Sample
Sample właśnie dotarły. Poza zamówionymi pięcioma modelami razy 2 szt. otrzymałem dodatkowo 1szt. miedzianą okrągłą 16mm.
Zamawiając Cree XM-L lub Bridgelux SM4 otrzymujemy te same podłoża. Otrzymałem więc 4szt. takich samych podłoży. Niestety trafiła mi się chyba wadliwa seria. Pad termalny jest wykonany niżej, niż pady zasilające. W tym przypadku lutując LEDa dojdzie znacznie grubsza warstwa cyny między LEDem a padem podłoża.
Na pierwszych dwóch zdjęciach jest podłoże pod XM-L/SM4 pod dwoma różnymi kątami. Na trzecim zdjęciu jest pad pod Cree MK-R i tutaj wszystko wygląda w porządku. Na ostatnim zdjęciu widać, jakby pady termalne były wklęśnięte. Żeby wada była bardziej widoczna, do podłoża przyłożyłem nóż o idealnie równej krawędzi.
Pad termalny we wszystkich podłożach SinkPADa jest wyciskany prasą, stąd od drugiej strony jest wklęśnięcie. W tym przypadku ktoś chyba źle ustawił prasę. Widać tu także, że kontrola jakości w tej firmie chyba nie do końca panuje nad produkcją.
Wysłałem już do SinkPADa maila ze zdjęciami, zobaczymy co odpowiedzą.
Zamawiając Cree XM-L lub Bridgelux SM4 otrzymujemy te same podłoża. Otrzymałem więc 4szt. takich samych podłoży. Niestety trafiła mi się chyba wadliwa seria. Pad termalny jest wykonany niżej, niż pady zasilające. W tym przypadku lutując LEDa dojdzie znacznie grubsza warstwa cyny między LEDem a padem podłoża.
Na pierwszych dwóch zdjęciach jest podłoże pod XM-L/SM4 pod dwoma różnymi kątami. Na trzecim zdjęciu jest pad pod Cree MK-R i tutaj wszystko wygląda w porządku. Na ostatnim zdjęciu widać, jakby pady termalne były wklęśnięte. Żeby wada była bardziej widoczna, do podłoża przyłożyłem nóż o idealnie równej krawędzi.
Pad termalny we wszystkich podłożach SinkPADa jest wyciskany prasą, stąd od drugiej strony jest wklęśnięcie. W tym przypadku ktoś chyba źle ustawił prasę. Widać tu także, że kontrola jakości w tej firmie chyba nie do końca panuje nad produkcją.
Wysłałem już do SinkPADa maila ze zdjęciami, zobaczymy co odpowiedzą.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
Dziwicie się, że jako sample wysyłają to, co wysyłają? 99% "klientów" sampli to osoby, która chcą co nieco wyłudzić za free i niczego od producenta nie kupią. Realny klient zamawia próbki handlowe ciut inaczej, niż przez ogólny formularz www
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Bierzesz szybę, przymocowujesz papier wodny i kręcisz ósemki do uzyskania "lustra".Wojto pisze:Polerowanie na tafli szkła? Co to takiego?pawel4090 pisze:Zapewne, jak wspomniał greg, lepsze i precyzyjne egzemplarze są dla poważnej klienteli.
Pozostaje wypolerować powierzanie na tafli szkła, jak tak robiłem i będzie Ok.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Taką polerką zaokrągla się powierzchnię małych polerowanych elementów. Innymi słowy, z płaskiego robisz wycinek sfery (dużej, ale jednak).
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Nie można w ten sposób tłumaczyć producenta. Ja sam osobiście wiele razy zamawiałem sample z różnych firm. W kilku przypadkach zdecydowało to o zakupie, do którego przekonała mnie ostatecznie jakość sampli.greg pisze:Dziwicie się, że jako sample wysyłają to, co wysyłają? 99% "klientów" sampli to osoby, która chcą co nieco wyłudzić za free i niczego od producenta nie kupią. Realny klient zamawia próbki handlowe ciut inaczej, niż przez ogólny formularz www
Jak dla mnie każdy klient jest "realny". Nigdy nie wiadomo do kogo próbkę się wysyła. Wiele firm zbudowało swoją pozycję na rynku zaczynając od sampli, szczególnie takie start-upy jak ta firma. Tak samo robiło też Cree w czasach, gdy wszędzie rządziły Luxeony.
W tym przypadku wygląda to na wpadkę kontroli jakości, gdyż po korespondencji z przedstawicielem firmy z bardziej szczegółowymi pytaniami oraz dosłaniem dodatkowych zdjęć zaoferowali mi przysłanie kolejnych próbek, tym razem miedzianych.
Początkowo pani z marketingu próbowała mnie przekonać, żebym spróbował lutować LEDy do takich podłoży, ale wyjaśniłem jej, że różnica w przewodności cieplnej cyny i aluminium jest blisko trzykrotna.
Polerowanie odpada, gdyż wada jest od strony punktów lutowniczych. Nim doszlifowałbym poziom do pada termicznego, zeszlifowałbym już pady zasilające do zera.pawel4090 pisze: Pozostaje wypolerować powierzanie na tafli szkła, jak tak robiłem i będzie Ok.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko