Latarka na 1xAA.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

ptja pisze:
inqo pisze:Dla wspomnianej diody aby uzyskać 300lm trzeba przez nią przepuścić prąd 0,7A.
Prąd taki popłynie po przyłożeniu napięcia 2,85V
ale zdajesz sobie sprawę z tego, że to w ogólności nieprawda?
ptja, jeżeli już wytykaz koledze błąd, to proszę uchyl rąbka tajemnicy z czym się nie zgadzasz? Czy z ilością lumenów przy tym prądzie, czy z napięciem przewodzenia przy tym prądzie, czy może z czymś jeszcze?

Samo napisanie komuś, że to co pisze, to nieprawda, albo, że się myli (co się nieraz na tym forum zdarza, a zbyt miłe nie jest) wiele dobrego do dyskusji nie wnosi.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
inqo

Post autor: inqo »

Kolega miał zastrzeżenia co do pojęcia napięcia przewodzenia diody. Zasilając wyższym napięciem i wprowadzając ograniczenie przepływu prądu np. do 0,7V spowoduje odłożenie napięcia na diodzie 2.85V.
Ja pisałem że po przyłożenie napięcia 2.85V przez diodę przepłynąć prąd 0,7A. To nie fałsz, choć w praktyce setne części wolta determinują lawinowe zmiany prądu. Do tego dochodzi temperatura która ma wpływ na przepływajcy prąd.

[ Dodano: 22 Październik 2014, 09:42 ]
Znalazłem ciekawy filmik :) Ja takie zabawy robiłem kiedyś z Cree XR-E P4 ;-) ale nie przeżyła :D
https://www.youtube.com/watch?v=ZY6xUBaZFUA
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
inqo pisze:Ja pisałem że po przyłożenie napięcia 2.85V przez diodę przepłynąć prąd 0,7A. To nie fałsz, ...
Trudno to stwierdzenie nazwać fałszem, bo będzie prawdziwe, ale tylko w znikomej ilości przypadków.
Na tym forum staramy się pisać tak, aby nikt nie zarzucił: "na światełkach napisali, że jak dam 2,85V to popłynie 0,7V i spaliłem diodę..."
Dioda jako element silnie nieliniowy, w znamionowym obszarze pracy, co słusznie sam zauważyłeś, powinna być rozpatrywana jako element zasilany prądowo. Napięcie przewodzenia, jest dość zmienne, w zależności od egzemplarza, oraz termicznych warunków pracy, i to musimy utrwalać w świadomości ludzi, którzy czytają Nasze wypowiedzi.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ptja

Post autor: ptja »

inqo pisze:/.../To nie fałsz, choć w praktyce setne części wolta determinują lawinowe zmiany prądu. Do tego dochodzi temperatura która ma wpływ na przepływajcy prąd.
dokładnie o to mi chodziło. Do tego dochodzi po prostu charakterystyka danej serii czy nawet egzemplarza. Dlatego przyczepiłem się do tej dokładności. Jeśli zabrzmiało to niegrzecznie, to przepraszam.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
wwd

Post autor: wwd »

Czy SolarStorm SC01 zasilany AA Eneloop będzie świecił dużo gorzej niż z 14500?
Kupiłem na prezent SC01 z http://diodac.pl/latarki-solarstorm/845 ... l2-aa.html
Latarka ma być wykorzystywana tylko drodze do pracy. Czy jasność z AA będzie wystarczająca? Zastanawiałem się czy nie dokupić 14500 ale boję się, że gdyby przez przypadek została włączona w torebce, to mogłoby dojść do nieszczęścia. Bo na pewno z 14500 dużo bardziej się grzeje, prawda?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Tak, z 14500 odczuwanie mocniej się grzeje, ale światła jest jakieś 3x więcej.
Skoro już kupiłeś to poświecisz z AA i sam się zorientujesz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Mogłeś kupić bezpośrednio w Chinach, byś miał za połowę ceny.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
wwd

Post autor: wwd »

Nie mogła być z chin bo to jest na prezent dla kogoś z rodziny. Jak coś się z nią stanie to powiem - odeślij do chin? Myślałem o którymś convou ze sklepiku ale cena miała być do 100zł. Latarka ma zastąpić romisena rc-g2 na aa, jeżeli będzie świeciła lepiej to myślę że wystarczy. Natomiast obawiam się troszkę dawać komuś latarkę, która mogłaby by coś stopić np. w kieszeni czy damskiej torebce. Najwyżej porównam obie latarki ale to dopiero po imprezie:) Jak będzie słabo to dokupię 14500.
Pytałem o to, ponieważ mam zamiar kupić coś na 18650 i wtedy musiałbym się również zaopatrzyć w uniwersalną ładowarkę na oba rodzaje ogniw, coś pokroju I2 lub Ultrafire Wf-139.

[ Dodano: 12 Listopad 2014, 19:05 ]
Słuchajcie przyszła do mnie dzisiaj ta latarka i muszę powiedzieć że jestem bardzo niezadowolony. Na AA świeci trzy razy słabiej niż moje stare romiseny na tych samych paluszkach. Miał być prezent a teraz jest problem, bo stara latarka świeci dużo lepiej niż nowa. Nigdzie też nie ma informacji że można użyć 14500. Na opakowaniu widnieje tylko zasilanie AA. Jak latarka droższą od wcześniej zakupionych i z nowszą diodą może świecić tak słabo?

[ Dodano: 19 Listopad 2014, 18:33 ]
Po skontaktowaniu się z kolegą PawełG zakupiłem ogniwo 14500 i latarka świeci dużo lepiej.
Podziękowania dla kolegi. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ