem wszystko do kupy i niestety już nie działa. Mam nadzieję, że popsułem diodę, a nie sterownik.
Co do sterownika to rozebrałem już wszystko i dopiero teraz doszedłem do wniosku, że to jest niewyobrażalnie małe! I ja z moimi zdolnościami miałbym coś tam przylutować na kanapkę na to R120!? W życiu! Dla porównania zrobiłem zdjęcie z moją reką.
Musiałbym chyba mieć lutownicę z końcówką jak nos komara, 175 lat doświadczenia w lutowaniu i pewność ręki chirurga. Chyba będę musiał dać ogłoszenie [ZC]...
Kolejna sprawa to dioda. Jest przyklejona na jakieś białe sylikonocoś i nie mogę jej ruszyć, a nie chcę porypać piguły. Jakieś sugestie?
[ Dodano: 21 Listopad 2014, 22:22 ]
To tak. Pomiar zrobiłem i oczywiście coś musiałem sp... popsuć
Podczas pomiaru dioda dosłownie błysnęła przez ułamek sekundy (że nawet miernik nie zdążył nic pokazać) i zgasła. Potem miernik wykazywał 0,125A w trybie max. Poskładałem wszystko do kupy i niestety już nie działa. Mam nadzieję, że popsułem diodę, a nie sterownik.
Co do sterownika to rozebrałem już wszystko i dopiero teraz doszedłem do wniosku, że to jest niewyobrażalnie małe! I ja z moimi zdolnościami miałbym coś tam przylutować na kanapkę na to R120!? W życiu! Dla porównania zrobiłem zdjęcie z moją reką.
Musiałbym chyba mieć lutownicę z końcówką jak nos komara, 175 lat doświadczenia w lutowaniu i pewność ręki chirurga. Chyba będę musiał dać ogłoszenie [ZC]...
Kolejna sprawa to dioda. Jest przyklejona na jakieś białe sylikonocoś i nie mogę jej ruszyć, a nie chcę porypać piguły. Jakieś sugestie?
Dla ułatwienia sobie sprawy możesz zostawić pigułę na kilka godzin w zamrażalniku, w ten sposób mocno osłabisz klej pod podłożem i podważając cienkim płaskim śrubokrętem powinno puścić
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Podgrzanie nic nie dało bo jak odlutowywałem sterownik to piguła aż parzyła, a dioda i tak nie puściła- spróbuję mrożenia.
[ Dodano: 21 Listopad 2014, 22:51 ]
A jakieś pomysły co i dlaczego popsułem, że już nie świeci?
[ Dodano: 21 Listopad 2014, 22:51 ]
A jakieś pomysły co i dlaczego popsułem, że już nie świeci?
Ostatnio zmieniony piątek 21 lis 2014, 22:50 przez piciex, łącznie zmieniany 2 razy.
No nie. Maciex93 pisał mi na poprzedniej stonie, żebym na to uważał. Odlutowałem minus i przypiąłem go krokodylkiem do czarnej sądy jedną ręką, drugą ręką przyłożyłem czerwoną sądę do miejsca skąd uprzednio odlutowałem minus i dopiero wtedy trzecią ręką włączyłem latarkę. I wtem błysk i koniec- nie świeci. Czwartą ręką zmieniałem sobie tryby na nie świecącej już diodzie i na max pokazywało 0,125A.
[ Dodano: 22 Listopad 2014, 00:16 ]
No chyba, że krokodylek na ułamek sekundy zawiódł- mogłem go trzymać piątą ręką.
[ Dodano: 22 Listopad 2014, 00:16 ]
No chyba, że krokodylek na ułamek sekundy zawiódł- mogłem go trzymać piątą ręką.
Acha, to sprawdź jeszcze włącznik, bo może przypadkowo dotknąłeś sondą albo krokodylkiem piguły i zrobiło się zwarcie. Przez to mógł pójść włącznik, albo sprężynka się "skurczyła". Oby sterownik się nie wysypał.
[ Dodano: 22 Listopad 2014, 00:19 ]
Ustaw multimetr na test diody i sprawdź czy dioda świeci, ale sterownik musi być odlutowany, przynajmniej z jednego padu.
[ Dodano: 22 Listopad 2014, 00:19 ]
Ustaw multimetr na test diody i sprawdź czy dioda świeci, ale sterownik musi być odlutowany, przynajmniej z jednego padu.
Włącznika jeszcze nie oglądałem.
Czyli multimetr tak:
Dioda nie podłączona do niczego. Czerwona sonda do plusa podkładu diody, czarna do minusa i ... Nic się nie dzieje. Zero rekacji zarówno diody jak i na wyświetlaczu multimetru/ multimetra, MIERNIKA.
[ Dodano: 22 Listopad 2014, 10:57 ]
Dobrze?
Zbychur pisze:Ustaw multimetr na test diody i sprawdź czy dioda świeci, ale sterownik musi być odlutowany, przynajmniej z jednego padu.
Czyli multimetr tak:
Dioda nie podłączona do niczego. Czerwona sonda do plusa podkładu diody, czarna do minusa i ... Nic się nie dzieje. Zero rekacji zarówno diody jak i na wyświetlaczu multimetru/ multimetra, MIERNIKA.
[ Dodano: 22 Listopad 2014, 10:57 ]
Dobrze?
Niestety nie mam innej diody
Jedyny paramrtr odnośnie testu diod, który znalazłem w instrukcji od miernika to "pomiar rezystancji złącza w kierunku przewodzenia w kΩ przy prądzie pomiarowym o 1,5mA"
Ale diodą i tak nie byłem zainteresowany. Ważny dla mnie jest sterownik. Pytanie, czy skoro mam sterownik na wierzchu to nie mogę go jakoś sprawdzić. Tylko takim sposobem żebym znowu czegoś nie popsuł.
Jedyny paramrtr odnośnie testu diod, który znalazłem w instrukcji od miernika to "pomiar rezystancji złącza w kierunku przewodzenia w kΩ przy prądzie pomiarowym o 1,5mA"
Ale diodą i tak nie byłem zainteresowany. Ważny dla mnie jest sterownik. Pytanie, czy skoro mam sterownik na wierzchu to nie mogę go jakoś sprawdzić. Tylko takim sposobem żebym znowu czegoś nie popsuł.