MYstery charger klon B6 ....co to warte?
Zagoscil u mnie czarny model tej ladowarki wyposazony w wiatraczek
Niestety po 24 godzinach napisalem juz reklamacje. Pomiar napiecia jest strasznie nieprecyzyjny. Przy skreceniu kalibracji na minimum roznica wynosi 0,35V. Dyskwalifikuje to ladowarke do ladowania czegokolwiek. Naladowane do 4,1V aku 18650 wg mystery ma 4,55V i nic z nim nie umie zrobic bo ciagle ma OVER VOLTAGE. Przy wyzszych napieciach blad jest coraz wiekszy np dla 12V myli sie w pomiarze nieco ponad 1V przy kalibracji maxymalnie na minus.
Niestety po 24 godzinach napisalem juz reklamacje. Pomiar napiecia jest strasznie nieprecyzyjny. Przy skreceniu kalibracji na minimum roznica wynosi 0,35V. Dyskwalifikuje to ladowarke do ladowania czegokolwiek. Naladowane do 4,1V aku 18650 wg mystery ma 4,55V i nic z nim nie umie zrobic bo ciagle ma OVER VOLTAGE. Przy wyzszych napieciach blad jest coraz wiekszy np dla 12V myli sie w pomiarze nieco ponad 1V przy kalibracji maxymalnie na minus.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
- Calineczka
- Kontakt:
A próbowałeś kalibrowac ją z ukrytego menu?
Hold on "ENTER" and "-" button at while powering on the charger.
The charger display something like this :
+00 VOL: x.xxV
SAVE(ENTER)
Then plug in a battery in the charging plug and you can see the voltage detected by the charger.
Now you can adjust it by pressing + or -
Calineczka, wlasnie na tym polegala moja kalibracja, mam ustawione -20 i efekty sa takie jak napisalem.
- Calineczka
- Kontakt:
Panowie, będę zamawiał precyzyjne rezystory 0,1% do podmiany w Mystery. Na tym forum jest opisana procedura i efekty wymiany. W rezultacie można uzyskać dokładność pomiaru napięcia i balansowania ogniw do 0,01V. Moim zdaniem warto podjąć się tego zadania.
Są chętni za zakup grupowy? Myślę, że Farnell będzie miał wszystko, co potrzeba.
Są chętni za zakup grupowy? Myślę, że Farnell będzie miał wszystko, co potrzeba.
- Calineczka
- Kontakt:
W takim razie sprawdzę dostępność rezystorów i potencjalne koszty. Później zobaczymy, ilu będzie chętnych na zakup.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Calineczka, te potencjometry nic nie zmieniaja w pomiarze napiecia. Problem musi tkwic w innym podzespole. Niestety nie jestem w stanie nigdzie znalezc rozwiazania tego problemu.
- Calineczka
- Kontakt:
Ladowarka z przed wymiany. Taka dostalem pierwotnie.
Reklamowalem ja, do sklepu dotarla nowa sztuka. W srodku wyglada juz nieco inaczej.
Zniknely nastawne elementy, w ich miejscu pojawily sie dobrze znane wszystkim uzytkownikom rezystorki. Wiatraka wogole nie slychac. Dostalem ja z folia na wyswietlaczu, stara nie miala juz jej. Bledy pomiaru sa na zadowalajacym poziomie, wszystko zalezy wzgledem ktorego miernika porownywac pomiary bo kazdy pokazuje co innego. Tranzystor przykleilem fujikiem do obudowy. Na stabilizator musze dorobic kawalek blaszki, ktory spelni role radiatora.
Jak narazie jestem zadowolony.
Reklamowalem ja, do sklepu dotarla nowa sztuka. W srodku wyglada juz nieco inaczej.
Zniknely nastawne elementy, w ich miejscu pojawily sie dobrze znane wszystkim uzytkownikom rezystorki. Wiatraka wogole nie slychac. Dostalem ja z folia na wyswietlaczu, stara nie miala juz jej. Bledy pomiaru sa na zadowalajacym poziomie, wszystko zalezy wzgledem ktorego miernika porownywac pomiary bo kazdy pokazuje co innego. Tranzystor przykleilem fujikiem do obudowy. Na stabilizator musze dorobic kawalek blaszki, ktory spelni role radiatora.
Jak narazie jestem zadowolony.
- Calineczka
- Kontakt:
Jak to jest z tym pomiarem Delta Peak. Ladowalem wczoraj aku NiCD i nie umialo zakonczyc ladowania. Ustawione bylo Default w Delta Peak Sensitivity, zmianialem od 5mV do 20mV ale dalej nie wiedzial kiedy skonczyc ladowac. Gdybym go nie wylaczyl to ladowalby bez konca.
Ale masz przeboje z nią - współczuję.Fluxor pisze:Jak to jest z tym pomiarem Delta Peak. Ladowalem wczoraj aku NiCD i nie umialo zakonczyc ladowania. Ustawione bylo Default w Delta Peak Sensitivity, zmianialem od 5mV do 20mV ale dalej nie wiedzial kiedy skonczyc ladowac. Gdybym go nie wylaczyl to ladowalby bez konca.
Może oddaj i weź z DX? Moja się nie chce zepsuć. Tfu przez lewe ramie, żeby nie zapeszyć.
Dla akumulatorów NiCd ustawiasz czułość w zakresie 10-15mV/ogniwo. Dla NiMH dobrze jest ustawiać czułość w zakresie 5-10mV/ogniwo. Ustawienie niższej wartości oznacza wyższą czułość detekcji więc wyłącza wcześniej ładowanie.
Włóż jedno ogniwo NiMH, daj dU=5mV i ładuj 0,6xC. Po dwóch godzinach powinna skończyć. Przy tym prądzie bezpiecznie powinno być do 2,5h.
Obserwuj temperaturę ogniwa!
Pozdrawiam
P.S. Masz pomiar temperatury i transmisję USB?
Jest zlacze USB i gniazdko oznaczone TEMP SENSOR ale czy to dziala tego nie wiem. Nie dolaczyli czujnika temperatury. W ustawienach mozna wlaczyc skad ma brac pomiar temperatury i kiedy wylaczyc ladowanie.
W ramach wykorzystania zepsutej ladowarki zrobilem sobie koszyczek do ladowania/rozladowywania 18650.
Pozostalo jeszcze jedynie zrobic kabelki z koncowkami bananowymi i bedzie elegancki komplet.
W ramach wykorzystania zepsutej ladowarki zrobilem sobie koszyczek do ladowania/rozladowywania 18650.
Pozostalo jeszcze jedynie zrobic kabelki z koncowkami bananowymi i bedzie elegancki komplet.