Latarka uniwersalna EDC X1 | LED XM-L2 1050lm 3x XP-L 1800lm

czyli zakupy u grega...

Moderator: greg

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Witam
Ceber pisze:Co do tego czy wybrać EDC X 1 czy SF L2P dalej jestem w kropce (.)
Zerknij na pierwszy post z linku poniżej tam masz fotki z terenu poszczególnych optyk w X1 i SF.
Co do konfiguracji to greg zrobi Ci każdą jaką zechcesz z możliwych.
L2P jest większa będzie świeciła bardziej wąsko i dalej od X1. Reszta należy do Ciebie. ;)
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11053&start=0
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
Forest89

Post autor: Forest89 »

Też kolego długo rozmyślałem aż w końcu padło na EDC X1 3x (3 diodowa). Brałem pod uwagę SF, ale X1 jest mniejsza i lżejsza, więc na rower lepsza jak dla mnie. Trzeba się bardziej wykosztować bo jest o 100 zł droższa podług zwykłej X1, ale mamy dwukrotnie więcej światła. Na rower według mnie warto postawić na szerokość świecenia niż na odległość a X1 świeci na ok 100m co jest w zupełności wystarczające.

Latareczka jeszcze do mnie nie dotarła, ale jak dojdzie zrobie fotki i porównanie X1 3x z X1 bo kolega sobie zwykłą wziął i postaram się pokazać różnicę ;)
Ceber

Post autor: Ceber »

na chwilę obecna na allegro nie widzę wersji 3 diodowej, po tym jak się okazało że jest wersja z 3 diodami, to już kompletnie zgłupiałem ...

Jak się ma czas pracy na "baterii" wersji z 1 diodą do opcji z 3 diodami ?
Awatar użytkownika
Forest89

Popatrz na pierwszą stronę. Akurat na Allegro Greg nie ma wystawionej, ale tu przez forum możesz zamawiać i daje Ci 5% rabatu.

Czas pracy jest lepszy w wersji 3 diodowej. Np z mocą ok 1000lm zwykła X1 świeci ok godzinę a X1 3 diodowa świeci ok 2 godziny. Z maksymalną mocą 1800lm świeci prawie godzinę (aku 3350mah).
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Forest89 pisze:Np z mocą ok 1000lm zwykła X1 świeci ok godzinę a X1 3 diodowa świeci ok 2 godziny.
Nie przesadzaj. 3XP-L 1000lm dadzą przez ~1,5h a 1800lm pewnie przez 0,5h a później nastąpi niezauważalnie dla oka coraz to większa utrata jasności i po 0,75h będzie już poniżej 1000lm (o ile wcześniej zabezpieczenie przed rozładowaniem nie zbije trybu na niższy).
Forest89 pisze:Latareczka jeszcze do mnie nie dotarła...
Także najpierw przetestuj a później doradzaj i nie zdziw się, że nie zauważysz 2x więcej światła. ;)
Awatar użytkownika
Forest89

Ja tylko napisałem to co napisał sam Greg ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Forest89 pisze:Ja tylko napisałem to co napisał sam Greg ;)
Tabelka zamieszczona przez niego nie potwierdza tego, co napisałeś. Mój komentarz precyzuje dokładniej świecenie latarki i dane z tabelki, by nie było rozczarowania.
dusk

Post autor: dusk »

Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem EDC X1 3x XP-L extended 3.0 HE. Jeżeli myślicie że zdjęcia w tym wątku w jakikolwiek sposób oddają moc tej latarki to nie, nie oddają. Trzeba sobie wyobrazić, że tego światła jest 2-3 razy więcej niż na ww zdjęciach. Uważam że porównania do świateł mijania w samochodzie jest jak najbardziej słuszne, a powiedziałbym że jest go trochę więcej. (w samochodzie mam Tungsramy +90%).

Z latarki jestem zadowolony w ponad 100%. Jedyne do czego bym mógł się doczepić to to, że w trybie nr 6-8 "światło nie jest tak białe jak w trybie 10 i wyższych".

Super latarka!
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Forest89 pisze: Latareczka jeszcze do mnie nie dotarła, ale jak dojdzie zrobie fotki i porównanie X1 3x z X1 bo kolega sobie zwykłą wziął i postaram się pokazać różnicę ;)
To może poczekaj ten moment zanim dojdzie i dopiero doradzaj ?
Będzie o wiele bardziej prawdziwe.
I własnym okiem zobaczysz różnicę w ilości i czasie świecenia a ludzkie odczucia bywają niezbyt zgodne z teorią :)
Pozdrawiam, Leszek
Awatar użytkownika
Forest89

Ja tylko powtarzam słowa Grega i brałem też pod uwagę tabelkę...

Ale dobra, poświęcę swój cenny czas i postaram się zrobić porównanie czasu świecenia X1 i X1 3x na 100% jasności.
JacaC8

Post autor: JacaC8 »

dusk pisze:Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem EDC X1 3x XP-L extended 3.0 HE. Jeżeli myślicie że zdjęcia w tym wątku w jakikolwiek sposób oddają moc tej latarki to nie, nie oddają. Trzeba sobie wyobrazić, że tego światła jest 2-3 razy więcej niż na ww zdjęciach.
Ja z kolei posiadam z jedną diodą, ale na zdjęciach - przynajmniej wg. mnie - lepiej to wygląda. Na żywo po prostu świeci. Jako tako jestem zadowolony. Na rowerze starcza, ale mimo, że świeci też na boki to jest tam mało tego światła. Jako EDC czy oświetlenie pod namiotem w zupełności wystarcza.
Rozważyłbym teraz opcję z 3ma diodami, ale wpierw musiałbym obie na żywo porównać.
W optyce TIR narrow drażni mnie kwadratowa optyka. Niestety optyka aparatu tego nie wyłapuje, ale przy jeździe na rowerze frustruje ten efekt.
Awatar użytkownika
Forest89

Porównanie narazie tak na szybko. Według mnie nie za bardzo udało mi się ująć X1 3x, w rzeczywistości świeci równo i szeroko.

EDC X1 XM-L2 U2 3C

Obrazek

EDC X1 3x XP-L

Obrazek

Oba zdjęcia były robione z takimi samymi ustawieniami manualnymi w aparacie.

Powiem tak, 3x XP-L to potęga zeusa w ręce... jak na tak małą latarkę to ogień niesamowity, można cały blok oświetlić :D Ale jak na rower to zwykła X1 1-diodowa wystarczy na pewno bo i niej wydobywa się bardzo dużo światła i szeroko co myślę widać na fotkach.

Postaram się zrobić dużo więcej fotek i może filmik, ale to jak statyw zamontuje.
Awatar użytkownika
Polsky

Post autor: Polsky »

Jest jeszcze jedna kwestia, która jest pomijana :razz:
Mi świetnie sprawdza się X1 jako lampka do pracy wraz z dyfuzorem białym. Szczerze polecam :smile:

Obrazek
hoka

Post autor: hoka »

Ten dyfuzor to jakaś twoja samoróbka ;-)?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Dyfuzory to standardowe akcesoria, dostępne są białe i czerwone.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ODPOWIEDZ