Najlepszym rozwiązaniem dla "świeżaków" było by tak jak pisał Pyra po prostu wziąć do reki po kolei kilka różnych typów latarek, pstryknąć sobie pstryczkiem
i poświecić po okolicy, dopiero wówczas własne wrażenia organoleptyczne wraz z odpowiednim komentarzem wygłoszonym przez bardziej doświadczonego w temacie właściciela latarek mogły by dać miarodajny efekt i pomóc w ewentualnym przemyślanym wyborze.
Kupowanie światełek na odległość biorąc pod uwagę jedynie ich osiągi (szczególnie ilości lumenów) i ewentualnie wygląd ma tą wadę, że może łatwo zmylić i w efekcie rozczarować kupującego.
Tak jak w przypadku bezpośredniego porównania L2P i Pro-1:
L2p to kompaktowa w miarę niewielka latarka (32x133mm) z niewielkim 25mm reflektorkiem, poświeci szeroko i ładnie rozproszonym światłem, acz nie za daleko (na 30- 50m przed sobą będziemy mieli jasność), świetnie nada się zarówno na przednie światło rowerowe (reflektor OP) jak i latarkę codziennego użytku. Da się upchnąć do kieszeni.
MasterPiece Pro-1 to zupełnie inna bajka już same jej wymiary (57x235mm) zwiastują, że to klasowo odmienny sprzęt. Latarka będzie typowym szperaczem (tzw. thower'em) o silnie skupionej wiązce światła i poświeci już całkiem daleko (~250m), więc doskonale sprawdzi się do oświetlania odległych obiektów, natomiast na rower i do świecenie pod nogi na spacerze nie sprawdzi się raczej za dobrze, mocno skupiony strumień światła odbity od oświetlanych na bardzo krótkim dystansie powierzchni będzie raził w oczy, a boki po za nim będą niedoświetlone. Do kieszeni nijak się nie zmieści.
Dodatkowo sprawę wyboru latarki komplikują chociażby same rodzaje reflektorów występujące w dwóch zasadniczych wersjach: gładkie- SMO i teksturowe-OP. Mają one zasadniczy wpływ na parametry i użytkowość latarki, a zamontowane w tej samej latarce mogą dać zupełnie odmienne efekty.
[Różnice dadzą też zastosowane typy diod (pomijając barwę ich światła: ciepła, zimna, neutralna) jedne lepiej dadzą się skupić inne mniej.]
Reflektor dużej średnicy lub głębokości powinien skupić i zwęzić główny strumień światła latarki, ref małej średnicy i płytki poświeci szeroką wiązką, a dochodzi jeszcze kwestia powierzchni samego reflektora; gładki, lustrzany SMO lepiej skupia, zaś teksturowy OP (orange peel) o fakturze powierzchni jak skórka pomarańczy ma właściwości rozpraszające.
Mogą być też zastosowane różne kombinacje poszczególnych typów reflektorów co jeszcze bardziej w efekcie komplikuje całą sprawę i utrudnia wybór nieobeznanym z tematem.
Zatem jak nie ma się możliwości naocznego sprawdzenia i oceny działania kilku latarek to doradzam zdać się bezkrytycznie na porady forumowych wyjadaczy latarkowych, którzy niejeden już pstryczek dusili i z niejednej latarki lumeny widzieli.
PS Przepraszam za nieco może przydługi elaborat
i mam nadzieję, że niczego z "teorii światełkowej" nie pomyliłem bo ja w sumie to też jeszcze całkiem świeży w tym temacie jestem, acz kilka latarek już w rękach miałem.
!