Convoy S2

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Karolcio

Post autor: Karolcio »

Dariusz70 pisze:Gotową latarkę trzeba poprawić.
Podobne stwierdzenia pojawiają się na Forum niczym jakieś dogmaty. Trochę mnie niepokoją bo zamówiłem sobie gotowca S2 w FastTech. Konkretnie S2 CT5-5C 2100mA. Czytałem na jakiejś anglojęzycznej stronie dość pozytywne opinie o tej lampce i nie wydaje mi się żeby one dotyczyły wersji modowanych. Wkrótce lampka powinna do mnie dojść. Moje założenie było takie żeby latarka była awaryjnym źródłem światła i swego rodzaju opakowaniem na dodatkowe ogniwo do czołówki Zebry. Czy faktycznie bez modowania się nie obejdzie? Nie będzie świecić, spali się czy jak? A może dokonując niewielkich zmian uzyskam spektakularną poprawę ilości światła/długości świecenia?
Ostatnio zmieniony sobota 23 lis 2013, 16:33 przez Karolcio, łącznie zmieniany 1 raz.
fazi

Post autor: fazi »

W wersji 2100 mA możesz bez obaw użytkować jej bez modyfikacji. Pamiętaj tylko aby w trybie max nie pozostawiać jej w bezruchu - tak ugotujesz nawet modowaną.

Pzdr
dsk

Post autor: dsk »

Z modyfikacjami myślę, że jest tak:
- zmiana szkiełka, włącznika, mostkowanie sprężynki, zmiana diody XM-L na XM-L2, czy zmiana drivera na bardziej wydajny - podnoszą wydajność latarki, czyli jest powiedzmy po kilka % więcej światła na każdą z modyfikacji z tego samego akumulatorka,
- zmiana diody na inny odcień bieli czy drivera na programowalny albo zawierający inne tryby - dostosowuje latarkę do preferencji użytkownika,
- poprawa termiczna, np. poprawa styku płytki z pigułą, zmiana płytki na taką z podłożem miedzianym czy przesmarowanie pastą termiczną - to chyba najważniejsza rzecz, bo przedłuża życie latarce przy używaniu wysokich trybów. Pomaga przeżyć diodzie, która dzięki poprawkom nie gotuje się w sosie własnym.

Dla przeciętnego użytkownika ważne powinny być poprawki termiczne, reszta to taka zabawa dla miłośników dobrego światła i wyciągania ile się da. :wink:

Aha, są jeszcze poprawki, dzięki którym akumulator nie gubi styku przy wstrząsach - ważne dla rowerzystów.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

dsk pisze:Z modyfikacjami myślę, że jest tak:
- zmiana szkiełka, włącznika, mostkowanie sprężynki, zmiana diody XM-L na XM-L2, czy zmiana drivera na bardziej wydajny - podnoszą wydajność latarki, czyli jest powiedzmy po kilka % więcej światła na każdą z modyfikacji z tego samego akumulatorka,
- zmiana diody na inny odcień bieli czy drivera na programowalny albo zawierający inne tryby - dostosowuje latarkę do preferencji użytkownika,
- poprawa termiczna, np. poprawa styku płytki z pigułą, zmiana płytki na taką z podłożem miedzianym czy przesmarowanie pastą termiczną - to chyba najważniejsza rzecz, bo przedłuża życie latarce przy używaniu wysokich trybów. Pomaga przeżyć diodzie, która dzięki poprawkom nie gotuje się w sosie własnym.

Dla przeciętnego użytkownika ważne powinny być poprawki termiczne, reszta to taka zabawa dla miłośników dobrego światła i wyciągania ile się da. :wink:

Aha, są jeszcze poprawki, dzięki którym akumulator nie gubi styku przy wstrząsach - ważne dla rowerzystów.
Zmiana szkiełka + 10% do ilości światła
Właczniki w convoyach są dobre, nie trzeba ich zmieniać.
Zmostkowanie sprężynki zmniejsza spadki napięcia na tym elemencie, co w efekcie zapewni dłuższy czas działania pełną mocą.
Wymiana diody z XM-L na XM-L2 + 14 % więcej światła przy takim samym prądzie w diode.
Dodatkowo latarka mniej się grzeje bo dioda ma większą wydajność.
Przy wymianie szkiełka nie widać różnicy w ilości światła, ale wymieniając diode na XM-L2 różnice już widać.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

"Nic dodać, nic ująć" Właśnie o to chodzi w modowaniu.
Można także bezpiecznie zwiększyć prąd i uzyskać większą ilość światła (dotyczy latarek których obudowa rozproszy zwiększoną ilość ciepła).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Wszystkie Convoye z serii S są tak samo zbudowane? czy jest kilka czy ten jeden model najlepszy?
Awatar użytkownika
alienth

Post autor: alienth »

Wojto, wg moich obserwacji i doświadczeń najszybciej i najłatwiej moduje się właśnie S2.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Zastanawia mnie co kupić, Convoy M1 / Convoy S2/S6/S8 albo Roche F12. Wszystkie kuszą :P Najchętniej to bym kupił S2 od Dariusza, ale z tym jeszcze poczekam.

[ Dodano: 24 Listopad 2013, 18:34 ]
Zimny tint diody np. 1A jak wygląda w rzeczywistości, fałszuje barwy i jest trupio blady?
max4max

Post autor: max4max »

Wojto pisze:Zimny tint diody np. 1A jak wygląda w rzeczywistości, fałszuje barwy i jest trupio blady?
Ja używam 1B i dla mnie jest bardzo dobry, bez żadnych naleciałości niebieskiego , po prostu jasny i na pewno nie trupio blady.
5C jest z kolei ,dla mnie za za ciepły.
Feru

Post autor: Feru »

Dariusz70 pisze: Aby zainstalować kolimator w S2 należy albo mieć kolimator 20mm wysoki albo założyć dystans 7mm (jak mamy kolimator 13mm).
Taka podkładka musi sprawnie transportować ciepło do piguły i dalej na obudowę.
Trzeba wytoczyć pastylkę 16mm x 7mm. Spolerować i zainstalować w pigule (także spolerowane miejsce styku w pigule).
Pomiędzy dobra pasta termoprzewodząca.
Mam takie pytanko bo przesyłka w drodze, rozumiem ze kolimator ma się opierać na diodzie ? czyli kolejność powinna być taka: szkiełko, dystans, kolimator, dioda ? czegoś tu nie rozumiem bo jeszcze nie mam części :) jeszcze wymiary kolimatora to 20x13mm to dystans nie powinien być 20x7mm
EDC X1
Convoy S2
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Kolejność : szkiełko - kolimator - dioda - dystans - piguła.
Średnica dystandu 16mm (tyle co MCPCB diody) i wysokość 7mm.

Zadaniem dystansu jest podniesienie diody z podłożem (MCPCB) o 7mm i transport ciepła do piguły.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Feru

No teraz sie zgadza :) dzięki spróbuje żeby ktoś mi wytoczył.

Przesyłka dotarła, wiec czas na robotę ale jeszcze parę pytań ;)
Będę składał wersję z kolimatorem więc ref i kartonik mi nie będzie potrzebny ale zastanawiam się jak zastosować tą podkładkę centrującą, miedzy diodę i kolimator ? I zastanawia mnie jak złożę dioda-dystans-pigula-drv to jak będę wkręcał to dobrze podejdzie pod klimator. I na pigule nie mam żadnych otworów na wkręcanie więc pewnie trzeba coś naciąć.

Mój miedziany dystans wygląda tak.
Obrazek
EDC X1
Convoy S2
klik

Post autor: klik »

Składałem ostatnio s3 z kolimatorem. Podkładki centrującej nie montowałem - bez niej kolimator lepiej siedzi na diodzie.

Dystans sam toczyłeś?
Osobiście wlutowałbym go w pigułe a diode zainstalował na dobrej paście.

edit: doczytałem, że toczone na zamówienie.
Feru

Dystans to taki pierwszy pomysł ale teraz myślę ze można wytoczyć po prostu powiększona pigułę o 6mm ;) jak już się widzi co gdzie jak
EDC X1
Convoy S2
fazi

Post autor: fazi »

Może coś takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do tego zamontowałem w S2 kolimator 30 st. z FT. jeszcze nie testowałem na rowerze, ale rozkład światła już mi się podoba :)

Pzdr
ODPOWIEDZ