Tania czołówka no-name z ebay, mały opis, trochę zdjęć i mod

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
marlon62

Post autor: marlon62 »

marlon62

Post autor: marlon62 »

Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Kupiłem tytułową czołówkę w fasttechu. Wymieniłem sterownik na taki 1.4 A (tylko zapomniałem zlutować dwóch pinów i mam dodatkowo dwa migające tryby), diodę na ciepłą XM-L2 z wysokim CRI oraz plastikową optykę do tego (którą widać na wcześniejszych zdjęciach). Problem jest taki, że jest to zoom i ta ruchoma część nie dociska optyki do diody. Tym samym dioda nie jest dociskana do piguły. Kupiłem oringi o średnicy zewnętrznej 22 mm (zmierzyłem, że potrzebuję 21,7 mm, ale 22 jakoś na wcisk pasuje). Włożyłem nawet dwa, ale dużo to nie dało i wciąż jest luz. Brakuje przynajmniej kilku milimetrów. Jak rozwiązaliście ten problem?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

(tylko zapomniałem zlutować dwóch pinów i mam dodatkowo dwa migające tryby)
w nowych wersjach AK-47 lutowanie gwiazdek nie działa.
Jak rozwiązaliście ten problem?
problem można obejść, na przykład przyłapać PCB poxipolem ;)
michal1

Post autor: michal1 »

rafalzaq, możliwe że masz wersję w której są dwa banki trybów:
1. LOW-MID-HIGH
2. LOW-MID-HIGH-SOS-STROBO
Aby zmienić bank trybów trzeba włączyć latarkę na najniższy tryb i poczekać ok. 10s. Kiedy latarka przygaśnie, należy ją wyłączyć.
:)
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

rafalzaq, ja przy modzie podobnej czołówki przykleiłem ruchomy element na kleju termo. Było trochę luzu więc wypełniłem go kawałkiem dociętej na wymiar blaszki, tak aby ten element również brał udział w radiacji ciepła. W innym modzie wkręciłem z 2 stron śrubkę na kleju, tak aby się nie poluzowała. Następnie śrubka została odcięta równo z obudową, zeszlifowana a niedoskonałość zamalowana farbą.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Sterownik mam ten https://www.fasttech.com/products/1612/10001683/1122401 i nie da się przełączyć na trzy tryby wyłączając latarkę na niskim.

Chyba zdecyduję się na klej. Taki najtańszy z ebaya wystarczy? Jak długo to powinno schnąć?
Hetman

Post autor: Hetman »

Klej z ebaya? Poważnie...?

Rozsądny klej termo robiłem sam :) i się sprawdził całkiem dobrze (akurat w innym zastosowaniu).
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Hetman

żywica dwuskładnikowa + klej termo ?
Hetman

Post autor: Hetman »

Issac pisze:Hetman

żywica dwuskładnikowa + klej termo ?
Pomyliłeś znaki.
żywica dwuskładnikowa + wypełniacz termoprzewodzący = klej termo :) .

Ja brałem epidian ale cokolwiek byle bez wypełniacza - czyli wszystkie distale, poxipole itp odpadają.
Banus1

Post autor: Banus1 »

Ja poradziłem sobie przez włożenie 2 mm oringa ( ze sklepu motoryzacyjnego) trzeba tylko uważnie dokręcać bo jak oring zaprze się o kolimator to może kręcić się razem z mpcb i pourywa kabelki.
Wydaje mi się że jeśli włożyłeś dwa oringi i nadl masz luz to pewnie masz za niski kolimator poszukaj wyższego
Nitecore TM06 😈
Olight SR51 XP-L V6 3D
Czołówka Olight wave H25
Awatar użytkownika
rafalzaq

Ostatecznie kupiłem klej thermopox http://www.tme.eu/pl/details/thermopox/ ... opox-85ct/ Ciężko było wypoziomować ten ruchomy element i ostatecznie jest trochę krzywo, ale wszystko działa. Na czas schnięcia włączyłem czołówkę bo podają, że klej lepiej schnie w wyższej temperaturze. Okazało się, że przy najwyższym trybie całość jest tak gorąca aż parzy w ręce. Najwyraźniej czołówka nie nadaje się do oświetlania czegoś w bezruchu na najwyższym trybie. Tym bardziej bez dokręcanej części trzymającej optykę.

Ogólnie klej się sprawdza bo wszystko w miarę równomiernie się rozgrzewa. Trzeba tylko pamiętać aby dać trochę pasty termo na gwint. Bez tego cała część była zimna gdy reszta już się zagrzała.
rambolbambol

Post autor: rambolbambol »

Fajniejszą i niewiele droższą czołowką na modyfikacje będzie:
http://www.aliexpress.com/item/XM-L2-LED-Headlamp-Headlight-2-Mode-Waterproof-2000Lum-super-T6-free-shipping/1916908569.html
To podobno jest kopia Crelant CH10. Jedna taka już do mnie leci. Kolimatory pasują bez kombinowania i przycisk jest w wygodniejszym miejscu.

Zanim się za nią zabiorę, mam dwa pytania do was:
- czy Nanjg 105C z 1750mA może dawać zbyt wiele prądu dla tego hosta?
- czy z Nanjg 105C da się odlutować jeden AMC i zostawić tylko 1,4A? AK-47 nie podoba mi sie z uwagi na układ trybów i na 105C jest więcej fajnych firmware.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

rambolbambol,
Spokojnie można żonglować liczbą AMC na + i na "-" Moim zdaniem jeśli czołówka będzie używana nie tylko na głowie ale i z głową :mrgreen: to lepiej mieć pod palcem większy wygar chwilowo niż nie mieć takiej możliwości.
Zawsze możesz kupić od kolegi Alienth sterownik z zabez. termicznym i spokój ;-)
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

W ak-47 i w 105c jest attiny13, więc pasują te same programy.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ