W związku z tym, że leżę pod kocem, mam chwilę na uzupełnienia.
Ostatecznie zdecydowałem, że przechodzę na śruby kulowe, za dużo problemów z kasowaniem luzów na nakrętkach trapezowych. Druga sprawa, to z Banggood, przychodzą śruby zarobione na standardowe bloki łożyskujące, też od nich. Cena za cały zestaw, podobna do samej śruby z nakrętką w PL.

W sumie, okazało się, że taniej wyjdzie kupić śrubę 600mm a potem ją skrócić do 450mm, niż kupić np. na allegro właściwą. Dziś miałem odebrać skróconą i zarobioną, ale...
Dorobiłem już podkładkę pod mocowanie nakrętki kulowej osi Y, była konieczna aby wykorzystać oryginalne bloki łożyskujące.

Konieczne jeszcze okazało się podfrezowanie miejsc pod bloki. Po pierwsze, zapobiegnie to ewentualnemu przesuwaniu się korpusu bloku, jeśli poluźniły by się śruby mocujące.
Przy okazji okazało się, że konieczne będzie frezowanie zagłębień pod podstawy wałków podpartych.
Oczywiście, konieczna będzie teraz zmiana mocowania silników krokowych...
Śruby, nie są złej jakości, żadnych luzów na nakrętkach, chodzą bez zacięć. Przede wszystkim, mają sporo mniejsze opory pracy i większą precyzję.

Pozostaje tylko zamontować kalamitki do smarowania (smar do śrub kulowych mam). Mam nadzieję, że przy moim wykorzystaniu, luzy nie pojawią przez lata.

Podstawa ze śrubą kulową, wszystko poskręcane tymczasowo, ale mocno.

Pozdrawiam