Latarka uniwersalna EDC X1 | LED XM-L2 1050lm 3x XP-L 1800lm

czyli zakupy u grega...

Moderator: greg

ODPOWIEDZ
michal1

Post autor: michal1 »

greg, kolega pyta się o tint :)
novy

Post autor: novy »

Rozumiem że tint jest poza katalogowy i jest tajemnicą handlową, a bin z tego co w opisie latarki jest to V6 ;) . greg, a orientujesz się tak mniej wiecej jakie CRI może mieć ta dioda ?

Tak pytam z ciekawości, ogólnie to światło bardzo przyjemne.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Cree określa parametry LED w bin code czyli tzw."binie" opisującym barwę, wydajność, CRI, itp.
Niejaki "tint" to już pewien wymysł forumowy, producent nie stosuje takiego określenia w dokumentacji.

CRI tych LED ma zakres 75-80.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Sniffles

Post autor: Sniffles »

Witam, jestem zainteresowany latarką X1 w wersji 3 diodami i sterownikiem 4,2A. Potrzebna mi jest mocna latarka na rower do dość długich podróży nocą w terenie. Światła nigdy za wiele a niestety jeden akumulator 18650 starcza tylko na 40 minut pracy w trybie 100%. Nie chcę ich tak często zmieniać dlatego wpadłem na pomysł zrobienia pakietu z kilku ogniw i połączeniu ich równolegle. Niestety chyba jedynym sposobem na podłączenie takiego pakietu do tej latarki jest przeróbka włącznika więc czy jest możliwość zakupu dodatkowego włącznika do tej latarki, czy muszę kupić od razu cały korpus? Nie chcę kupować latarki typowo rowerowej, będzie ona często używana poza rowerem i rozwiązanie z dwoma różnymi włącznikami byłoby chyba najlepsze, z czego jeden włącznik zostałby pozbawiony swojej głównej funkcji czyli włącznika, który zostałby zintegrowany z pakietem. Jeśli byłaby możliwość dokupienia dodatkowego włącznika, to czy podjąłbyś się jego przeróbki? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Projekt EDC X1 przewidziałem jako małą, lekką, kompaktową latarkę i raczej innej wersji nie będę produkował czy też przerabiał. Temat modyfikacji latarki na opcję kabel+pakiet pozostawiam do samodzielnego rozpracowania.

Odnośnie części zamiennych zapraszam na PW, co nieco zapewne znajdę.

Tom.O

Post autor: Tom.O »

Koledzy,

Dotarła do mnie kolejna przesyłka od Grega... tym razem zestaw x1 o 970lm oraz wersja 3 diodowa 1800lm. Dodatkowo zamówiłem dyfuzor który jest rewelacyjny... do zastosowań od kempingowych, rozświetlenia pokoju, po czytanie książki ideał !!

Ale to co pewnie najbardziej interesuje wielbicieli lumenów to ocena ilości, rozkładu, barwy światła i.. na koniec łyżka dziegciu - do wyjaśnienia przez Grega bo może to usterka.

W porównaniu udział biorą:
Petzl Tikka XP modyfikowana optyka ledlink ex10l, XP-G2 S3 3C 5000k, zmieniony prąd diody w trybie max
Bocialarka 720lm
X1 970lm
x1 1800lm

Jak kupiłem prawie 2 lata temu Bocialarkę to był lumenowy szok !!
X1_970 świeci odrobinę szerzej, dużo bardziej naturalnym, cieplejszym światłem.
Na rower nadaje się super. W najmocniejszym trybie ilość światła pozwala jechać >30km/h w terenie.

X1_1800lm jeszcze szerzej niż wersja na 1 diodzie. Może odrobinę wiekszy zasięg, ale i tak światło sięga tak daleko, ze cieżko to zauważyć. Barwa wyraźnie cieplejsza niż wersja 970lm. Nie wiem czy nie wolałbym barwy takiej jak wersja 970lm, ale musze jeszcze troche z nią pojeździć i zobaczyć jak mi odpowiada. Po raczej chłodnej barwie Bocialarki przeskok w kierunku "światła żarowego" jest duży.

Teraz pomiarów - ilość światła z ok. 1m: (ten test mówi bardziej o zasięgu niż o ilości światła bo petzl ma soczewkę 10*, a każda pozostała latarka świeci wyraźnie szerzej)

Petzl tryb max: 1080lx
Petzl tryb turbo: 2468lx
Bocialarka: 3233lx
X1_970lm: 3559lx
X1_1800lm: 4109lx

Porównanie w terenie:
ISO200; F5.6; 2.5s WB4000kelwinówogniskowa 50mm (obiektyw 35mm_f2.0 ale mnożnik matrycy 1.5)

Scena 1: (kliknij obrazek by otworzyć gif)
Obrazek

Scena 2: (kliknij obrazek by otworzyć gif)
Obrazek

Ale teraz to co mnie zaniepokoiło bardzo... spadek światła w czasie:
X1_970lm: po 2 min ma ponad 3000lx a X1_1800lm jasność spada do 1400lx i potem oscyluje wokół 2000lx. Każda latarka ma nową baterię w pełni naładowaną. (Panasonic 3500mAh w X1_1800lm i Samsung 2600mAh w X1_970lm)

X1_1800lm powinno z racji 3 diodowej konstrukcji dużo łatwiej utrzymać wyższy poziom niż wersja 1 diodowa. Nie wiem czy to problem mojej sztuki czy tego modelu. Greg - prosze o komentarz. (postaram się jeszcze porównać do tego samego modelu mojego brata)

Czas X1_1800lm X1_970lm Bocialarka
0s 4100lx 3560lx 3025
30s 3800lx 3500lx >3000
1min 1400-1700lx 3460lx >3000
2min 2142lx 3379lx 2974
3min 1900-2200lx 3078lx -
4min 1900-2200lx 2979lx -

Spadek jasności X1_970lm: (kliknij obrazek by otworzyć gif)
Obrazek

Spadek jasności X1_1800lm: (kliknij obrazek by otworzyć gif)
Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Latarki X1 posiadają zabezpieczenie termiczne, zatem w bezruchu w ciepłym pomieszczeniu jasność zostanie w krótkim zredukowana z racji szybkiego wzrostu temperatury korpusu. To zupełnie normalne.

Zrób taki same test z dobrym chłodzeniem - w czasie jazdy rowerem. Przekonasz się, jak działa ta opcja.

Tom.O

greg pisze:Latarki X1 posiadają zabezpieczenie termiczne, zatem w bezruchu w ciepłym pomieszczeniu jasność zostanie w krótkim zredukowana z racji szybkiego wzrostu temperatury korpusu. To zupełnie normalne.

Zrób taki same test z dobrym chłodzeniem - w czasie jazdy rowerem. Przekonasz się, jak działa ta opcja.
Greg, tego byłem w 100% świadomy i absolutnie do tej kwestii nie mam zastrzeżeń, że w bezruchu przy 4200mA latarka obniży tryb bardzo szybko.
Jednak...
- tryb 11 wersji X1_3xXPL odpowiada trybowi 12 wersji X1_1xXML. (2895mA vs 2800mA).

X1_3xXPL powinna w takim porównaniu zachowywać się podobnie do 1xXML niestety również szybko zbija tryb na niższy.

Wykonując takie porównanie nawet przy nawiewie z 15cm wentylatorem o średnicy 45cm 150W latarka obniża jasność będąc w trybie 11. X1 1xXML trzyma wtedy bez problemu najwyższy tryb.

Na rowerze zmieniłem korekcję temp na +8*C i nie zauważyłem specjalnie spadku jasności przy czym jadąc w zróżnicowanym terenie myślę, że ciężko byłoby to zauważyć.

Greg więc pytanie jest jedno - dlaczego przy takim samym prądzie wersja 1 diodowa radzi sobie termicznie a wersja 3 diodowa obniża tryb ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Luksometrem nie zmierzysz strumienia świetlnego. Mierzysz natężenie oświetlenia.

Jasność określa strumień świetlny wyrażony w lumenach i w domu tego nie zbadasz w prosty sposób. Wersja 3x XP-L ma większy strumień świetlny, ale przy tym może mieć mniejsze natężenie oświetlenia, z racji na szerszy kąt rozsyłu światła. Zatem punktowo 1x XM-L2 świecić będzie jaśniej niż 3x XP-L. Po prostu.

Druga sprawa to sposób działania zabezpieczenia termicznego. Sterownik nie zmienia trybu pracy na niższy przy wzroście temperatury. Natomiast płynnie obniża moc do akceptowalnej, aby utrzymać zadaną temperaturę. Fakt że jedna z latarek zmniejsza moc szybciej, wynika z dwóch spraw: wyższa moc to szybszy wzrost temperatury i szybsza reakcja procesora na ten fakt, poza tym próg działania może być różny dla różnych procesorów - od tego masz kalibrację w driverze.

Tom.O

greg pisze:Luksometrem nie zmierzysz strumienia świetlnego. Mierzysz natężenie oświetlenia.

Jasność określa strumień świetlny wyrażony w lumenach i w domu tego nie zbadasz w prosty sposób. Wersja 3x XP-L ma większy strumień świetlny, ale przy tym może mieć mniejsze natężenie oświetlenia, z racji na szerszy kąt rozsyłu światła. Zatem punktowo 1x XM-L2 świecić będzie jaśniej niż 3x XP-L. Po prostu.

Druga sprawa to sposób działania zabezpieczenia termicznego. Sterownik nie zmienia trybu pracy na niższy przy wzroście temperatury. Natomiast płynnie obniża moc do akceptowalnej, aby utrzymać zadaną temperaturę. Fakt że jedna z latarek zmniejsza moc szybciej, wynika z dwóch spraw: wyższa moc to szybszy wzrost temperatury i szybsza reakcja procesora na ten fakt, poza tym próg działania może być różny dla różnych procesorów - od tego masz kalibrację w driverze.
Dziekuję za odpowiedź.
Odnośnie strumienia świetlnego to nie on jest celem porównania pomiędzy latarkami tylko strata strumienia w czasie dla konkretnego modelu.

Przy porównywalnej mocy dla każdej z latarki (wersja 3 diodowa tryb 11 (2895mA) tryb 12 wersji 1 diodowej (2800mA) wersja 3XPL traci ok 40% jasności podczas gdy wersja 1XML traci mniej niż 20%.

Czyżby procesor mógł mieć aż taki margines błędu przy pomiarze temperatury ? Gdzie jest dokładnie mierzona temperatura ?

Odnośnie kalibracji punktu działania zabezpieczenia jaki wpływ na diody w dłuższej perspektywie ma korekcja +8 lub +16 ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Zgodnie z kartą katalogową kontrolery ATtiny mają spory margines błędu i w tym celu oprogramowanie posiada kalibrację której możesz użyć. Temperaturę mierzy układ w swoim chassis.

LED-ów nie przegrzejesz nawet w górnym progu, co najwyżej lekko przygrzejesz palce jak chwycisz latarkę. O elektronikę nie obawiaj się, jest chroniona zawsze.

Tom.O

greg pisze:Zgodnie z kartą katalogową kontrolery ATtiny mają spory margines błędu i w tym celu oprogramowanie posiada kalibrację której możesz użyć. Temperaturę mierzy układ w swoim chassis.

LED-ów nie przegrzejesz nawet w górnym progu, co najwyżej lekko przygrzejesz palce jak chwycisz latarkę. O elektronikę nie obawiaj się, jest chroniona zawsze.
przy progu temp ustawionym na +16 glowica latarki nagrzewa sie do ok 50C.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

W jaki sposób i w jakich warunkach to mierzysz?

Artz

Post autor: Artz »

Greg,

czy w najbliższych miesiącach, możemy spodziewać się premiery nowej latarki EDC?

Czy przy zachowaniu obecnych rozmiarów, obecnego ogniwa, akceptowalnych czasów świecenia - można wykrzesać więcej lumenów? Coś zmieniło się w technice od ostatniej premiery??
michal1

Post autor: michal1 »

Więcej niż 1800lm z takiej małej latarki? :)
ODPOWIEDZ