Convoy M1
Czy tam widać klej, który uniemożliwia wykręcenie piguły? Tak czy owak, by wyjąć driver trzeba odlutować przewody od podłoża diody.
[ Dodano: 2 Październik 2014, 21:48 ]
Z odkręcaniem zdaje się, że dobrze kombinujesz. Standardowo to się powinno dać wykręcić całą pigułę z głowicy.
[ Dodano: 2 Październik 2014, 21:48 ]
Z odkręcaniem zdaje się, że dobrze kombinujesz. Standardowo to się powinno dać wykręcić całą pigułę z głowicy.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
- smokuxx1987
Nie jest to klej, zupełnie luźna maź. Obstawiam, że to nadmiar kiepskiej pasty termo. Na razie nie chciałbym kombinować z odlutowywaniem czegokolwiek. Raz że jeszcze nie mam drivera docelowego, dwa to przy moich umiejętnościach lepiej nie bawić się lutownicą wewnątrz obudowy.
Ciekawostka taka: Driver chodzi w trybie low->mid->hi. Praktycznie nie widziałem różnicy pomiędzy mid a hi, a teraz po złożeniu z powrotem różnica jest b. wyraźna. Popsułem coś czy poprawiłem?
Ciekawostka taka: Driver chodzi w trybie low->mid->hi. Praktycznie nie widziałem różnicy pomiędzy mid a hi, a teraz po złożeniu z powrotem różnica jest b. wyraźna. Popsułem coś czy poprawiłem?
Mogło gdzieś być zwarcie i stad poprawa, bo teraz wszystko jest ułożone dobrze.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
No może. Niestety nie mam jak porównać obecnego Hi z poprzednim
Jedna rzecz mnie niepokoi: równocześnie włączyłem w trybie max S3 od Dariusza ze sterownikiem 2,8A i tę chińską M1 ze sterownikiem 2,1A. Po jakiejś minucie S3 była mocno ciepła, M1 zupełnie zimna. To w skutek mniejszego prądu i dużo większej powierzchni głowicy czy mam coś nie tak z chłodzeniem?
Jedna rzecz mnie niepokoi: równocześnie włączyłem w trybie max S3 od Dariusza ze sterownikiem 2,8A i tę chińską M1 ze sterownikiem 2,1A. Po jakiejś minucie S3 była mocno ciepła, M1 zupełnie zimna. To w skutek mniejszego prądu i dużo większej powierzchni głowicy czy mam coś nie tak z chłodzeniem?
Nawet przy 2,1A M1 powinna być ciepła po kilku minutach.
Widocznie podłoże diody słabo styka się z pigułą.
Pewnie pasty termo jest tyle co kot napłakał, albo wcale jej nie ma.
Ciemności rozświetlają mi:
Najlepiej 2 identyczne,świeżo naładowane ogniwa. Włączasz obie w trybie max. S3 z racji wysokiego prądu 2,8A i małej powierzchni będzie się o wiele szybciej nagrzewać co jest rzeczą zrozumiałą. M1 z racji mniejszego prądu jak piszesz 2,1A i z racji większej obudowy(głowica to niezły radiator ) powinna zrobić się ciepła po jakiś 3-4 minutach.Kiełek pisze:No może. Niestety nie mam jak porównać obecnego Hi z poprzednim
Moim zdaniem to S3 ,,powinna,, być na 2,1A a M1 na 2,8A
p.s. S3-to również made in China
Krócej sprawdzałem, dam jej jeszcze jedną szansę. Pasty to jest raczej za dużo, spory nadmiar wycierałem.PawelG. pisze:Nawet przy 2,1A M1 powinna być ciepła po kilku minutach.
No i rzeczywiście, po czterech minutach jest ciepła.witos pisze:Najlepiej 2 identyczne,świeżo naładowane ogniwa. Włączasz obie w trybie max. S3 z racji wysokiego prądu 2,8A i małej powierzchni będzie się o wiele szybciej nagrzewać co jest rzeczą zrozumiałą. M1 z racji mniejszego prądu jak piszesz 2,1A i z racji większej obudowy(głowica to niezły radiator ) powinna zrobić się ciepła po jakiś 3-4 minutach.
Obie będą na 2,8A, M1 czeka na sterownik. Wiem, że obie z Chin, ale chciałem podkreślić, że jedna już zmodowana, a druga taka jak chińczyk skręcił.witos pisze:Moim zdaniem to S3 ,,powinna,, być na 2,1A a M1 na 2,8A
p.s. S3-to również made in China
No widzisz to fajnie,że Ci się zagrzała i,że w jakiś sposób mogłem pomóc ?
Odnośnie pasty termo. Pasta jest po to aby wypełnić mikronierówności powstałe na skutek obróbki piguły i też nie można przesadzać z jej ilością. Najlepsza nawet pasta nie zapewni takiego przewodzenia ciepła jak idealny styk obu powierzchni piguła-podłoże diody.
Odnośnie pasty termo. Pasta jest po to aby wypełnić mikronierówności powstałe na skutek obróbki piguły i też nie można przesadzać z jej ilością. Najlepsza nawet pasta nie zapewni takiego przewodzenia ciepła jak idealny styk obu powierzchni piguła-podłoże diody.
W końcu udało mi się kupić szczypce do pierścieni seegera, głowica zwinięta w szmatki trafiła do imadła... i pełny sukces, piguła gładko wyszła. Obejrzałem, wytarłem z pasty termo, nałożyłem nową, skręciłem... i znowu pełny sukces. Działa i obudowa zaczyna się robić ciepła tak ze cztery razy szybciej.
Teraz pytanie: czy warto wymienić coś po za sterownikiem (programowalny 2,8A będzie)?
Teraz pytanie: czy warto wymienić coś po za sterownikiem (programowalny 2,8A będzie)?
Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, ale wydaje mi się że w nowym Convoy M1 (matowa obudowa czarny, przycisk on/off) piguła jest zintegrowana z obudową? Dziś składałem taką sztukę i w żaden sposób nie było możliwości wykręcenia piguły. Dokładnie się przyjrzałem temu i wygląda to tak, że piguła i korpus odbłyśnika są wykonane z jednego kawałka aluminium!